24/7/16

Ιταλο-γαλλική συμμαχία στο οικόπεδο «6» - ΕΝΙ και Total μαζί αγνοούν τις τουρκικές απειλές για κυπριακή ΑΟΖ

Λευκωσία: Πολλές θετικές εκπλήξεις εμφανίστηκαν τελικά στον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης σε σχέση με το ενδιαφέρον των κολοσσών, που αναβαθμίζουν σημαντικά και τη γεωπολιτική σημασία της κυπριακής ΑΟΖ. Οκτώ εταιρείες –εκ των οποίων οι πέντε είναι κολοσσοί– υπέβαλαν αιτήσεις. Υποβλήθηκαν έξι αιτήσεις για τα τεμάχια «6», «8» και «10».
Με βάση τα στοιχεία του «Φ», πρόκειται για τρεις κοινοπραξίες –στις δύο συμμετέχουν δύο εταιρείες και στη μία τρεις, ενώ μία εταιρεία υπέβαλε μόνη της πρόταση. Το τεμάχιο «10» συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως αναμενόταν, ενώ υποβλήθηκε ισχυρή πρόταση για το πολιτικά και ενεργειακά κρίσιμο τεμάχιο «6». Το τεμάχιο «8» διεκδικείται τουλάχιστον από την ΕΝΙ, που έχει άμεσες γεωλογικές συνέργειες με το τεμάχιο «9», του οποίου έχει ήδη τα δικαιώματα. Γεωπολιτικά επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων έρευνας και γεωτρήσεων στα τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, από κυρίαρχους παγκοσμίως κολοσσούς της Αμερικής και της αραβικής χερσονήσου και από την πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου, στις οποίες είναι έντονη και η κρατική συμμετοχή.

Η πρώτη έκπληξη, είναι ότι ΕΝΙ και ΤOTAL ένωσαν –για πρώτη φορά παγκόσμια σε τέτοιο επίπεδο– τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν δύο τεμάχια, το «10» και το «6». Εξαιρετική σημασία για την Κύπρο, έχει το γεγονός ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ - ΤOTAL διεκδικεί το τεμάχιο «6».

Αυτό σημαίνει ότι, οι δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί κολοσσοί αγνόησαν πλήρως τις απειλές της τουρκικής διπλωματίας και υπέβαλαν από κοινού αίτηση για έρευνα και εκμετάλλευση στο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ. Γεγονός το οποίο αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη και για την ίδια την κυβέρνηση.

Τα δικαιώματα της Δημοκρατίας για το «6» έχουν αμφισβητηθεί με διάφορες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, ενώ όλες οι προσπάθειες για πραγματοποίηση σεισμογραφικών από την Κυπριακή Δημοκρατία την τελευταία δεκαετία, αντιμετωπίστηκαν με φρεγάδες, τορπιλάκατους κτλ. Τώρα, δεδομένης και της Απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης (για τη διαμάχη Κίνας – Φιλιππίνων) που κατοχυρώνει απόλυτα την κυπριακή ΑΟΖ, η κοινή δέσμευση των ΕΝΙ - ΤOTAL ότι θα διεξάγουν όλες τις απαραίτητες γεωλογικές έρευνες αλλά και γεώτρηση εντός τριετίας, δημιουργεί νέα δεδομένα που αφορούν και στα διπλανά τεμάχια «4» και «5». Ενεργειακά, το «6» μπορεί να κρύβει ιδιαίτερα ευχάριστες εκπλήξεις, αν και οι μέχρι τώρα προγνώσεις αφορούν σε μελέτες χωρίς ολοκληρωμένα σεισμογραφικά δεδομένα.

Στο ζενίθ φτάνει και το ενδιαφέρον για το πάρα πολλά υποσχόμενο τεμάχιο «10» στο οποίο υπάρχουν δομές συνέχειας του κοιτάσματος-μαμούθ «Ζορ» και μεγάλη πιθανότητα για εξαιρετικά κοιτάσματα. Μεγάλο ατού της κοινοπραξίας ΕΝΙ – ΤOTAL είναι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Φ», πριν ακόμα ανοίξουν τα κιβώτια των προσφορών, το ότι προτείνει γεώτρηση στο «10» πριν το καλοκαίρι του 2017. Ωστόσο, είναι φανερό ότι για το «10» ο ανταγωνισμός θα είναι δύσκολος, δεδομένου του μεγέθους και της ποιότητας του ενδιαφέροντος.

Μυστικότητα για ονόματα μνηστήρων

Έγιναν πολλές προσπάθειες, αλλά και εκ των προτέρων, εξήγησης από πλευράς υπουργού Ενέργειας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε σχέση με τον χρόνο αποκάλυψης των ονομάτων των εταιρειών που διεκδικούν τεμάχια στο πλαίσιο του Γ’ Γύρου. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», αυτό ήταν και απαίτηση κάποιων εταιρειών, όπως διαφαίνεται και μέσα από τα έγγραφα ερωταπαντήσεων της διαδικασίας που είναι δημοσιευμένα.
 
Είναι προφανές ότι από κάποιες εταιρείες υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την ανακοίνωση των ονομάτων τους για τρεις διαφορετικούς λόγους:

Ο πρώτος, είναι φανερό ότι αρκετοί κολοσσοί έχουν σημαντικά συμφέροντα και συνεργασίες με τουρκικά συμφέροντα, οπότε θέλουν πρώτα να προχωρήσει η διαδικασία και μετά να γίνει γνωστό το ενδιαφέρον τους.

Δεύτερος λόγος είναι ότι άλλες εταιρείες θέλουν να αποφύγουν τη δημιουργία πιέσεων για μη συμμετοχή τους λόγω των θέσεων των χωρών τους στο Κυπριακό.

Τρίτος, και επίσης πολύ σημαντικός, λόγος είναι ότι κάποιες εταιρείες θέλουν κάποια 24ωρα ώστε να ανακοινώσουν πρώτα την ενέργειά τους για συμμετοχή στη διαδικασία στα χρηματιστήρια που συμμετέχουν ώστε να είναι απόλυτα νομότυποι, δεδομένης και της αυστηρότητας των Κεφαλαιαγορών σε κάποιες χώρες.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.