25/7/16

Σάββας Καλεντερίδης: Πραξικόπημα στην Τουρκία - Το γεωπολιτικό, το πολιτικό και το επιχειρησιακό πλαίσιο – Γιατί εκδηλώθηκε τώρα;

Την Παρασκευή, 15 Ιουλίου εκδηλώθηκε μια εξαιρετικά σοβαρή προσπάθεια επιβολής στρατιωτικής χούντας στην Τουρκία, το οποίο απέτυχε, κατά πάσα πιθανότητα, λόγω εμπλοκής ξένης υπηρεσίας πληροφοριών ή κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), που ενημέρωσε την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), ο διοικητής της οποίας όπως και όλος μηχανισμός της υπηρεσίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν με τους πραξικοπηματίες.
Από τη στιγμή που ο διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, έγινε παραλήπτης επίσημης ενημέρωσης για εκδήλωση πραξικοπήματος, το πρώτο πράγμα που φρόντισε να κάνει, ήταν να κάνει ενέργειες που θα δημιουργούσαν άλλοθι και θα του εξασφάλιζαν προσωπική απεμπλοκή από το πραξικόπημα. Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών έστειλε τον υποδιοικητή του να συναντηθεί με τον υπαρχηγό του ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια πήγε ο ίδιος στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων και συναντήθηκε με τον αρχηγό, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.
Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν οι προσπάθειες και του Τούρκου αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, για δημιουργία άλλοθι και απεμπλοκή από το πραξικόπημα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκδοση επείγουσας διαταγής από το ΓΕΕΘΑ με υπογραφή Χουλουσί Ακάρ, προς όλα τα επιτελεία, με την οποία διατάσσει να σταματήσει κάθε κίνηση φάλαγγας και κάθε πτητική δραστηριότητα των ΤΕΔ σε όλη την τουρκική επικράτεια
Τις ίδιες προσπάθειες άρχισαν να κάνουν και οι άλλοι αρχηγοί, με αποτέλεσμα όσοι πραξικοπηματίες έμειναν εγκλωβισμένοι, να βρεθούν προ του εξής διλήμματος. Ή τους πιάνουμε εμείς ή θα μας πιάσουν αυτοί.
Γι’ αυτό αποφασίστηκε η εκδήλωση του πραξικοπήματος στις 21:00 της Παρασκευής και όχι στις 05:00 του Σαββάτου, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο επιχειρήσεων.
Απόδειξη ότι και ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν στο «κόλπο», είναι το γεγονός ότι το ΓΕΕΘΑ, την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία καλύπτει τον συλληφθέντα αντιπτέραρχο Ακίν Όζτουρκ, αυτόν που είδαμε στις φωτογραφίες με το τραυματισμένο αυτί, ο οποίος στην κατάθεσή του ανέφερε ότι τη βραδυά του πραξικοπήματος, μετά την σύλληψη του Ακάρ, καθόταν μαζί του σε ένα γραφείο στη βάση των Ακιντζί, το επιχειρησιακό κέντρο των πραξικοπηματιών, έπιναν τσάι και προσπαθούσαν μαζί να πείσουν τους στασιαστές να σταματήσουν το εγχείρημά τους!
Τον κάλυψε το ΓΕΕΘΑ με επίσημη γραπτή ανακοίνωση, για να μην αποκαλύψει ο Όζτουρκ τα όσα ξέρει και «κάψει» το σύνολο της ηγεσίας των ΤΕΔ.
Τα παραπάνω είναι το επιχειρησιακό πλαίσιο του πραξικοπήματος.
Να έλθουμε τώρα στο πραξικόπημα αυτό καθ’ αυτό.
Τι ήταν και γιατί εκδηλώθηκε τώρα.
Η κύρια αιτία της εκδήλωσης του πραξικοπήματος είναι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αυτές διέρχονται σοβαρή κρίση εδώ και περίπου δυο χρόνια, κυρίως λόγω της επιλογής των ΗΠΑ να συμμαχήσουν με τους Κούρδους της Συρίας, εναντίον του Ι.Κ. Οι Τούρκοι ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός δεύτερου, ομόσπονδου στην αρχή, κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, το οποίο όμως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση ΚΑΙ του τρίτου κουρδικού κράτους στα εδάφη του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.
Επειδή οι εξελίξεις, μετά την επικείμενη απελευθέρωση της Ιεράπολης-Μένπετζ και της συνένωσης των κουρδικών καντονιών Κομπάνι και Αφρίν, της Ροζάβα (κουρδικά εδάφη της Συρίας) οδηγούν νομοτελειακά στην δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους ΚΑΙ στην Τουρκία αλλά και –εν καιρώ- στην έξοδο των Κούρδων τη Μεσόγειο Θάλασσα, ο Ερντογάν, αφού προσπάθησε με αγωνιώδεις προσπάθειες αλλεπάλληλες φορές να πείσει την Ουάσιγκτον να αλλάξει την πολιτική της, πριν από μερικές εβδομάδες στράφηκε προς Ισραήλ και Ρωσία.
Η κατάσταση αυτή, κυρίως η στροφή Ερντογάν προς τη Μόσχα, που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ήταν που ενθάρρυνε και οδήγησε τους πραξικοπηματίες να εκδηλώσουν τώρα το πραξικόπημα, υπολογίζοντας ότι ο Ερντογάν είναι πλέον ξεγραμμένος από την Ουάσιγκτον και άρα θα μπορούσαν πιο εύκολα να γίνουν αποδεκτοί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας.
Αυτή είναι η κατάσταση, αυτό είναι το γεωπολιτικό αλλά και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Όσο για την επόμενη ημέρα, κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται να άλλαζαν και πολλά, όσον αφορά την πορεία των γεωπολιτικών εξελίξεων, αν επικρατούσαν οι στρατηγοί.
Είτε με τον Ερντογάν είτε με τους στρατηγούς, ο λογαριασμός που στέκει πάνω στο τραπέζι των κυβερνώντων, ένας λογαριασμός που παραμένει απλήρωτος τα τελευταία εκατό χρόνια, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να πληρωθεί από την Τουρκία. Όποιος και να την κυβερνά.
Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα και όχι το πραξικόπημα, ούτε η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης που κήρυξε ο Ερντογάν.
Και η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, ως χώρες που έχουν υποστεί πολλά από αυτήν την Τουρκία του «απλήρωτου» λογαριασμού, δεν θα πρέπει να αιφνιδιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε με ασφάλεια τα επόμενα επεισόδια του σήριαλ.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να κολλάμε στο πραξικόπημα και τον Ερντογάν.
Τέλος, πρέπει προσεκτικά και ευθύνη απέναντι στον Ελληνισμό, να προετοιμάσουμε από τώρα τη στρατηγική μας με βάση αυτές τις προβλέψεις που αναλύθηκαν παραπάνω, που θα είναι εθνική στρατηγική του 21ου αιώνα.
Άλλωστε έχουμε και τον Καρανίκα στο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. οπότε μένουμε ήσυχοι…
Αχ κατακαημένη Ελλάδα…

