14/7/16

Ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας ΗΠΑ-Κούρδων - 50 χιλιάδες Κούρδοι στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης

  • Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν (φωτ.: kurdpress.com)
Το φως της δημοσιότητας είδαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας των ΗΠΑ με την Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν για τη συμμετοχή των Πεσμεργκά στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης. Στην υπογραφή της συμφωνίας από την Αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας Ελίσα Σλότκιν και  τον υπουργό Πεσμεργκά της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, Κερίμ Σιντζάρι, παρών ήταν ο πρόεδρος Μεσούτ Μπαρζανί.
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πεσμεργκά της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, Τζαμπάρ Γιαβέρ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο πώς θα προχωρήσει η συνεργασία τους. Συγκεκριμένα:
  • οι μισθοί των Πεσμεργκά και τα έξοδα της συμμετοχής στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης θα καλυφθούν από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
  • μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης, οι Πεσμεργκά δεν προτίθενται να παραμείνουν στο κέντρο της πόλης.
Ο Κούρδος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η  Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και του άλυτου ζητήματος του προϋπολογισμού μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό το πρωτόκολλο που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ.
Σε πρώτη φάση θα σταλεί το ποσόν των 415 εκατομμυρίων δολαρίων και μετά θα συνεχιστεί η ροή αναλόγως των εξελίξεων.
Πάντως, σύμφωνα με τον Γιαβέρ, η βοήθεια των ΗΠΑ στους Πεσμεργκά θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Την συμφωνία υπέγραψε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Ελίσα Σλότκιν και ο υπουργός Πεσμεργκά Κερίμ Σιντζάρι
50.000 Πεσμεργκά στη μάχη
Αν και δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα επιχειρησιακά σχέδια ανακατάληψης της πόλης, σύμφωνα με τον γ.γ του υπουργείου Πεσμεργκά, θα συμμετέχουν 50.000 μαχητές, οι οποίοι θα κινηθούν προς το κέντρο της πόλης από τρεις κατευθύνσεις και θα συναντηθούν με τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού εκεί ακριβώς κι αυτό θα γίνει με ανάλογο σχηματισμό. 
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, είπε ότι οι Πεσμεργκά δεν θα παραμείνουν στη Μοσούλη, μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους αλλά θα παραδώσουν τα εδάφη που θα καταλάβουν στις δυνάμεις της αστυνομίας και θα επιστρέψουν στις παλιές τους θέσεις. Τόνισε ότι δεν θα παραμείνουν στο κέντρο της Μοσούλης.  
Όσον αφορά τους τζιχαντιστές, ο Γιαβέρ είπε ότι δεν θα κάνουν κανονικό πόλεμο αλλά θα επιχειρήσουν ένα είδος ανταρτοπολέμου και θα επιχειρούν εναντίον των απελυθερωτικών δυνάμεων με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά.

1 σχόλιο:

  1. Για τίποτε ..."ισοδύναμα" για Τουρκία έγινε κουβέντα; Εκτός αν τα κάλυψε πρόσφατα η Νούλαντ στην Κύπρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.