11/7/16

Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν την Ιεράπολη-Μένπετζ; Σφραγίστηκε η πύλη των τζιχαντιστών από και προς Ευρώπη


του Σάββα Καλεντερίδη
Η Ιεράπολη, Μένπετζ σήμερα, αποτελεί-ούσε την κύρια πύλη από την οποία γινόταν η διακίνηση τζιχαντιστών από και προς Ευρώπη και τις χώρες της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.
Σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας πόλη επικεντρώνονται τις τελευταίες 41 μέρες οι προσπάθειες των Κούρδων και των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, με την καθορισιτκής σημασίας αεροπορική υπσοτήριξη των ΗΠΑ και των άλλων χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία εναντίον του Ι.Κ.

Από χθες υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων και απο το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή, σύμφωνα με τα οποία οργάνωση που ελέγχεται από τη ΜΙΤ, ανατίναξε το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν ο Μπαχόζ Ερντάλ, ένας από τους πιο σημαντικούς στρατιωτικούς διοικητές του ΡΚΚ και από τους υπεύθυνους για την οργάνωση, συγκρότηση, εκπαίδευση και διοίκηση των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (ΡYD), του στρατού του Δυτικού Κουρδιστάν ή Ροζάβα.
Οι Κούρδοι δεν επιβεβαιώνουν την είδηση και δηλώνουν ότι ο Μπαχόζ Ερντάλ είναι στη θέση του και στα καθήκοντά του.
Σήμερα, κουρδικά και τουρκικά ΜΜΕ μετα΄διδουν ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις των Κούρδων έχουν μπει στην καρδιά της Ιεράπολης και ότι είναι ζήτημα ωρών η απελευθέρωση της πόλης.
Το γεγονός αυτό θα σημάνει την ενώση των καντονιών της Κομπάνι και του Αφρίν και τη δημιουργία του Κουρδικού Διαδρόμου προς τη Μεσόγειο, εξέλιξη την οποία η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει ως "κόκκινη γραμμή".
Μια από τις πιθανότητες του καταιγισμού των δημοσιευμάτων που αφορούν τον Μπαχόζ Ερντάλ αλλά και σοβαρά προβλήματα που υποτίθεται ότι υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη της ηγετικής ομάδας του ΡΚΚ, στο Κανδήλι, είναι όλα αυτά να έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας στην τουρκική κοινή γνώμη, ότι δηλαδή το ΡΚΚ αποδυναμώνεται δραματικά, για να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή η τεράστιας σημασίας νήκη των Κούρδων στην Ιεράπολη, εξέλιξη που την ίδια στιγμή συνιστά στρατηγικήςσημασίας ήττα για την Τουρκία.



7 σχόλια:

  1. έχω τόσες μέρες το χάρτη όλη μέρα ανοικτό, άντε και τώρα θα πέσει, τώρα θα πέσει.... άντε να δούμε από πού θα βγουν τώρα στη θάλασσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ρωμιέ
      δεν είναι εύκολη η πολιορκία κατοικημένης περιοχής ιδιαίτατα με δεδομένο την ναρκοθέτηση ίσως ολόκληρων περιοχών και την κάλυψη των τζιχαντιστών σε χώρους γνωστούς σε αυτούς. Ότι και να γίνει το πολύ να καθυστερήσει λίγο η εκπόρθηση της Manbij. Δεν έχουν μέλλον εκεί οι τζιχαντιστές. Αν και οι Κούρδοι έχουν αρχίσει να τους προτείνουν έντιμη αιχμαλωσία και όχι θάνατο. Είτε έστι είτε αλλέως η Manbij θα πέσει.

      Διαγραφή
    2. δεν έχω καμία αντίρρηση, το αντίθετο συμφωνώ ότι δεν ήταν - είναι εύκολη υπόθεση, για τους λόγους που καταγράψατε και για άλλους παρόμοιους.

      πιο πολύ προσπάθησα να καταγράψω τον ενθουσιασμό μου για την εξέλιξη....

      ευχαριστώ πάντως για την επισήμανση, ορθή, χαίρετε

      Διαγραφή
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Syrian_Civil_War_detailed_map

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πάντως μέχρι και σήμερα δεν έχει πέσει η Μανμπίτζ.Ίσως σε λίγες μέρες.Το ΙΚ προσπαθεί να σπάσει τον κλοιό από νότια και βόρεια.Λογικά θα πέσει η πόλη σε5-10 μέρες στους κούρδους.Οψόμεθα...