Δημοσιεύεται στην κυριακάτικη δημοκρατία και στο Pontos-news

35 σχόλια:

  1. Σάββα γράφεις "Τέλος, πρέπει προσεκτικά και ευθύνη απέναντι στον Ελληνισμό, να προετοιμάσουμε από τώρα τη στρατηγική μας με βάση αυτές τις προβλέψεις που αναλύθηκαν παραπάνω, που θα είναι εθνική στρατηγική του 21ου αιώνα."
    Ποιοι θα προετοιμάσουν την στρατηγική μας όμως; Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία απορία: από τη στιγμή που όλοι ήταν στο κόλπο, τί θα πείραζε αν απλά ο Φιντάν αγνοούσε την ενημέρωση ή την προειδοποίηση από την ξένη υπηρεσία ή τον υπηρεσιακό παράγοντα για επικείμενο πραξικόπημα και συνέχιζαν κανονικά; Τί φοβήθηκε δηλαδή; κάτι δε μου κολλάει...Επίσης, όταν αποφάσισε να μη συμεττέχει, γιατί δεν ενημέρωσε απευθείας τον Ερντογάν ή τον Γιλντιρίμ; Δε θα ήταν έτσι καλυμμένος καλύτερα;
    Τέλος, γνωρίζουμε την ακριβή ώρα της επιχείρησης στο ξενοδοχείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμέλ
      αν διάβαζες προσεκτικά το κείμενο, δεν θα ρωτούσες.
      Και δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω, αλλά δεν έχω χρόνο.
      Δεν άφησε το πραξικόπημα να εξελιχθεί και προσπάθησε να απεμπλακεί, γιατί δεν ήξερε αν η πληροφορία που έλαβε έφθασε και σε άλλους.
      Επίσης, δεν ενημέρωσε τον Ερντογάν, γιατί ήθελε πρώτα να βολιδοσκοπήσει τους άλλους και ταυτόχρονα να δημιουργήσει το άλλοθι, ότι δηλαδή έπραξε τα δέοντα, ενημέρωση ΓΕΕΘΑ, έγγραφο προς τις ΤΕΔ να σταματήσουν οι κινήσεις και οι πτήσεις κλπ.
      Τι δεν σου κολλάει;
      Και να δεν σου κολλάει αυτό, ποια είναι η δική σου εκδοχή,που κολλάει καλύτερα;

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για το χρόνο σου και για τις απαντήσεις. Η δική μου εκδοχή δεν είναι μακριά από τη δική σου, με τη διαφορά ότι νομίζω πως δεν ήταν όλοι στο κόλπο. Αρκετοί, ναι, αλλά όχι το σύνολο. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις συλλήψεις. Δε συνελήφθησαν ούτε οι μισοί ανώτατοι και θεωρώ ότι και αρκετοί από αυτούς απλώς προληπτικά. Ο φόβος φυλάει τα έρημα...επίσης δε κινήθηκαν μεγάλες μάζες των ΤΕΔ...ίσως να μη το ήθελαν κάποιοι και τόσο πολύ...σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη της γείτονος στο άμεσο μέλλον. Καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ,,,,,,,,,,,,ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ,,,,,,,,,,,ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕΣ ΣΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΦΡΕΝΟ ?????? ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΟΥΝ Τ ΑΡΧ,,,,,,,,,,,,ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΕΟΠΛΟΥΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΜΠΟΓΔΑΝΟ ,,,,,,,,,,ΚΟΣΙΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΝΕΚΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΣΑΛΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΝΕΟΠΛΟΥΤΗΣ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 6ΠΜ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΝΕΟΦΕΡΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΗ ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΤΟΝ ΑΡΧΗΜΑΦΙΟΖΟ ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ,,,,,,,,,,,,,,ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 58 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΕ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΗ ΟΙ ΑΛΑΦΟΥΖΟΙ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΔΡΟΕΙΔΗ ΤΟΥ ΑΛΛΩΤΕ ΚΡΑΤΑΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΧ ΨΥΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΝΔΡΟΕΙΔΕΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ,,,,,,,,,,,,,,ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΥΝΕΧΗΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ ,,,,,,,,,,,,ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΗΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΜΠΙΛΝΤΕΝΜΠΕΡΚ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ,,,,,,,,,,,,,ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνο, δεν είμαι "όλα τα σφάζω,όλα τα μαχαιρώνω".
      Μιλάω για εκείνα που έχω κάποιες γνώσεις.

