14/12/16

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε λάβει από το πρωί, ένα ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού περί ώρα 11:45 εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης "Δημόκριτος". Η άδεια τού παρεσχέθη. Διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες ήταν 8 και όλοι στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οι 6 αξιωματικοί, 3 ταγματάρχες και 3 λοχαγοί και οι 2 υπαξιωματικοί και συγκεκριμένα αρχιλοχίες. Συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη.
Από εκείνη την ώρα η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών έχει αρχίσει τις πιέσεις, ώστε οι 8 στρατιωτικοί να παραδοθούν στην Τουρκία, ως προδότες.
Ας δούμε όμως τί ισχύει με βάση το ελληνικό δίκαιο.
Ελλείψει διμερούς σύμβασης με το άλλο κράτος, όπως εν προκειμένω που δεν έχει υπογραφεί σύμβαση έκδοσης με την Τουρκία, ισχύουν απολύτως τα άρθρα 436 επόμενα του Ελληνικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε αυτά ορίζεται η διαδικασία της έκδοσης αλλοδαπών κρατουμένων.
Στο άρθρο 438 περ. γ' αναφέρεται: "Η έκδοση απαγορεύεται: ...γ) αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό, στρατιωτικό, φορολογικό ή του τύπου...".
Το τί σημαίνει ο όρος "πολιτικό έγκλημα" έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως στην ελληνική νομοθεσία και νομολογία, μια και τα ελληνικά δικαστήρια έχουν απασχοληθεί πολλάκις με τις περιπτώσεις τρομοκρατικών εγκλημάτων, όπου και διασαφηνίστηκε ο όρος.
Ως πολιτικό δε έγκλημα, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, που ισχύουν στην Ελλάδα, νοείται το έγκλημα, που απευθύνεται αμέσως κατά της πολιτείας και τείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της "καθεστηκυίας" τάξεως, η οποία υπάρχει, σύμφωνα με το ισχύον πολίτευμα, και ως συναφές προς το πολιτικό έγκλημα θεωρείται εκείνο που τελεί σε τέτοια συνάφεια προς το πολιτικό έγκλημα, ώστε η προσβολή που επέρχεται σε κάποιο έννομο αγαθό, να έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παρασκευή των μέσων για τη διάπραξη πολιτικού εγκλήματος υπό την προεκτεθείσα έννοια, το οποίο και προϋποθέτει ως τελεσθέν. Ο ως άνω ορισμός περιγράφεται στο υπ´ αριθ. 1576/1995 Βούλευμα του Αρείου Πάγου σε συμβούλιο. Ο ως άνω ορισμός του πολιτικού εγκλήματος δεν χωρεί αμφισβήτησης.
Στην επίμαχη περίπτωση, όπως οι ελληνική νόμοι προβλέπουν, το δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει και θα αποφασίσει να εκδώσει τους αναφερομένους, θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφαση έκδοσης. Στην αιτιολογία θα πρέπει να αναφέρει ότι την έκδοση την ζητεί ενα δημοκρατικό κράτος (!), η Τουρκία και επίσης, ότι η αίτηση έκδοσης συμμορφούται με τις ελληνικές διατάξεις. Δηλαδή, θα πρέπει να αναφέρει γεγονότα που δεν ειναι πραγματικά.
Από την άλλη πλευρά, αυτή της πολιτικής σκοπιμότητας και της εθνικής υποτέλειας, έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι προθέσεις του ΥΠ´.ΕΞ. , οι οποίες αντισυνταγματικώ τω τρόπω φανερώνουν διάθεση έκδοσης, αδιαφορώντας για τους κειμένους νόμους. Το πλέον πιθανό ειναι να έχει δοθεί σχετική υπόσχεση στην τουρκική πλευρά για έκδοση των 8 στρατιωτικών.
Τα ανωτέρω συνεπάγονται ότι οι Έλληνες δικαστές που θα χειριστούν την εν λόγω υπόθεση αισθάνονται ήδη παράνομες πιέσεις από τις προπετείς εκδηλώσεις υποταγής Ελλήνων αξιωματούχων.
Ωστόσο, οι δικαστές πρέπει να εκτελέσουν το καθήκον τους μακρυά από σκοπιμότητες.
Άλλως, η περίπτωση των 8 θα γίνει η αρχή μιας παγίδας που θα εγκλωβίσει τη χώρα μας δίδοντας συγχρόνως επιχειρήματα στην Τουρκία και προσδίδοντας κύρος δημοκρατικότητας σε ενα κράτος με κλειστές εφημερίδες, κρατούμενους δημοσιογράφους και διανοούμενους.

