20/7/16

Ντούγκιν: η αλήθεια για το πρόσφατο φιλο-αμερικανικό πραξικόπημα στην Τουρκία


·                     γεωπολιτική ανάλυση και πρόβλεψη
·                     η χρονολογία του φιλο-αμερικανικού πραξικοπήματος
Δείτε το βίντεο


Χαίρετε, παρακολουθείτε το «Dugins Guideline». Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μια απόπειρα πραξικοπήματος έλαβε χώρα στην Τουρκία. Απέτυχε.

Τα γεγονότα
Έτυχε τη Παρασκευή15 Ιουλίου να ήμουν σε ζωντανή σύνδεση στη τηλεόραση
Tsargrad TV από την Άγκυρα ενώ μιλούσα για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει ότι κυριολεκτικά μόλις λίγες ώρες αργότερα, θα ξεκινούσε ένα πραξικόπημα.

Και έτσι εδώ είναι ό, τι συνέβη. 
Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου είχα συναντηθεί με μια σειρά από ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής πολιτικής και ειδικότερα με το δήμαρχο της Άγκυρας, Ιμπραχίμ Μελίχ Γκιοκτσέκ, η συνολική εικόνα της πολιτικής ευθυγράμμισης των δυνάμεων στην Τουρκία την παραμονή του πραξικοπήματος μου φάνηκε να είναι απολύτως σαφής. 
Ο ίδιος Ιμπραήμ Ιμπραχίμ Μελίχ Γκιοκτσέκ, ένα πρόσωπο πολύ κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν, μου είπε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας σχετικά με ένα παράλληλο κράτος, paralel devlet στα τουρκικά, που η αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν κατόρθωσε να εγκαταστήσει στην Τουρκία. Αυτή η αδελφότητα έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, στην Πενσυλβάνια, από την οποία διαχειρίζεται ένα ανεπτυγμένο δίκτυο πρακτόρων επιρροής που έχουν διεισδύσει στη τουρκική κοινωνία. 
Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ ομολόγησε ότι δεν το είχε καταλάβει αμέσως, αλλά ότι αργότερα είχε καταστεί σαφές ότι δομές που διαχειρίζονται από τη CIA λειτουργούσαν υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικών προγραμμάτων και φιλανθρωπίας.

Περαιτέρω, ο Μελίχ Γκιοκτσέκ είπε σε ιδιωτική συνομιλία κάτι που, αφού το πραξικόπημα είχε ήδη αρχίσει, το ανακοίνωσε δημοσίως: δεν υπήρχε κανένας άλλος από την αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου και τη δολοφονία του πιλότου μας. 
Στόχος των ΗΠΑ ήταν να εμπλέξουν την Άγκυρα και τη Μόσχα σε μια εποχή που οι δύο χώρες έρχονταν σε κατανόηση.  Το αεροπλάνο και ο θάνατος του πιλότου ήταν ένα εργαλείο γεωπολιτικής ίντριγκας. 
Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι οι θέσεις του Ερντογάν, τον οποίο ήθελαν να αντικαταστήσουν με τον άμεσo προστατευόμενο τους Νταβούτογλου, θα έγιναν επισφαλείς, χάρη σε ένα μποϊκοτάζ της Ρωσίας. Επομένως, δύο δυνάμεις σχηματίστηκαν στην Τουρκία: μια που αποτελούταν από κεμαλιστές υπό όρους, πατριώτες οι οποίοι ήθελαν να αποκαταστήσουν αμέσως τις σχέσεις με τη Ρωσία και στη συνέχεια έσπρωξε τον Ερντογάν να ζητήσει συγγνώμη, και η άλλη, η αδελφότητα του Γκιουλέν μαζί με άλλες λοιπές δομές καθαρά φιλο-αμερικανικές που, αντίθετα, έκαναν ό, τι μπορούσαν για αποφευχθεί.

Όταν ο Μελίχ Γκιοκτσέκ και εγώ χωρίσαμε δύο ώρες πριν από το πραξικόπημα, είπε: «Υποτιμήσαμε τη δύναμη του παράλληλου κράτους που έχουν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί και οι υποστηρικτές του Γκιουλέν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ήταν λάθος μας. Αλλά τώρα θα το διορθώσουμε, το πρώτο βήμα είναι η νέα επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα».