      Διαγραφή

    2. «Η Τουρκία είναι σε μια δύσκολη καμπή. Υπάρχει ένας λογαριασμός απλήρωτος τα τελευταία εκατό χρόνια. Ο λογαριασμός αυτός τοποθετήθηκε και πάλι μπροστά μας. Ο λογαριασμός αυτός θα καθορίσει την τύχη των εδαφών μας, μπαίνουμε σε μια τέτοια περίοδο» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην Συνθήκη της Λωζάνης με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα της Τουρκίας.

      Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ.

      Τις αποκαλύψεις αυτές έκανε ο Μ.Γιλντιρίμ μιλώντας στην Ακαδημία Πολιτικής του ΑΚΡ λίγα 24ωρα πριν το πραξικόπημα. Ουσιαστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας με την αναβίωση μιας νέας «Συνθήκης των Σεβρών».

      Πριν λίγο καιρό είχε προκληθεί σεισμός στην Άγκυρα από χάρτες διαμελισμού της Τουρκίας που δημοσίευσαν οι New York Times. Ο Μ.Γιλντιρίμ αναφέρεται σε αυτούς τους χάρτες…

      Οι χάρτες αυτοί έδειχναν να ιδρύεται ανεξάρτητο Κουρδιστάν, η Αρμενία να επεκτείνεται ανατολικά ενώ ιδρύονται δυο διεθνείς ελεύθερες ζώνες, μια στη Σμύρνη και άλλη μια στα Στενά και στο Βόσπορο που τίθενται υπό διεθνή έλεγχο. Η Συρία, διατηρεί την εδαφική της ακεραιότητα ενώ ιδρύεται και μια αυτόνομη περιοχή στο Λίβανο υπό την επικυριαρχία της.

      Να τονίσουμε ότι οι χάρτες αυτοί είχαν δημοσιευτεί στην επέτειο των εκατό χρόνων από το σχέδιο Sykes-Picot.

      Με τις πράξεις της όμως η Τουρκία οδεύει ολοταχώς προς την διάλυση συμβάλλοντας έτσι στα σχέδια των «ξένων δυνάμεων» όπως είπε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

      Ο Μ.Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 28 Ιουλίου, θα συζητήσει την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου και ότι θα ληφθούν σημαντικά μέτρα όπως ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να υπάγονται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα και όχι στο Υπουργείο Άμυνας!

      Ανακοίνωσε την κατάργηση της προεδρικής φρουράς και το κλείσιμο στρατιωτικών λυκείων «για προληπτικούς λόγους» ενώ θα υπάρξει αποδέσμευση της Χωροφυλακής από το Γενικό Επιτελείο.

      Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έδωσε και την πληροφορία ότι το βράδυ της 15ης Ιουλίου πήραν στόχο και το όχημα στο οποίο επέβαινε ο ίδιος, λέγοντας ότι όταν άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος του πραξικοπηματίες στρατοφύλακες, ενώ έρχονταν από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα οδικώς, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη διαδρομη τους και να περάσουν τη νύχτα στην κατοικία του έπαρχου του Ιλγκάζ.

      Ο Γιλντιρίμ που υπενθλυμισε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος αποκρούστηκε με την έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον λαό να κατέβουν στους δρόμους και πλατείες, συνέχισε λέγοντας:

      « Από εδώ και στο εξής πρέπει να εξετάσουμε όλα από την αρχή. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα.Η διαδικασία αυτή είναι μια διαδικασία που βγαίνουν στο φως της ημέρας μια σειρά λαθών που έχου γίνει και η διαδικασία λήψης μέτρων αναφορικά με αυτά. Θα λάβουμε ριζικά μέτρα».

      Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι προφυλακίσθηκαν και οι πιλότοι που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος στις 24 Νοεμβρίου. Προφυλακίσθηκαν συνολικά 13.000 άτομα (οι 1329 εκ των οποίων αστυνομικοί, οι 8.831 στρατιωτικοί, οι 2.100 δικαστές και εισαγγελείς).

      Διαγραφή
    3. ΣΑΒΒΑΣ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΞΕΡΗΣ ΒΑΣΗ ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΠΕΙΡΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ 1% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,,,,,,,,,,ΠΑΝΤΩΣ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

      Διαγραφή
  4. Το εντυπωσιακο ειναι οτι οσο περνανε οι ημερες,τοσο πιο πολλα βγαινουν στην φορα πχ Φινταν!!! Ποιος να το περιμενε? Αυτο σημαινει οτι η πορεια του Ερντογαν ειναι ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ πλεον,ειναι θεμα λιγων μηνων.Οτι και να κανει,εαν δεν κανει στροφη 180 μοιρων δεν σωζεται.Σαφως και πρεπει να περιμενουμε με ψυχραιμια τις εξελιξεις-η παρουσα κυβερνηση ειναι οτι χειροτερο για αυτες τις στιγμες βεβαια- ομως ο χρονος δουλευει υπερ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μηπως κ Σαββα ειναι προσφορο τωρα το εδαφος να χαραξουμε την ΑΟΖ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια διαλυμένη χώρα μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ;
      Άλλα θέματα έχουν προτεραιότητα.