9 σχόλια:

  1. Σίγουρα η απόφαση για την έκδοση η μη των 8 στην Τουρκία θα εχει μέσα της την < καταλυτική
    > γνώμη του αμερικανικού παράγοντα,που αν και στριμωγμένος στο θεμα αυτο ,με τους λέωνταριςμους και την οξυνςη του σουλτάνου ,θα εχουν πολλα να του πουν

    ( με έμμεσο τροπο φυςικα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. yiannispireas:Το άρθρο σας, όπως και άλλα που έχω διαβάσει τις τελευταίες 40 ώρες, επιβεβαιωνουν το ένα το άλλο, όσον αφορά τους ισχύοντες διεθνείς και ελληνικούς νόμους περί έκδοσης των 8 Τούρκων "πραξικοποιματιων" (σε εισαγωγικά, διότι θέλω όσο μπορώ να αποφεύγω χαρακτηρισμους). Είναι δεδομένο και πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να αποφασίσει βάσει των ισχυόντων νόμων και μόνον σε αυτήν την βάση. Καμμια πολιτική εξουσία δεν έχει το δικαίωμα να καταστρατηγει (η να μην τους λαμβανει υπ'οψιν) το συνταγμα, και τους διεθνεις νομους. Ακομα και αν οι πιθανοτητες για σοβαρη επιδεινωση των σχεσεων Ελλαδος και Τουρκιας,ειναι μεγαλες. Τα τελευταια 5 χρονια, με ολους αυτους τους πολιτικους που κυβερνησαν αυτην την χωρα, εχουμε χασει καθε ιερο και οσιο, την εθνικη μας υπερηφανεια και καθε ιχνος σεβασμου απο ολα τα αλλα κρατη παγκοσμιως. Ο κομπος πια εχει φτασει στο χτενι. Επι τελους, οι πολιτικοι μας θα πρεπει να αλλαξουν στρατηγικη και να σταματησουν το "yes my master", ειτε προς Ευρωπη ειτε προς ΗΠΑ. Τα τελευταια χρονια παντα υποκυπτουμε με μεγαλη ευκολια σε οποιεσδηποτε πιεσεις απο οπουδηποτε και αν ερχονται αυτες. Αν η πολιτικη εξουσια δωσει το καλο παραδειγμα, με την καταστρατηγηση των νομων και του συνταγματος, τοτε το ιδιο να ισχυσει και για εμας τους πολιτες. Με αλλα λογια, να αρχισουμε να γραφουμε στα παλια μας τα παπουτσια, οτι νομο η Βουλη των Ελληνων ψηφιζει. Να σταματησομε ολοι οι Ελληνες να ανταποκρινομαστε στις υποχρεωσεις μας εναντι του κρατους. Και πηγαινοντας παραπερα να κανουμε ενα κρατος μπαχαλο οπου κανενας μα κανενας, δεν θα αισθανεται ασφαλης. Αν αυτο θελουν, να βγουν να το δηλωσουν αντρικια. Και οχι με ηξεις - αφιξεις, οπως συνηθιζουν να κανουν. Το οτι ειμαστε μπαχαλο, φαινεται και απο την προσφατη υποθεση της SIemens, οπου προσπαθουν η υποθεση να μην φτασει στα ελληνικα δικαστηρια, προφανως υποκυπτοντας σε μεγαλες πιεσεις απο Γερμανια, ΕΕ και ΗΠΑ (ειναι η μεγαλυτερη εγκληματικη οργανωση που εχει υπαρξει στον πλανητη Γη). Οπως γινεται κατανοητο απο τα γραφομενα μου, ειμαι εναντιον της εκδοσης αυτων των 8 ανθρωπων. Ποτε στην ιστορια τους οι Ελληνες δεν φοβηθηκαν απειλες και εκβιασμους. Απο την αλλη ειναι μεγαλη η ευκαιρια που μας