13/7/16

Αυτό κι αν είναι κυβίστηση - Η Τουρκία θα τα βρει με τον Άσαντ, για να αντιμετωπίσει το Κουρδικό...

Το είχαμε προαναγγείλει στις 18-6 με το άρθρο μας:
Ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Άσαντ και τα αδιέξοδα - Η Τουρκία αλλάζει στρατηγική στη Συρία;
Η Τουρκία σκοπεύει να αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες πρέπει να είναι σταθερές προκειμένου να επιτύχουν οι προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία ήταν επί μακρόν ένας από τους πιο σφοδρούς αντιπάλους του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηρίζοντας πως μόνο η αποχώρησή του από την εξουσία μπορούσε να σταθεροποιήσει τη Συρία. Η στάση αυτή την έφερε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, σύμμαχο του Άσαντ, και την απομάκρυνε από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που είναι περισσότερο επικεντρωμένος στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, ο Γιλντιρίμ έχει πει πολλές φορές πως η Τουρκία πρέπει να "αυξήσει τον αριθμό των φίλων της και να μειώσει τον αριθμό των εχθρών της" – προφανώς μια σιωπηρή παραδοχή ότι προηγούμενες πολιτικές είχαν θέσει την Άγκυρα στο περιθώριο.

"Είναι ο μεγαλύτερος και αμετάκλητος στόχος μας: η ανάπτυξη καλών σχέσεων με τη Συρία και το Ιράκ, και όλους τους γείτονές μας γύρω από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα", είπε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με σχόλια που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

"Αποκαταστήσαμε τις σχέσεις με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Είμαι σίγουρος ότι θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις και με τη Συρία. Για να επιτύχει ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας η σταθερότητα πρέπει να επιστρέψει στη Συρία και στο Ιράκ", είπε.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ έπειτα από διακοπή έξι χρόνων και ζήτησε συγγνώμη από τη Ρωσία για την κατάρριψη ενός μαχητικού αεροσκάφους. Αξιωματούχοι επέμειναν πως οι κινήσεις αυτές δεν σημαίνουν μια ευρύτερη στροφή στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Αυτοί οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να τα βρουν με τον ΆΣΑΝΤ.Από εκεί μέχρι να τους ενώσει ο κοινός κίνδυνος του Κουρδικού θα μεσολαβήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.