      Διαγραφή
    2. Σάββα, έχω τήν αίσθηση ότι τό επόμενο βήμα τών αμερικανών (εφόσον τα πράγματα εξακολουθήσουν νά μήν τούς βγαίνουν με τόν Ερντογαν) θά είναι το αβαντάρισμα προς την χώρα μας γιά επέκταση τών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Έτσι λύνονται τα χέρια τών ΤΕΔ πού τώρα παραμένουν έγκλειστες στα στρατόπεδά τους, γιά κάθε πιθανή κίνηση. Εάν δέν καταφέρουν τίποτε ο σουλτάνος πέφτει από μόνος του σάν ώριμο φρούτο.

      Διαγραφή
  6. Αυτήν τη ριμαδα την Εθνική Στρατηγική την ακουμε 40 χρόνια αλλά Τότε τα Ταμεία ηταν γεμάτα και ειχαμε προτεραιότητες άλλες, έπρεπε να τα ελαφρυνουμε Γιατί τα δικα μας παιδιά (πρασινομπλε η και ροζ αν θελει καποιος) ειχανε ανάγκες και ανεξοφλητα γραμματια.Ειναι τυχαίο ότι 2ροιπαγκοσμιως σε καταθέσεις στην Ελβετία είναι οι Ελληναραδες;
    Ποιοι ειναι αρμοδιοι για την χαραξη της Στρατηγικης; Μηπως το ΥΠΕΞ,ΥΠΕΘΑ,ΑΓΕΕΘΑ ,ΚΥΣΕΑ κλπ;(ο "καλητεχνης"που αναφέρεται δεν ξερω σε ποιό όργανο ειναι η τι οργανο παιζει).
    Αυτοί οι προαναφερθεντες δεν είναι επαρκείς; Δηλαδή ο Γιωργακης η Ντόρα η ο Μπενυ ηταν καλύτεροι απο τον Γκοτζια η ο Τσοχατζοπουλος,Παπαντωνίου ηταν καλυτεροι απο τον Καμενο;Ο ΑΓΕΕΕΘΑ ειναι υποδεεστερος του προηγουμένου; ποιός ενεργοποιησε τα Ναυπηγεία και ολοκληρώθηκαν τα καλύτερα συμβατικά υποβρυχια παγκοσμιως;
    Δηλαδή αυτό το δεν υπάρχει Ηγεσια που " κολαει;
    Με τα δις πού καταληστεφθηκαν απο τα δημοσια ταμεία πόσα su-35,s-400 κλπ μπορούσαμε να πάρουμε; Θα ειμασταν η όχι ακατανικητοι;
    Ο Υπουργός που μαζευει τα ρεμαλια(Παπαγγελοπουλος) είναι Συριζαιος η του Καμενου; η μήπως ηταν στην ΕΥΠ επι Κωστακη;
    Τώρα εκτιμω ότι ειναι η καλυτερη συγγκυρια να θεσμοθετηθουν και υλοποιηθουν αξιοκρατικες και συνεναιτικες διαδικασίες. Αλλά για μενα πρωτίστως ειναι να μαζευτουν τα κλεμενα και να τιμωρηθουν οι κλέφτες (εχω ξαναπει γιά τον Σχη πού βρέθηκαν στο Λγμο του 3 εκατομμύρια και ειναι στό Κορυδαλλό).Ειναι μονο αυτός;
    Πού ηταν ο Κυριος; Μηπως διπλα στον Ζορμπά στους εξοπλισμους; Με τι κριτήρια πηγε; Μήπως κομματικα;
    Όλη η Ελλαδα ηταν ενα ατελειωτο Πάρτυ και τα λαμογια προκαλούσαν με την συμπεριφορά τους και το βίο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η Εθνικη Στρατηγικη δεν ειναι κατι που το χαραζει μονο η εκαστοτε κυβερνηση.πρεπει ολα τα κομματα να συννενοηθουν,πρεπει να συμμετεχουν και διαφοροι φορεις,ειναι ενα ευρυτερο θεμα το οποιο αφορα την Χωρα.Το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει,ουτε υπηρχε ποτε κουλτουρα συννενοησης στα κομματα και γενικοτερα στην κοινωνια.Ειναι κατι που αφορα ολους τους Ελληνες γιαυτο και οι απλοι πολιτες πρεπει να το ζητουν,με επιχειρηματα ,ωριμοτητα καθε στιγμη.σιγουρα φταινε πολλοι για πολλα σε αυτο το τοπο.δεν ειναι ομως αρκετο μονο το να κατηγορουμε και να βγαζουμε τα σωψηχα μας με υβρεις και φωνες..ταπεινη μου αποψη.

      Διαγραφή
  7. ...μια ερωτηση....μετα απο ολα αυτα ..που διαδραματισθηκανε ..στη γειτονα χωρα ....οι Τουρκικες Ενοπλες δυναμεις ...απεδειχθησανε υπερεκτιμημενες ή οχι ...επιχειρισιακα ...στα ματια των Ελληνων Επιτελων..??...ευχαριστω ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναφέρεται στο άρθρο ότι :

    .....κυρίως η στροφή Ερντογάν προς τη Μόσχα, που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ήταν που ενθάρρυνε και οδήγησε τους πραξικοπηματίες να εκδηλώσουν τώρα το πραξικόπημα.....