δινεται, σαν λαος δημοκρατικος και ελευθερος, να δωσουμε μια γερη κλωτσια στα πισινα των Τουρκων, κυριως χαρακτηριζοντας με τον πλεον εκκωφαντικο τροπο την Τουρκια ως μη δημοκρατικο κρατος αλλα ως ολοκληρωτικο καθεστως, κατι για το οποιον υπαρχουν παμπολλες αποδειξεις και ειναι γνωστον ανα τον κοσμο. Μολις τωρα που γραφω, η κυρια Μπακογιαννη στον ΣΚΑΙ, ειπε οτι η Ελλαδα δεσμευεται απο σιμερη συμφωνια με την Τουρκια. Παρακαλω απαντηστε στο αν αυτο που ειπε ειναι σωστο. Αν οχι τοτε βλεπετε το παιχνιδι που παιζουν οι πολιτικοι στον Ελληνικο λαο, μεσω της τηλεορασης και οχι μονο.
    Ευχαριστω εκ των προτερων για την δημοσιευση της αποψης μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστή ανάλυση. Τεκμηριωμένη και ως προς τα νομικά ερείσματα και ως προς τις πιθανές παρενέργειες από τυχόν δικαστικά “λοξοδρομήματα”. Αναγκαία προϋπόθεση για την απόρριψη αίτησης ασύλου και την έκδοση αλλοδαπού, είναι ότι στην χώρα στην οποία θα εκδοθεί ο αιτούμενος άσυλο αλλοδαπός, υπάρχει διασφαλισμένη προοπτική δικαίας δίκης.
    Αξίζει όμως σχετικά με αυτό να προσεχθεί ιδιαίτερα το πραγματικό δεδομένο ότι ο τούρκος υπουργός Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε ότι ενώ στην χώρα του δεν ισχύει σήμερα η θανατική ποινή, σκέπτονται σοβαρά να την επαναφέρουν για να μπορέσουν να την επιβάλουν στους προχθεσινούς πραξικοπηματίες (sic) !
    Νομικός πολιτισμός “αλά τούρκα”.
    Κανένα κράτος με στοιχειώδη σεβασμό στην αξία τού ανθρωπίνου προσώπου και διεπόμενο από αρχές Δικαίου στοιχιζόμενες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα τού Ανθρώπου (Ρώμη 1950) , δεν μπορεί, δεν δικαιούται να εκδώσει ανθρώπους που ζητούνε πολιτικό άσυλο σε χώρα η οποία δεν παρέχει τα στοιχειώδη εχέγγυα δικαίας δίκης. Και εδώ η τούρκικη κυβέρνηση δηλώνεις χωρίς ντροπή ότι ετοιμάζει νέες διατάξεις για να επιβάλει (προφανώς και στους 8 φυγάδες) προαποφασισμένη θανατική ποινή.
    Πρότυπο τούρκικης δικαίας δίκης !!!!
    Άλλωστε πρόσφατα πάλι πλήθος εκθέσεις διεθνών οργανισμών καταγράφουν την έλλειψη κράτους δικαίου στην Τουρκία, η οποία μάλιστα, ως προς τούς πρόσφυγες γενικότερα, πανηγυρικά χαρακτηρίζεται “ως μη ασφαλής τρίτη χώρα”.
    Μα και αυτοί οι 8 φυγάδες πρόσφυγες είναι και, όπως σωστά αναλύεται στο παραπάνω άρθρο, εμπίπτουν στην κατηγορία των πολιτικώς διωκομένων
    είναι "ικέτες" κατά την αρχαία, πατροπαράδοτη Ελληνική ορολογία. Και
    στον τόπο μας υπήρχε πάντα ένας σεβασμός στους ικέτες.
    Δεν επιτρέπεται λοιπόν να εκδοθούν στην τουρκία για κανένα λόγο, αφού μάλιστα τούς προστατεύει και η σχετική νομοθεσία.

