23/7/16

Αυτοί συνθέτουν το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών της Κύπρου

Μιχάλης Πολυδώρου
Πολλά έχουν ακουστεί για το Συμβούλιο γεωστρατηγικών μελετών τα πιο πολλά αρνητικά, μετά την πρώτη σύγκλιση του προ ολίγων ημερών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το συμβούλιο διορίστηκε τον Ιούλιο του 2014 από τον Nίκο Αναστασιάδη, με σκοπό να επεξεργαστεί τις θέσεις της ΚΔ στο κυπριακό σε σχέση με τις ευρύτερες γεωπολιτικές αλλαγές. Όπως και κάνει. 
Το συμβούλιο στα ακριβώς δύο χρόνια της λειτουργίας του μετρά πάνω από 30 συνεδρίες στις οποίες τα μελετά την κατάσταση και καταρτίζει εκθέσεις τις οποίες παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα χθες έγινε η 37η συνεδρίαση του σώματος.
Όπως είναι φυσικό οι εκθέσεις του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών μελετών παραμένουν απόρρητες όπως και το περιεχόμενο των συναντήσεων και των εκθέσεων. Παράλληλα το Συμβούλιο συνεργάζεται με άλλα υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους στο θέμα της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας ενώ συχνά έχει επαφές με εκπροσώπους ξένων χωρών.
Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2014 ο Πρόεδρος είχε διορίσει στο συμβούλιο 15 άτομα τρία εκ των οποίων για διαφορετικούς λόγους δεν συμμετείχαν εξ αρχής ή έχουν αποχωρήσει. Πρόκειται για τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστο Ιακώβου, τον Επίκουρο Καθηγητή Γεωπολιτικής και Υδρογονανθράκων Θεόδωρο Τσακίρη και τον Δρ. Στρατηγικής Πολιτικής Μάριο Ευθυμιόπουλο.
Εξάλλου μετά την εκλογή της στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές η Ελένη Σταύρου, αποχώρησε από το Συμβούλιο.
Τα μέλη του Συμβουλίου
Μιχάλης Ατταλίδης - Πρόεδρος

Ο Μιχάλης Ατταλίδης είναι επίτιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Υπηρέτησε ως Πρέσβης της Κύπρου σε αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κύπρου. Υπήρξε πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων.
Γεννήθηκε στο χωριό Λεονάρισσο και φοίτησε στο Γυμνάσιο Κερύνειας. Σπούδασε στην Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ.
Πέτρος Ζαρούνας - Γραμματέας 

Ο Πέτρος Ζαρούνας γεννήθηκε το 1959 στη Λευκωσία. Διαθέτει μεταπτυχιακό πτυχίο στις διεθνείς σχέσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ενώ κατέχει πτυχίο στη διοίκηση των επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ.
Υπήρξε για 10 χρόνια συνεργάτης της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης όπου δίδαξε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης και ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Την περίοδο 2004 - 2007 υπήρξε άτυπος σύμβουλος του Έλληνα υφυπουργού εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Γιάννη Βαληνάκη και με αυτή την ιδιότητα ήταν παρών στο Μπούργκενστοκ.
Συνεργάστηκε με ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Jean Monet και το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ελληνικού ΥΠΕΞ του οποίου υπήρξε ειδικός σύμβουλος.
Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου

Είναι Eπίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι εκλεγμένη Αντιπρόεδρος του Συβμουλίου Κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Διαπανεπιστημιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό της Βενετίας. Είναι επίσης Μέλος του Συμβουλίου Διακυβέρρνησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι επίσης κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στις Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διεθνείς Σχέσεις αντίστοιχα καθώς και κάτοχος Πτυχίου Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών (Γαλλική, Αγγλική, Γερμανική) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ΙΙΙ, Παρίσι.
Αντώνης Στυλιανού 
Ο Αντώνης Στ. Στυλιανού γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1980. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Bristol. Ακολούθως φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Kent ως διδακτορικός φοιτητής.
Έχει διδάξει Νομικά σε Κολέγιο στο Λονδίνο και από τον Οκτώβριο του 2007 είναι Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσία και Διευθυντής της Μονάδας Νομικής Κλινικής του εν λόγω  Πανεπιστημίου.
Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές κατήλθε ως υποψήφιος με το ΔΗΣΥ στη Λεμεσό.
Νίκος Μούδουρος   
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο Νίκος Μούδουρος γεννήθηκε το 1978 στην Λευκωσία. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές ολοκληρώθηκαν με έναν μεταπτυχιακό τίτλο από το SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και με ένα διδακτορικό τίτλο από το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εργάστηκε ως συνεργάτης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια κατά την περίοδο 2008-2013, για τουρκικά και τουρκοκυπριακά θέματα. Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, προσφέροντας μαθήματα γύρω από θέματα όπως το σύγχρονο τουρκικό πολιτικό Ισλάμ, ο κεμαλισμός και η αστική τάξη στην Τουρκία.
Κωνσταντίνος Αδαμίδης 

Ο Δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας.
Έχει εργαστεί σε πολλά ευρωπαϊκά και τοπικά  έργα ως συντονιστής και ερευνητής. 
Niyazi Kizilyurek   

Ο Niyazi Kizilyurek γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας.
Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εργάζεται στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1995 και σήμερα είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών  Επιστημών.
Το 1997, βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006, βραβεύτηκε από το Γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο.
Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Κώστας Μ. Κωνσταντίνου

Ο Κώστας Κωνσταντίνου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ενδιαφέροντα στη διπλωματία, διένεξη, διεθνή πολιτική θεωρία, και νομικές και κανονιστικές πτυχές των διεθνών σχέσεων.
Πέραν της Κύπρου, έχει διεξάγει έρευνα πεδίου στην Ινδία, Νεπάλ, Λίβανο, Ισραήλ, Τουρκία και Κένυα.
Δίδαξε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Hull, ως Ανώτερος Λέκτορας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Keele, όπως και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης ακαδημαϊκός στα Πανεπιστήμια του Lancaster, του Taras Shevchenko στο Κίεβο, και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.
Μιχάλης Κοντός
http://www.cytoday.eu/index.php?id=17&nid=9618720

1 σχόλιο:

  1. Τι να συ κάνουν αυτοί; ... Αυτοί είναι μπάζα μπρος στον δικό μας .... τον ΚΑΡΑ-ΕΙΔΙΚΟ ... τον ΚΑΡΑΝΙΚΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.