    Η θέση είναι παντελώς λάθος, διότι ερμηνεύει ότι την απόπειρα πραξικοπήματος την σχεδίασαν οι Τούρκοι αξιωματικοί, ενώ η πραγματικότητα όπως ξεδιπλώνεται αργά αργά, είναι ότι το πραξικόπημα είναι έργο των νεοταξιτών της Ουάσιγκτον με στόχο να αποτρέψουν την στρατηγική σχέση Τουρκίας - Ευρασιατικής Ένωσης που τινάζει στον αέρα την εξωτερική πολιτική των Αμερικάνων στην περιοχή.

    Τα πραξικοπήματα στην Τουρκία ήταν μέχρι σήμερα έργα της CIA και του State Department. Πιθανόν αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί.

    Ως εκ τούτου η στροφή Ερντογάν είναι πρός όφελος των Ελληνικών συμφερόντων, γεγονός που αποδεικνύεται καθαρά από την χολή που στάζουν εναντίον του οι κύκλοι των Ατλαντιστών που χρόνια τώρα καλοπερνάνε στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέτοια ανάλυση ομολογώ κύριε Καλεντερίδη δεν έχω ακούσει και ούτε έχω διαβάσει. Θα έλεγα κατασκοπευτική ανάλυση σε όλο της το φάσμα με αποκαλυπτικά στοιχεία. Αξίζει κοινοποίησης, μου επιτρέπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαββα, μια ερωτηση μονο, θεωρεις οτι σε αυτη τη χωρα (Τουρκια) και στη κατασταση που θα βρισκεται κατα τα επομενα χρονια, θα ειναι δυνατο οι αμερικανοι να παραδωσουν 100 αεροσκαφη F-35? Υπολογιζεται οτι η πρωτη μοιρα θα ειναι επιχειρησιακη το 2022. Πιστευεις οτι θα υπαρχει Τουρκια τοτε και σε ποια μορφη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα ήθελα να διαβάσω τη γνώμη του Anaconda αλλά μάλλον θα πήγε διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή έστω και του Μιχαήλ. Που χάθηκε αυτό το παλικάρι;

      Διαγραφή
    2. Ένας από τους έξυπνους σχολιαστές στο διαδίκτυο ήταν και ο Σπαρτακος.

