7/7/16

Αποκαθίστανται πλήρως οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, το 2014. Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις επανέρχονται βαθμιαία στην κανονικότητα, μετά την πραγματιστική στροφή του Τούρκου προέδρου.
Την άρση του συνόλου των κυρώσεων που επέβαλε στην Τουρκία η Ρωσία, σε αντίποινα για την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από δύο τουρκικά F-16 στα τουρκοσυριακά σύνορα, τον περασμένο Νοέμβριο, προανήγγειλε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Οι Ρώσοι μάς είπαν ότι θα τις άρουν όλες (τις κυρώσεις). Είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα στον τουρισμό. Οι Ρώσοι άρχισαν να επισκέπτονται και πάλι την Τουρκία και μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειάζονται βίζα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Μόσχα και Αγκυρα αποκατέστησαν την περασμένη εβδομάδα τις σχέσεις τους, οι οποίες είχαν διαταραχθεί βίαια από το επεισόδιο του περασμένου Νοεμβρίου. Τον δρόμο άνοιξε επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν το προσεχές διάστημα, επισημοποιώντας την ομαλοποίηση των διμερών τους σχέσεων. Αμέσως μετά τη συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν, η Ρωσία ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στον τομέα του τουρισμού, με αποτέλεσμα τα ταξιδιωτικά γραφεία να επαναλάβουν τις πτήσεις προς την Τουρκία. Χθες, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάεφ ανακοίνωσε ότι σειρά έχουν οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες σύντομα θα επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα. Στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2016, οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία σημείωσαν δραματική πτώση, της τάξης του 62%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015. Εξάλλου, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στον ενεργητικό τομέα της Τουρκίας, μεταξύ άλλων δε έχει αναλάβει την κατασκευή του πρώτου τουρκικού εργοστασίου ατομικής ενέργειας, στο Ακούγιου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη Le Monde, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι η Αγκυρα έχει ξεκινήσει γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων με τη Ρωσία, αλλά και με το Ιράν –τους δύο κυριότερους υποστηρικτές του Μπασάρ Ασαντ– για το συριακό πρόβλημα. Πάντως, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέμεινε στην πάγια θέση της χώρας του ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να μείνει στο αξίωμά του, στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο η πλειονότητα των ομοεθνών του, ύστερα από τα εγκλήματα που διέπραξε στα πέντε χρόνια των πολεμικών συγκρούσεων.

Στο μεταξύ, κάποια κινητικότητα αρχίζει να διαφαίνεται στις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου, οι οποίες καθηλώθηκαν σε νεκρό σημείο ύστερα από το πραξικόπημα του στρατού, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου –και φίλο της Τουρκίας– Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Σαμπάν Ντισλί, δήλωσε χθες ότι, μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία και το Ισραήλ, κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στις σχέσεις της με την Αίγυπτο. «Ετσι, Θεού θέλοντος, μπορεί να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία και να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή», προσέθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πιο συγκρατημένος, μία ημέρα νωρίτερα, σε δηλώσεις του με αφορμή τη μουσουλμανική εορτή του Εϊντ αλ Φιτρ. «Δεν έχουμε πρόβλημα με τον αιγυπτιακό λαό, αλλά με την κυβέρνησή του και ιδίως με τον επικεφαλής του καθεστώτος», δήλωσε ο Ερντογάν και τόνισε ότι η περίπτωση της Αιγύπτου «είναι διαφορετική» από εκείνες της Ρωσίας και του Ισραήλ.
AFP, HURRIYET, Καθημερινή

6 σχόλια:

  1. "Είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα στον τουρισμό. Οι Ρώσοι άρχισαν να επισκέπτονται και πάλι την Τουρκία και μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειάζονται βίζα»,"

    Κι εμείς τα βλέπομε. Οι προσδοκίες μας για αύξηση τού ρωσικού τουρισμού φέτος δεν έφθασαν το αναμενόμενο, διότι, παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις τής κυβέρνησης, η καθυστέρηση στην έκδοση βίζας (θυμίζω ότι απαιτείται βιομετρική) ελάχιστα έως καθόλου βελτιώθηκε και τώρα, που η Ρωσία ήρε την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, εννοείται ότι οι Ρώσοι την προτιμούν, αφού δεν χρειάζεται βίζα.