    Υ.Γ. Μολονότι στερείται αξίας και σημασίας, θέλω να σημειώσω την απορία μου για το ότι αυτήν την τόσο σωστά τεκμηριωμένη και ενημερωτική παραπάνω ανάλυση, βρέθηκε κάποιο άτομ να την χαρακτηρίσει
    ως αστεία (;;). Απλώς το καταγράφω, διότι δεν αξίζει να συζητηθεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Κρίτωνα, ικέτης ήταν και ο Οτσαλάν και η ψοφοδεής "Ελληνική" κυβέρνηση τον παρέδωσε αλυσοδεμένο στην Τουρκία.
    Και στην συνέχεια ο Ελληνικός λαός επιβράβευσε τους νενέκους, στις επόμενες εκλογές. Πολύ φοβάμαι ότι και τώρα, η ξενόδουλη πολιτική ηγεσία θα πράξει το ίδιο.
    Άλλωστε στις προσεχείς εκλογές, οι ψήφοι του ποδηγετούμενου από την Τουρκία τμήματος της μειονότητος, θα είναι καθοριστικές για την πολιτική επιβίωση του κυβερνώντος κόμματος.
    Αυτό τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ζωές αυτών των ανθρώπων.
    Ας ελπίσουμε ότι οι δικαστές, θα βρουν τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα, να αποδώσουν δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, Παντελή. Εδώ κατεβάσαμε ολόκληρη σημαία στα Ίμια, μεταβάλλοντας ουσιαστικά τα όρια τής ελληνικής επικρατείας, χωρίς ειδικό νόμο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και όχι μόνον δεν ίδρωσε το αυτί κανενός, αλλά ούτε καν εισαγγελέας δεν κινήθηκε να κατηγορήσει τον Σημίτη για εσχάτη προδοσία και θ' ασχοληθεί τώρα ο κόσμος, με τόσα προβλήματα που έχει, με την τύχη 8 Τούρκων;
      Ορθότατη και ουσιαστική η παρατήρησή σου για τον ρόλο τής Τουρκίας στις εκλογές, όπου ψηφίζει η μουσουλμανική μειονότης.
      Όλα τ' άλλα είναι για τούς ρομαντικούς.

      Διαγραφή
  5. Μη σας κάνει εντύπωση αν παραδοθούν άνευ ούτε καν άδικης δίκης...Ουδείς πολίτης θα αντιδράσει.Τι είμαστε Τουρκία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επιβεβαιωση- ο ερντογαν ειπε οτι σε 15 μερουλες θα εχει στειλει η ελλαδα τους 8,αφου μιλησε με τον αλεξη πρωτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην περίπτωση μας είναι κατά πολύ χειρότερα από την περίπτωση Οτσαλάν με την έννοια πώς τότε το απαιτούσαν οι Αμερικάνοι πράγμα που άλλωστε έγινε -με έντονο τρόπο- πλαγίως αφού ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε σε ξένη χώρα χωρίς να προυπάρχουν δικαστικές και κόντρα δικαστικές αποφάσεις -όπως τώρα- και κατά κάποιο τρόπο απήχθη από κράτος που ήταν τότε CIA - κρατούμενο.

    Πως όμως τώρα μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο με τους 8 τούρκους στρατιωτικούς που ζητούν άσυλο;

    Στην κεντρική Αφρική να τους στείλουμε αποκλείεται, πράγμα που άλλωστε από ότι φαίνεται δεν το απαιτεί καμία μεγάλη δύναμη. Σε χώρα της Ε.Ε. που θα μπορούσαν να ζητήσουν να πάνε, χρειάζεται περισσότερη φαντασία να σκεφτούμε μία Γερμανία ή μία Γαλλία ή έστω μία Αυστρία να τους εκδίδει εντέλει στην Τουρκία.

    Συνεπώς τώρα αν παραβιασουμε κάθε έννοια δικαίου και τους εκδόσουμε θα είναι κατα πολύ χειρότερα από την .... μπανανία. Θα έχουμε πια σαν κρατική οντότητα ξεφτιλιστεί τελείως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.