      Διαγραφή
  12. Ως συνήθως η ανάλυση τού Σάββα Καλεντερίδη είναι τεκμηριωμένη και θίγει σημεία και προοπτικές που πολλοί προσπαθούν να αγνοήσουν. Είναι σημαντική κατ’ εμέ η παρατήρηση ότι είτε με τον ραγδαία φθειρόμενο σουλτάνο, είτε με άλλους που τυχόν θα τον εκτοπίσουν από την εξουσία ή έστω θα τον διαδεχθούν “ήπια”, τα θέματα που έμεινα άλυτα με τις συνθήκες που ίδρυσαν την τουρκική δημοκρατία το 1923, θα συνεχίσουν να απαιτούν λύση δίκαια και βιώσιμη. Και κυρίως η επισήμανση ότι αυτή η πλευρά αφορά άμεσα την Ελλάδα.
    “Ποια Ελλάδα;” ακούγεται από πολλές πλευρές .
    Η Ελλάδα είναι μία με ένα βασικό πυρήνα στο βάθος, που παραμένει σταθερός και αναλλοίωτος. Οι διαχειριστές των τυχών τού Ελληνικού Κράτους είναι αυτοί που είναι, με ελλείψεις και “ιδιαιτερότητες” που απογοητεύουν συνέχεια, από Εθνάρχες μέχρι “Εθνοσωτήρες”, από “δημοκρατικές παρατάξεις” τού βουνού, τού λόγγου και τού άστεως , μέχρι δικτάτορες είτε δικτατορικούς είτε και “δημοκρατικούς-φωτισμένους”. Και σήμερα πράγματι ελέγχει τις εξελίξεις μια ομάδα κατ’ εξοχήν ανεύθυνη, αντιφατική και αναξιόπιστη έως εμφανώς επικίνδυνη .
    Η Ελλάδα όμως υπάρχει και καλό θα ήταν όλοι μας να το θυμόμαστε πέραν κομματικών και παραταξιακών συγκυριών ˙ το πώς θα εκδηλώνεται αυτό, δεν συνταγογραφείται ούτε προγραμματίζεται ˙ η επίγνωση αυτή όταν υπάρχει στην έκταση και στο βάθος που απαιτείται θα υπαγορεύει κάθε φορά τις συμπεριφορές μας, όπως π.χ. και αυτή η ανάλυση τού Σάββα Κ., αλλά και η γενικότερη προσφορά του με το site – blog τούτο και με τα άλλα περισσότερο ό λιγότερο γνωστά.
    Βλέποντας δε τα σχόλια που προηγήθηκαν θεωρώ χρήσιμο να εστιάσω στο ότι, ως προς την ίδια την τουρκική νέα πραγματικότητα νομίζω πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνουμε σταθερά υπ’ όψη πρωτίστως τα εξωπραγματικά νούμερα των εκκαθαρίσεων που συνεχίζουν να αυξάνονται. Αλλά επίσης και την νέα δυναμική που ήδη καταγράφεται από τις αντιδράσεις τόσο των Ευρωπαϊκών κρατών όσο και τής Ουάσινγκτον, που αποδοκιμάζουν ρητά την ολοκληρωτιστική υποτροπή τού σουλτάνου, αρνούνται απερίφραστα την συνεργασία μαζί του σε θέματα που “τρέχανε” μέχρι πριν λίγο καιρό και οι οποίες κατά την άποψή μου δεν αντισταθμίζονται από τις επιφανειακές και βραχείας προοπτικής “προσεγγίσεις” προς την Μόσχα και το Τελ Αβίβ.
    Λοιπόν μιλάμε για 60.000 διωχθέντες και διωκόμενους :
    21.000 εκπαιδευτικοί
    15.200 στελέχη του υπουργείου Παιδείας
    8.000 αστυνομικοί απολύθηκαν ενώ
    1.000 συνελήφθησαν
    7.500 στρατιωτικοί κρατούνται, εκ των οποίων 85 στρατηγοί και ναύαρχοι
    3.000 μέλη δικαστηρίων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα,
    1.577 πρυτάνεις
    1.500 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών
    492 κληρικοί, κήρυκες και ιεροκήρυκες
    393 στελέχη του υπουργείου κοινωνικής πολιτικής
    257 στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου
    100 στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ απολύθηκε ο αρχηγός τής ΜΙΤ.
    Δύσκολα μπορεί κανείς να αμφιβάλει για έναν επερχόμενο ακραίο μετασχηματισμό τής τουρκικής επικράτειας . Ναι . Νομίζω ότι πράγματι δεν θα εορτασθεί ποτέ εκατονταετηρίδα τής τουρκικής “δημοκρατίας”, που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ το 1923.
    Μόνο που η από εδώ πλευρά τού Αιγαίου πρέπει με κάθε νόμιμο και θεμιτό τρόπο να είναι σε απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι "μάστορες τη ψευτιάς" και του αδιέξοδου,εν προκειμένω κατάφεραν να παρασύρουν ολόκληρο Τουρκικό στράτευμα,και φυσικά δεν υπολόγισαν τα μετέπειτα,όπως κάνουν συνήθως,και την τρώνε κατακούτελα...καλήν ώρα να΄χουμε,και όρμησαν στα θολά,παρά τις συμφωνίες...και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν συνεχώς με την ΑΡΚΟΥΔΑ.
    Με λίγα λόγια οι Ρώσοι απείλησαν στα ΙΣΙΑ και οι Τούρκοι συμμαζεύτηκαν.
    Ήδη ο Πούτιν με τον Νετανιάχου καθόρισαν προ καιρού τις λεπτομέρειες των εξελίξεων,για την περιοχή της Μέσης και εγγύς Ανατολής.Οι Εβραίοι που έχουν καεί με τις ανακατατάξεις κατά καιρούς,στο πέρασμα της Ιστορίας,μυρίστηκαν τις πάσης... φύσεως ριζικές αλλαγές και πρόλαβαν να εξασφαλίσουν την χώρα τους,στο σύγχρονο γίγνεσθαι.
    Ως προς τους Έλληνες πολιτικούς- αν είναι σε θέση να ηγηθούν εν προκειμένω-...Σημειώνω αυτό και μόνο, όλοι τους είναι μέτριοι,κατώτεροι των περιστάσεων,και οι ΚΑΙΡΟΙ και τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ,θα τους παρακάμψουν υποχρεωτικά!!!
    Τον Ελληνικό ρόλο θα τον παίξουν οι Στρατηγοί, και μόνον αυτοί, με τους ελάχιστους έντιμους Διπλωμάτες,Δικαστικούς.
    Αυτοί συγκεντρώνουν τα προσόντα,έχουν τη ΔΥΝΑΜΗ λόγω επαγγέλματος-λειτουργήματος, είναι αποφασισμένοι, διαβλέπουν την ΝΙΚΗ και φυσικά δεν θα αφήσουν κανένα ,μα κανένα να τους πάρει τον ΘΡΙΑΜΒΟ.
    Το πρόβλημα είναι το μετά, αν Θα μπορέσουν οι καινούριοι... πολιτικοί να αναδιοργανώσουν τα κεκτημένα. ΜΑΚΑΡΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι νεοέλληνες θέλουν και η Τουρκία να διαλυθεί αλλά και να μην δεχθούν εκατομμύρια προσφύγων, ο Ερντογάν είναι ένα πρόσωπο που εκφράζει όμως έναν πληθυσμό γύρω στα 35 εκατομμύρια, αφήνω όλους τους άλλους εκτός, όλοι αυτοί τί θα απογίνουν σε μια κατεστραμμένη Τουρκία; Θα πάνε να ψάξουν την κόκκινη μηλιά για να κρεμαστούν; Tί είναι η ζωή; Video-game;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σάββα θέλω να γράψεις και να εκδόσεις το εξής μυθιστόρημα:

    Μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν κάθεται στην εξουσία για λίγους μήνες ακόμα, μέχρι να ενωθούν τα κουρδικά καντόνια σέ Συρία και νά δημιουργηθεί "de facto" το κράτος του Κουρδιστάν, έτσι ώστε ο νέος πρόεδρος να μην φέρει αυτή την μελανή κηλίδα, και πρίν την αποχώρηση του Ομπάμα από τον λευκό οίκο την 01/01/2017.
    Ο Ερντογάν το διάστημα αυτό εμβαθύνει λίγο ακόμα τίς σχέσεις του με την Ρωσία ( πολέμιος του ISIS στην Συρία ), μέχρις ότου τόν δολοφονήσει κάποιος Τούρκος που όπως θα αποδειχθεί θα έχει σχέσεις με τον ISIS.
    Πρόεδρος της Τουρκίας αναλαμβάνει ο Γκιούλ, ο οποίος με την σειρά του υποβαθμίζει τίς σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, ρίχνει την πλήρη ευθύνη για τα τεκταινόμενα στα νότια σύνορα της χώρας στους πραξικοπηματίες, τερματίζει τόν πόλεμο στά νοτιοανατολικά δίνοντας στους Κούρδους πλήρη δικαιώματα και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