Όταν ήμουν σε αναμονή της πτήσης μου για τη Μόσχα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, άκουσα πυροβολισμούς και εκρήξεις. Το αεροδρόμιο έκλεισε από στρατιώτες και ακυρώθηκαν πτήσεις. Κόσμος έλεγε ότι ο στρατός εξεγέρθηκε κατά του Ερντογάν.  Αλλά ήταν αμέσως σαφές για μένα ότι οι Αμερικανοί πράκτορες μεσαίου αναστήματος, αλλά σε θέσεις επιρροής στο στρατό, ήτοι, το δίκτυο Φετουλάχ Γκιουλέν, είχε επιλέξει ακραία μέτρα. Αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για να πετάξουν έξω τον Ερντογάν, ο οποίος, υποστηριζόμενος από τους κεμαλιστές, αποφάσισε να σπάσει τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον και να στραφεί σε ευρασιατική πολιτική, προς τη Μόσχα. Πολλοί Τούρκοι πολιτικοί μου είπα τότε ότι η Τουρκία εξέταζε σοβαρά την έξοδο από το ΝΑΤΟ και για επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα σχετικά με θέματα ασφάλειας, έτσι ώστε οι Αμερικανοί πράκτορες είχαν μόνο μία διέξοδο: ένα πραξικόπημα. Αυτό προσπάθησαν να υλοποιήσουν οι φιλο-αμερικανικές δυνάμεις.

Αβεβαιότητα υπήρξε για μία νύχτα. Αλλά από το πρωί, οι πατριωτικές δυνάμεις της Τουρκίας είχαν καταστείλει την ανταρσία. 
Και ό, τι ήταν μόνο ένας ψίθυρος πριν, άρχισε αμέσως να ανακοινώνεται από δημόσιες εξέδρες, όχι μόνο από τον δήμαρχο της Άγκυρας ή τον πρωθυπουργό, αλλά από τον ίδιο τον Ερντογάν: το πραξικόπημα ξεκίνησε από τις ίδιες δυνάμεις που κατέρριψαν το ρωσικό αεροπλάνο. Τίποτα προσωπικό: μόνο το παράλληλο κράτος, το paralel devlet.


Αλλά τώρα, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία από το να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, όλο και πιο κοντά με τη Ρωσία, και άπαξ και δια παντός διακόπτοντας τις σχέσεις με εκείνους που ήθελαν να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση. «Εμπρός για τον Άξονα Μόσχα-Άγκυρα», όπως τιτλοφορούσε το βιβλίο μου που κυκλοφόρησε στην Τουρκία πριν από 10 χρόνια. Τότε, ρητά, όπως και άλλες φορές, έτρεξα μπροστά. Αλλά τώρα, η ιστορία καταφέρε να συμβαδίσει με αυτή τη στρατηγική ιδέα.
Αντίο, ακούσατε το Dugins Pro-Turkish Guideline.

Για πολλούς αιώνες, η Ρωσία και η Τουρκία απέτρεψαν ο ένας τον άλλο από την επίτευξη των επιθυμητών στόχων τους. Ιδού οι πολυάριθμοι πόλεμοι. Αν ακολουθούμε μια κοινή στρατηγική, μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και στρατηγική εταιρική σχέση. Για αυτή την εναλλακτική λύση μίλαγε ο μεγάλος Ρώσος σλαβόφιλος και συντηρητικός φιλόσοφος, Konstantin Leontyev, τόσο προφητικά.

Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 20.7.2016



4 σχόλια:

  1. Εάν ήταν η Killary στο State Department τότε η εργολαβία του πραξικοπήματος θα εδίδετο στην μαντάμ.

    Με τον Kerry στο πόστο, βλέπουμε ότι η εργολαβία ανετέθη στην CIA.