      Διαγραφή
  3. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ως εξής:
    1) Εχουν αποσυρθεί τα αμερικανικά βομβαρδιστικά εξαιτίας των όσων λαμβάνουν χώρα πέριξ Φαλούτζας-Μοσούλης κατά συνέπεια δεν υπάρχει κάλυψη απο αέρος
    2) Είναι διαφορετική μάχη σε σχέση με Κομπάνι, και τούτο γιατί μαχητές του ISIS δέν διαθέτουν καμιά οδό διαφυγής κατά συνέπεια ή θα παραδοθούν ή θα σκοτωθούν, δίνουν αγώνα μέχρις εσχάτων
    3) Οι άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες με αποτέλεσμα οι SDF να μην μπορούν να κάμουν χρήση βαρέων όπλων
    4)ISIS εκμεταλλεύεται απόλυτα την ύπαρξη αμάχων εφαρμόζοντας πρακτικές τύπου Χεζμπολλάχ σε Λίβανο καθυστερώντας την προέλαση των SDF

    Η πόλη θα καταληφθεί αργά ή γρήγορα.Ομως σε ότι αφορά τις προβλέψεις ας είμαστε συνετοί, η κατάσταση είναι πολύπλοκη, οι εμπεκόμενοι πολλοί,τα συμφέροντα τους φορές συγκρουόμενα.Το ενθαρρυντικό είναι πως το σχήμα συνεργασίας Κούρδων-Αραβων(SDF) γίνεται αποδεκτό απο την κοινωνία της Συρίας και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική.Μπορεί η Κουρδική Πολιτοφυλακή YPG να αποτελεί τον κορμό του στρατιωτικού σχηματισμού όμως ολα τα κουρδικά site αναφέρονται σε Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τις 10 Ιουλίου, η ιστοσελίδα «Kurdish Question (Kurdish Question), ένα σημαντικό Κουρδικό μέσο ενημέρωσης, έγραφε πως «Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σκότωσαν τον Μπαχόζ Ερντάλ, μεγάλο αξιωματικό του ανταρτικού στρατού, για εκατοστή φορά».

    Βλέπε:
    http://www.kurdishquestion.com/article/3278-turkish-media-kills-pkk-commander-bahoz-erdal-killed-for-hundredth-time

    https://www.facebook.com/thekurdishquestion/posts/1955577761335155


    Γιατί ο Σάββας Καλεντερίδης έρχεται στις 11 Ιουλίου και γράφει ότι:

    «Από χθες υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων και απο το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή, σύμφωνα με τα οποία οργάνωση που ελέγχεται από τη ΜΙΤ, ανατίναξε το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν ο Μπαχόζ Ερντάλ, ένας από τους πιο σημαντικούς στρατιωτικούς διοικητές του ΡΚΚ και από τους υπεύθυνους για την οργάνωση, συγκρότηση, εκπαίδευση και διοίκηση των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (ΡYD), του στρατού του Δυτικού Κουρδιστάν ή Ροζάβα.

    Οι Κούρδοι δεν επιβεβαιώνουν την είδηση και δηλώνουν ότι ο Μπαχόζ Ερντάλ είναι στη θέση του και στα καθήκοντά του.»

    πηγή:
    http://infognomonpolitics.blogspot.com.cy/2016/07/blog-post_207.html

    Γράφοντας αυτά και με τέτοιο τρόπο, ο Καλεντερίδης αναπαράγει τη τουρκική προπαγάνδα, και δημιουργεί αμφιβολία για τα όσα λένε τα Κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Και κυρίως δημιουργεί αμφιβολία για τα όσα λέει το Κουρδικό κίνημα.

    Πολλές φορές, παρουσιάζουν τον Καλεντερίδη ως γνώστη του Κουρδικού ζητήματος. Μα και όχι μόνο ως γνώστη, αλλά και ως υποστηρικτή του αγώνα των Κούρδων.

    Πως γίνεται ο Καλεντερίδης να είναι τόσο μεγάλος γνώστης του Κουρδικού ζητήματος, τη στιγμή που δεν μπορεί να καταλάβει τη τουρκική προπαγάνδα, και αντίθετα τη παρουσιάζει ...σαν πιθανή...;;

    Δεν ξέρει ο Καλεντερίδης να ψάξει και να βρει έγκυρες πληροφορίες για τη κατάσταση στο Κουρδιστάν; Τότε..., πως γίνεται ο Καλεντερίδης να παρουσιάζεται ακόμη ...σαν γνώστης του Κουρδικού ζητήματος;

    Πως γίνεται ο Καλεντερίδης να είναι φίλος του Κουρδικού κινήματος, τη στιγμή που παρουσιάζει τη τουρκική προπαγάνδα σαν πιθανή, και αφήνει αμφιβολίες για τα όσα λέει το Κουρδικό κίνημα;;

    Αυτά που έγραψε ο Καλεντερίδης, το έγραψε για να πει τις ειδήσεις για τη πολιορκία του Μάνμπιτζ; Ή το έγραψε για να βάλει μέσα τη τουρκική προπαγάνδα;

    Διερωτώμαστε, με ποιούς είναι ο Σάββας Καλεντερίδης;

    Με άλλα γεγονότα και με την επιχείρηση-«πραξικόπημα» του ερτογάν, αυτές οι ερωτήσεις περίμεναν τη σειρά τους. Τις θέτουμε σήμερα.

    Λάμπρος Καλλένος
    http://keryneia.blogspot.com.cy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.