    Αν γίνει ταινία θέλω ποσοστά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνιστά πλάνη η αξιολόγηση του "πραξικοπήματος" ως σοβαρής προσπάθειας. Οι "αποκαλύψεις",το πως κατασκευάζονται, το πως προβάλλονται και το πως καταρρέουν διαχρονικά στο τουρκικό γίγνεσθαι, αδιαψευστος μάρτυρας Η επιπολαιότητα των δήθεν κινηματιών οφείλει να μας βάλει σε σκέψεις.Η δε ταχύτητα αντίδρασης του βαθέος ερντογανικού κράτους (το οποίο και δεν φημίζεται για τα ισχυρά του αντανακλαστικά βλ. βομβιστικές επιθέσεις κατά Κούρδων αμάχων) επίσης οφείλει επίσης να μας προβληματίσει για το κατά ποσό αιφνιδιαστικές ήσαν οι εξελίξεις.

    Το ότι ο σουλτάνος-δικτάτορας Ταγίπ βασίστηκε στον ισλαμικό όχλο, αναγόρευσε δε ως ασπίδα ασφαλείας την ερντογονοκρατία μιλώντας για κενά ασφαλείας στην ΜΙΤ καταδεικνύει την σκόπευση-στόχευση του.
    Παρατηρώ επίσης με λύπη πως ο Ακίν Όζτουρκ δεν αναφέρεται ως εκ των βασικών ενόχων της σφαγής Κούρδων αμάχων σε Roboski Παρατηρώ επίσης με λύπη πως δεν προβληματίζει κανέναν το γεγονός πως το πογκρόμ το οποίο εξαπολύθηκε κατά Κούρδων-αριστερών-Αλεβιτών στον απόηχο της αντίδρασης του ισλαμιστικού όχλου υπερ του Σουλτάνου Ταγίπ, είχε καταπληκτική ομοιότητα με τα Σεπτεμβριανά του 1965 και με την νύχτα των Κρυστάλλων του Μέντορα του Ταγίπ, ναζιστή Αδόλφου Χίτλερ

    Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση επίσης είναι η μη επισήμανση της αντίδρασης των Κούρδων (PKK,HDP,PYD), οι οποίοι και δεν πήραν το μέρος καμιάς πλευράς , την ώρα που λίγα χρόνια πρίν στην διαμάχη Ταγίπ με την Κοινότητα Γκιουλέν, είχαν ταχθεί φανερά υπέρ του πρώτου .Το ότι οι Κούρδοι μιλούν καθαρά πλέον λέγοντας πως το «πραξικόπημα» δεν ήταν για την Ελευθερία-Δημοκρατία και πως οι κινηματίες διαθέτουν βεβαρημένο παρελθόν, άξιο επισήμανσης.

    Αξιολογώντας τα γεγγονότα πολύ καθαρά πρέπει να καταγράψουμε πως η Αμερικανική διπλωματία εξέθεσε με τρόπο ατιμωτικό τον Ερντογάν στο ζήτημα της Ροζάβα και της εξομάλυνσης των σχεσεων με το Ισραήλ (απόλυτη ικανοποίηση των ισραηλινών απαιτήσεων ).

    Τα περιθώρια αντιδράσεων στις εξελίξεις ανύπαρκτα για το τουρκικό καθεστώς, το οποίο βρέθηκε ενώπιον της χρεοκοπίας του οράματος της Μεγάλης Τουρκίας, του τουρκικού χαλιφάτου .Το δε παραχθέν ντόμινο εφιαλτικό σε όλα τα επίπεδα για την Αγκυρα.

    Γίνεται λοιπόν αντιληπτό το παιχνίδι πολιτικής επιβίωσης για τον Τούρκο παρανοικό δικτάτορα,ο οποίος σε πλήρη αντιδιαστολή με την πραγματικότητα ζεί τον δικό του μύθο κλεισμένος στο δικό του Μπούνκερ.Οπως γίνεται αντιληπτό πως μια Τουρκία χωρίς εξωστρέφεια είναι καταδικασμένη σε διάλυση και όχι τυχαία ο Ντεμιρτάς επεσήμανε με τρόπο εμφατικό το τουρκικό αδιέξοδο σε γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό επίπεδο.