    Μήπως τελικά την εργολαβία δεν την παρήγγειλε ο Ομπάμα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι περισσότεροι αναλυτές αρκετοί από αυτούς άκρως σοβαροί λένε ότι αν η Τουρκία πάει με τη Ρωσία και αφήσει το ΝΑΤΟ (πράγμα που θεωρώ απίθανο ακόμα) θα καταστραφεί.Δεν είμαι τόσο σίγουρος.Ίσως το ενδεχόμενο αυτό βλάψει και την Ελλάδα στρατιωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντελώς διαφορετικά έλεγε η ρωσική διπλωματία (και παρα-διπλωματία) όταν ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις αρχές Αυγούστου του 2015, λιγους μήνες πριν καταρrιφθεί από την Τουρκία το Ρωσικό su-24, διατυμπάνιζε τα εξής:

    [...]Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν για το θέμα της Συρίας. Τον αποκάλεσε δικτάτορα, και τον προειδοποίησε να μαζευτεί και να σταματήσει τα παιχνίδια δήθεν κατά των τζιχαντιστών γιατί σε διαφορετικά θα μετατρέψει τη Συρία σε «μεγάλο Στάλινγκραντ».
    Ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε εσπευσμένα και χωρίς πρωτόκολλα στον Κρεμλίνο τον Τούρκο πρεσβευτή στη Μόσχα Ümit Yardim και του είπε να μεταφέρει στον Ερντογάν να σταματήσει να υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του ISIS εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του Συριακού Στρατού.
    Σύμφωνα με την «Moscow Times» η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Β. Πούτιν δεν ήταν καθ’ όλου διπλωματική και σύμφωνα με τα όσα έγραψε η εφημερίδα έκανε τον Τούρκο πρεσβευτή να μην ξέρει που να... κρυφτεί, θέλοντας να είναι βέβαιος πως θα μεταφέρει ξεκάθαρα το μήνυμα στον σουλτάνο Ερντογάν.
    Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την τουρκική εξωτερική πολιτική και τον κακόβουλο ρόλο της Άγκυρας στη Συρία, στο Ιράκ και την Υεμένη, που συμπράττει με την Αλ Κάιντα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν είπε στον Ümit Yardim: «Πείτε στον δικτάτορα πρόεδρος σας πώς μπορεί να πάει στην κόλαση με τους τρομοκράτες της ISIS. Δεν έχω σε τίποτα να κάνω τη Συρία ένα μεγάλο Στάλινγκραντ».
    Στις δύο ώρες, σε κλίμα «πολεμικό» στο Κρεμλίνο και με κλειστές τις πόρτες ο Β. Πούτιν tα έριχνε στον Τούρκο πρεσβευτή για να τα ακούσει προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος. «Ο Ερντογάν και οι Σαουδάραβες σύμμαχοι είναι μοχθηροί και συμπεριφέρονται σαν τον Αδόλφο Χίτλερ», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος θέλοντας προφανώς να δείξει και το τέλος του Γερμανού παρανοϊκού δικτάτορα.
    Ο Β.Πούτιν συνέχισε λέγοντας πώς ο Τούρκος Πρόεδρος που το παίζει Δημοκράτης είναι αυτός που πυροδοτεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο και προβαίνει σε τρομοκρατικές ενέργιες με στόχο την ανατροπή του Σύριου προέδρου Μπασάρ Άλ Άσαντ.
    «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Συρίας και θα συνεργαστώ με τους συμμάχους της, το Ιράν και την Κίνα για να βρεθεί μία πολιτική λύση στον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει και συντηρείται από κάποιους σαν την Τουρκία», ήταν το σαφές μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν[...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Πούτιν από τή μιά καί οι Αμερική από τήν άλλη σπρώχνουν τήν Τουρκία, μέ κάθε τρόπο νά κάνει τό απονενοημένο διάβημα. Ο μέν πρώτος βρήκε τήν χρυςή ευκαιρία γιά να αποσταθεροποιήσει τήν νοτιοανατολική πτέρυγα τού ΝΑΤΟ, η δέ Αμερική γιά νά βάλει στήν θέση του αυτόν πού ενόχλησε τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα. (αγωγοί μέσω Τουρκίας, παράλογες απαιτήσεις για τήν διέλευση Ισραηλινού αερίου, πυρηνικοποίηση, εμπόδια στην δημιουργία κουρδικού κράτους). Όλα λειτουργούν υπέρ ημών, αρκεί νά τό καταλάβουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.