18/7/16

Γιατί το πραξικόπημα στην Τουρκία άρχισε 5 ώρες νωρίτερα

Ένα ένα τα στοιχεία που οδήγησαν στην αποτυχία του πραξικοπήματος

  • Βίντεο από την επιχείρηση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Μια νέα διάσταση στα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Τουρκία δίνει το σχέδιο πραξικοπήματος «Γιλντιρίμ», που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας της Άγκυρας. Σύμφωνα με το έγγραφο, το πραξικόπημα είχε προγραμματιστεί να εκδηλωθεί στις 3:00 το πρωί του Σαββάτου.

Το σχέδιο των πραξικοπηματιών περιελάμβανε είκοσι βήματα που θα γίνονταν αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, και τα οποία αφορούν τη νέα διακυβέρνηση της χώρας.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πραξικόπημα τελικά ξεκίνησε περί της 22:00 το βράδυ της Παρασκευής διότι ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον Ταγίπ Ερντογάν για «ύποπτες» κινήσεις. Ταυτόχρονα έστειλε 200 ειδικά εκπαιδευμένους φρουρούς προκειμένου να προστατεύσουν τον Τούρκο πρωθυπουργό από τους περίπου 50 καταδρομείς της Σχολής Ορεινών Καταδρομών που είχαν περικυκλώσει το ξενοδοχείο Grand Yazıcı Turban Otel στη Μαρμάριδα.
Οι καταδρομείς είχαν εντολή να συλλάβουν τον Ταγίπ Ερντογάν στις 3:00, την ώρα δηλαδή που θα εκδηλώνονταν το πραξικόπημα.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, όταν οι καταδρομείς είδαν τις κινήσεις των φρουρών, λίγα λεπτά προτού ο Τούρκος πρωθυπουργός αναχωρήσει από το μπανγκαλόου όπου διέμενε με τη συνοδεία του στο αεροδρόμιο του Νταλαμάν, γύρω στις 21:30, ξέσπασε μάχη που οδήγησε στην πρόωρη εκδήλωση του πραξικοπήματος. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής σκοτώθηκαν δύο φρουροί του Ερντογάν, και τραυματίστηκαν επτά.

Το ξενοδοχείο του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα μετά την επίθεση
Οι «50» που εστάλησαν να συλλάβουν τον Ταγίπ Ερντογάν αναζητούνται ακόμα από άνδρες του ανορθόδοξου πολέμου στα δάση της περιοχής της Μαρμαρίδας.

3 σχόλια:

  1. Μονάχα για Ειδικά εκπαιδευμενοι δεν μου μοιάζουν αυτοί οι αντρες ... Με το συμπαθιο κιολας... Ειναι δυνατον σε τετοια αποστολη να κινουνται κατω απο στυλο που κανει την νυχτα μερα και να αναβουν και φακους μετα που τους καταλαβαν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σε 5 ώρες ο Σουλτάνος Ερντογκάν είχε έτοιμες λίστες με ποιούς συμμετείχαν και με 2.300 δικαστές που δεν θα έπρεπε να δικάσουν την υπόθεση. Απλά ήθελε να βάλει πολύ βαθειά το μαχαίρι και να καθαρίσει χιλιάδες παιδιά του Φ.Γκιουλέν που μεγαλώσανε στα οικοτροφεία του σπουδάσανε, και περάσαν από απλά χωριατόπεδα στην ελίτ του δικαστικού σώματος και των ενόπλων δυνάμεων. Τσιμπήσανε κάποιο στρατιωτικοί στην ιδέα πραξικοπήματος που σχεδίασε ο Χακαν Φινταν ο δκτης της ΜΙΤ. Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πειστικές οι πληροφορίες που συμπληρώνουν την εμπεριστατωμένη ανάλυση τού Σάββα Καλεντερίδη. Πολλά θα εξηγηθούν άμεσα, κάποια άλλα ίσως έμμεσα.
    Προσωπικώς αποδίδω σημασία στην άμεση κινητοποίηση λαϊκών ομάδων υποστήριξης τού υπό κατεδάφιση πεφυσιωμένου σουλτανίσκου, η οποία μάλλον υποδηλώνει τουλάχιστον διαρκή ετοιμότητα κάποιων στοιχείων κατευθυνόμενου όχλου. Επίσης νομίζω ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας και η πληροφορία παρατήρηση στο προχθεσινό άρθρο τού Σάββα Καλεντερίδη ότι "κάποιοι υψηλόβαθμοι έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του πραξικοπήματος, κάνοντας συμφωνία ή όπως το λέμε στην γλώσσα της αγοράς «ντιλ» με τον ίδιο" τον σουλτάνο. Και επί τούτοις πάσι θεωρώ (απολύτως υποκειμενικά) ότι ο Recep Tayyip Erdoğan ουσιαστικά άρχισε το ξήλωμα τής μέχρι πρόσφατα "κραταιάς τουρκικής δημοκρατίας": είναι σε απεγνωσμένη άμυνα λίγο πριν υποστεί το τελικό ματ. Θυσιάζει αξιωματικους, πύργους άλογα και πιόνια, σε μια προσπάθεια που φαίνεται να αποβλέπει στην εξάρθρωση τού δικτύου των συνομωτών. Όμως ταυτόχρονα αποδυναμώνει αυτοκαταστροφικά όλον τον ζωτικό κρατικό ιστό τής τουρκίας του. Ούτε ο ίδιος θα μπορεί να κυβερνήσει μεθαύριο (εάν βέβαια παραμείνει στην εξουσία) αλλά ούτε και κάποιος διάδοχός του θα μπορέσει εύκολα να ανασυντάξει την ραγδαία διαλυόμενη τουρκική κρατική μηχανή.
    Μήπως τα πράγματα έχουν τόσο πολύ προχωρήσει, ώστε αυτό δεν τον ενδιαφέρει πλέον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.