    Επιλέγουν Τουρκία αντί για Ελλάδα οι Ρώσοι;

    Όσον αφορά στην Αίγυπτο, είμαι βέβαιος ότι κι εκεί θα επιτύχει η Τουρκία ομαλοποίηση των σχέσεων, όπως έκανε με το Ισραήλ και την Ρωσία. Η Τουρκία παντού και πάντα κερδισμένη, εν αντιθέσει προς την ανύπαρκτη και ανυπόληπτη Ελλάδα. Θλιβερό μεν, αληθές δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο που βλέπω τέτοια αλλαγή του Τούρκου μου έρχεται αυτόματα ότι ο δικός μας ανθρωπάκος, που κοντότα του δεν είναι ούτε μια τρίχα από τα αρχ..... του !!!!!! Αν έχω άδικο πέστε μου ! Ρε ποιος μας κυβερνά ?????? Μακάρι κάποτε να τους δικάσει η δικαιοσύνη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλυτερο σεξ ειναι μετα απο καυγά....
    Όπου να ναι έρχεται και ο μεγάλος έρωτας....συμφεροντων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω να κρατήσει πολύ το ειδύλλιο με τον αλλοπρόσαλο Ερντογάν αλλά ακόμα και αν είναι μικρή η διάρκεια του βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψιτ φίλε Άσσαντ, εδώ εδώ, ο Έρντο σου...
    http://www.veteranstoday.com/2016/06/20/they-blinked-turks-running-to-assad-clearly-afraid-of-russia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικα απολαμβανω ολα τα Ερντογανοειδη να πανηγυριζουν οτι ταχαμου ο ημιτρελλος Ρετζεπ 'ειδε το φως το αληθινον' και με μια πιρουετα που θα ζηλευαν και οι ευλιγιστες χορευτριες του Μπολσοι επεσε στα τεσσερα γλειφοντας εκει που εφτυνε εδω και χρονια..
    Θα απολαυσω σε λιγο καιρο και την βουβαμαρα τους οταν θα διαλυεται η τουρκια και ο Ερντογαν θα αντιμετωπιζει ενα αθλιο τελος..διοτι για αυτους που διαβαζουν ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ειναι γνωστο οτι μολις τωρα το 'παιχνιδι' αναψε και η συνεχεια θα ειναι συναρπαστικη για καποιους ενω για τους αλλους θα ειναι μοιραια και καταστροφικη.
    Καποια σκορπια σημεια για να εκτιμησετε καπως καλυτερα τα τεκταινομενα...
    1= Η Τουρκια ουδεποτε θα κατερριπτε αεροπλανο της Ρωσσιας χωρις να εχει παρει πρασινο απο ΗΠΑ...και φυσικα κανοντας το ενοχλησε ΣΦΟΔΡΑ την Ρωσσια..
    2= Μπροστα στην ραγδαια οικονομικη καταρρευση τρεχει και τα δινει ολα στην Ρωσσια που προσπαθει να βαλει στην ακρη η Αμερικη και ετσι ενοχλει τις ΗΠΑ σφοδρα ΠΑΛΙ..
    3= Με την κινηση αυτη προς 'ομαλοποιηση' των σχεσεων τουρκιας-Συριας εξοργισε απιστευτα την Σαουδικη Αραβια που χρηματοδοτει ετησιως με δεκαδες ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ την τουρκια...
    4= Ποια αραγε θα ειναι τωρα η θεση του ξεφτυλισμενου Ερντογαν σχετικως με το θεμα της Κριμαιας ? Θα πουλησει ΑΜΕΡΙΚΗ-ΕΥΡΩΠΗ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ για τα αλτα'ι'κά ματια του Πουτιν ? η θα την ξαναφερει μπαμπεσικα στον Ρωσσο παλι ?
    5= Με τους Κουρδους τι θα κανει ? θα παει κοντρα σε ΑΜΕΡΙΚΗ-ΡΩΣΣΙΑ η θα παει κοντρα στην διαλυση του κρατους του ?
    6= Θα αποσυρει τα στρατευματα του απο το ΙΡΑΚ τωρα ?
    7= Τι συμφερει τους εβραιους ? να περναει ο αγωγος απο τουρκια-Ελλαδα η απο Κυπρο-Ελλαδα ? απο που κινδυνευει το Ισραηλ ? και απο που θελει να εχει ανοιχτο δρομο με την Ευρωπη αν κατι παει στραβα ?
    8= Οταν τσακωνονται ελεφαντες (ΡΩΣΣΙΑ-ΑΜΕΡΙΚΗ-ΚΙΝΑ-ΕΥΡΩΠΗ) και αναμεσα τους μπαινει μια σαυρα (τουρκια) που εχει μεγαλη ομως ιδεα για τον εαυτο της και προκαλει ποιος νομιζετε στο τελος θα την πληρωσει ?Το παιχνιδι ειναι αρκετα πολυπλοκο για να νομιζει καποιος οτι με γλοιωδεις υποκυψεις και απανωτες συγνωμες θα διορθωσει τα πολλαπλά εγκληματικα του λαθη...ενοχλησε πολλους και παρα πολυ για μεγαλο χρονικο διαστημα και δεν βλεπω πως αυτοι ΘΑ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΝ ΠΛΕΟΝ...
    Αρα κρατεισθε την 'αισιοδοξια' σας για το οτι 'κερδιζει ο μαγκας Ερντογαν' ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΟΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.