24/7/16

Η απόφαση περί εκδόσεως των 8 Τούρκων αξιωματικών κρίνει την ίδια την ύπαρξη της Δικαιοσύνης

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
δικηγόρος
Η Ελληνική Δημοκρατία εδράζεται πάνω σε τρεις βάσεις. Η πρώτη και μακράν ουσιωδέστερη είναι η δικαστική λειτουργία ή εξουσία. Η δεύτερη εξουσία είναι η νομοθετική και η τρίτη η εκτελεστική. Δικαστήρια, Κοινοβούλιο και Κυβέρνηση συνθέτουν τη δομή του κράτους. Ήδη, εδώ και τέσσερις δεκαετίες η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία κατ'ουσίαν αυτοπληττόμενες έχουν ακυρώσει την υπόστασή τους. Σκάνδαλα που προσέβαλαν την καρδιά της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος αποκαλύφθηκαν, εξαιτίας της αμέσου κινητοποιήσεως της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση στον σεβασμό του λαού. Ο λαός γνωρίζει, ότι η ανάγκη υπάρξεώς του αναβιβάζει την ίδια την αξία της δικαστικής δικαιοδοσίας σε ύψιστο συμφέρον του.
Δυστυχώς, όμως, οι άλλες δύο εξουσίες δεν περιορίσθηκαν στα σηπτικά φαινόμενα στο εσωτερικό τους. Οσάκις αποκαλύπτονταν παθογένειες που μείωναν το κύρος των φορέων τους, ο εύκολος στόχος ή αντικείμενο αποφορτίσεως ήταν πάντοτε οι δικαστικοί λειτουργοί και το λειτούργημά τους.
Να επικεντρωθούμε στο σήμερα. Το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα στην Τουρκία, του οποίου οι τίτλοι τέλους επέφεραν βάρβαρη μεταχείριση των στασιαστών, προκάλεσε εκ του μηδενός εν μείζον ζήτημα για τη χώρα μας. Οχτώ στρατιωτικοί, έξι αξιωματικοί και δύο υπαξιωματικοί, αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, αφιχθέντες δι' ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Αιτήθηκαν ασύλου, φοβούμενοι, ότι η παράδοσή τους στις τουρκικές αρχές θα σημάνει την ηθική και ίσως και την βιολογική τους εξόντωση.
Από εκείνη τη στιγμή, η τουρκική πολιτική ηγεσία ζητεί την έκδοσή τους.
Το άνομον, όμως, έγκειται αλλαχού. Στις δημόσιες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων και δη εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. Ο κ. Πρωθυπουργός, η κα Κυβερνητική Εκπρόσωπος, ο κ. Υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης έσπευσαν να προκαταβάλουν την ετυμηγορία των δικαστικών αρχών. Άφησαν να εννοηθεί στους Τούρκους κυβερνώντες, ότι πρόθεση της Ελλάδος είναι να εκδώσει τους οχτώ ακυρώνοντας το επιτρεπτό μονοπώλιο της δικαστικής εξουσίας να αποδίδει Δίκαιον.
Οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις, πλην της ενδοτικότητος, την οποίαν αποδεικνύουν, βάλλουν ευθέως εναντίον της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Ειδικώτερον, ο ανωτέρω τρόπος παρενοχλήσεως και πιέσεως των δικαστικών λειτουργών είναι αντισυνταγματικός. Εν ταυτώ είναι και παράνομος. Οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας απαγορεύουν την έκδοση προσώπων, όταν αυτά κατηγορούνται για πολιτικό έγκλημα. Τούτο στοιχειοθετείται από την απόπειρα ανατροπής της καθεστηκύιας τάξης, ως εν προκειμένω. Τα δικαστήριά μας έχουν κρίνει ομοίως διαμορφώνοντας παγία νομολογία επ'αυτού.
Ο κ. Τσίπρας στήριξε τη δημοκρατία στην Τουρκία, κατά την εξέλιξη του πραξικοπήματος, καθώς επίσης και την συνταγματική τάξη.
Καλόν είναι να έχει προτεραιότητά του την τήρηση της ελληνικής συνταγματικής τάξης, η οποία επιτάσσει την διάκριση των εξουσιών.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.