    Σε ότι αφορά τα καθ’ημάς ας είμαστε ξεκάθαροι. Οι λογικές «Μικράν πλήν Εντιμος Ελλάς», «η Κύπρος πέφτει μακριά», ««Η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονας, τον μεν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν,» και τα παράγωγα αυτών μας έχουν καταδικάσει στην μιζέρια-καχεκτικότητα. Η διαιώνιση του καθεστώτος προτεκτοράτο-αποικία χρέους επιβραβεύεται ως σωστά επισημάνθηκε με επιλογές τύπου Καρανίκα. Οπως και η 2αιώνων Γερμανοκρατία, επιβεβαιώνεται με την ενίσχυση της Γερμανικής παράλληλης δομής επι Ελλαδικής επικράτειας. Μια ενίσχυση που περνά μέσα από δωσίλογες επιχειρηματικές ελίτ οι οποίες με την σειρά τους τροφοδοτούν με τα αναγκαία πολιτικά καύσιμα, τις κυρίαρχες δωσίλογες πολιτικές ελίτ. Ανάλογα λαμβάνουν χώρα και σε Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Ελλαδα θελει ελληνικη την Κυπρο η οποια θα την ακολουθει πιστα στη Δυση οπως και ειναι η λογικη φορα των πραγματων και φυσικα απολυτο ελεγχο σε Αιγαιο(με αοζ) και Θρακη.Μ αυτους του ορους η Τουρκια μπορει να διατηρησει την ακαιραιοτητα της.Οι Κουρδοι ας βολευτουν με τη Β.Συρια και με καλυτερες συνθηκες στις νοτιανατολικες επαρχιες -για οσους απομεινουν εκει τελοςπαντων.Δεν ειναι λιγα γι αυτους οταν ξυπνησαν τοσο αργα ως εθνος.Κανεις δεν τα κερδιζει ολα -αυτη ειναι μια καλη συμφωνια για ολη την περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σάββα το είπες εμμέσως πλην σαφώς. Ο Ερντογάν αποφάσισε και πήγε και "πλάγιασε" με την Ρωσσία. Η CIA βλέποντας τις συμφωνίες κατω από το τραπέζι που επισημοποιήθηκαν από την "συγνώμη" του Ερντογάν στους Ρώσσους, και έχοντας απο καιρό ετοιμάσει να κάψει το χαρτί Ερντογαν, άναψε το πρ;aσινο φως για ανατροπή του. Το ίδρυμα Γκιουλέν έχει πάρα πολλα παιδιά του σε όλον τον κρατικό μηχανισμό.... Η Μόσχα περασε την πληροφορία στον Ερντογάν έγκαιρα και ό οποίος με την ευκαιρία αυτή άρχισε την απο-Γκιουλενοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Δεν πιστεύω οι αμερικάνοι να σταματήσουν εδώ. Οι ρώσσοι με την Τουρκία στο πλευρό τους ελεγχουν πλήρως την Μαύρη Θάλλασα και "ο νοών νοείτο"...Περιμένω τις οποιες λύσεις-εξελ;iξεις μέτα από λουτρό αίματος δυστυχώς.. Εμφύλιο δηλαδή. Η Ελλάδα θα μείνει αμέτοχη. Φοβαμαι όμως ότι το φίδι πριν ξεψυχήσει δαγκώνει.... Τα λοιπα τα λένε αναλυτικά οι προφητείες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν έγραψα οτι το άρθρο αυτο ειναι η πιο καλη ανάλυση των γεγονότων διότι εννοείται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο κύριος Καλεντερίδης γνωστός και μη εξαιρετέος συνάδελφος εν όπλοις τά λέει πολύ καλά και τον ευχαριστούμε. Εσείς όλοι πού γράφετε το σχολειό σας με κεφαλαία δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ή αναγραφή σχολείων με κεφαλαία (στην διαδικτυακή γλώσσα) σημένει ότι φωνάζετε χωρίς λόγο .Με τις φωνές δεν πρόκειται να μας πείσετε για τα γραφόμενά σας. Κύριε με συγχωρείτε για την επέμβαση , δεν είναι η πρώτη φορά που εκνευρίζομα με όσους διαπράτουν βανδαλισμούς στην ελλήνική γλώσσα αλλά δεν ανέχομαι να λεγόμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά να μην προσπαθούμε να είμαστε και σωστοί Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα σας.
    Πως μπορεί ο Ερντογαν να έχει εμπιστοσύνη στην Μόσχα εφόσον, όπως έχετε πει κύριε Καλεντερίδη στην εκπομπή αντιθεσεις, και η Ρωσσια έχει συμφέρον να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος; Ίσως ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογαν για να τον απομακρύνει από την σύμμαχο Αμερική και να τον αποδυναμώσει.

    Εάν δεν είναι ετσι απορώ πως δεν τα έχει βρει ακόμα Ρωσσια και Αμερική για να δημιουργήσουν το κουρδικό κράτος. Θα είναι μικρό και σε στρατηγικό σημείο, με επικίνδυνους γείτονες, και θα έχει ανάγκη από προστάτες. Τόσο δύσκολο είναι να μοιράσουν τις ζώνες επιρροής ; Γιατί διακινδυνεύει ο Πούτιν να αποξενώσει τον λαό της Ρωσσιας συναντώντας αυτόν που συνεργάζεται με τους ισλαμιστες και που Κατέρριψε το αεροπλάνο τους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. δεν καταλαβε κανενας τιποτα για αυτο το γιαλαντζι πραξικοπημα το εκανε ο ερντογαν.ακομη και μετα τις διωξεις των 2 πρωτων ημερων ηξερε πιους να πιασει.το βραδυ του πραξικοπηματος το μοναδικο καναλι που εξεπεμπε ηταν το NTV ιδιοκτησιας του ερντογαν τυχαιο δεν νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Unknown
      εσύ είσαι από τους λίγους που το κατάλαβες.
      Σκεψου ότι δεν το κατάλαβαν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε οι Κούρδοι για να τον καταγγείλουν.
      Κανένας.
      Ευτυχώς που υπάρχουν ορισμένοι στην Ελλάδα που το κατάλαβαν.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.