13/7/16

Ακιντζί: Εδαφικό και ασφάλεια θα συζητηθούν στις 29 Ιουλίου

Συνεχίζουμε τη δουλειά μας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πριν από το τέλος του 2016, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι συζήτησαν θέματα οικονομίας και ΕΕ και ότι στην επόμενη συνάντηση στις 22 Ιουλίου θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της νομοθετικής (βουλή), της εκτελεστικής (κυβέρνηση) και της δικαστικής εξουσίας αντί την εσωτερική ασφάλεια, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα.

Το θέμα αυτό (εσωτερική ασφάλεια) θα συζητηθεί στις 26 Ιουλίου ενώ το εδαφικό και η ασφάλεια θα συζητηθούν στις 29 Ιουλίου όπου θα γίνει μια γενική συζήτηση χωρίς χάρτες, ονόματα τοποθεσιών ή ποσοστά.
Είπε ότι η σημερινή μέρα ήταν χρήσιμη και ότι οι εμπειρογνώμονες για θέματα ΕΕ παρευρέθηκαν στη συνάντηση και συζήτησαν τα θέματα σε λεπτομέρεια. Ανέφερε ότι η οικονομία θα είναι κάτω από μια στέγη υπό μια ομόσπονδη δομή γιατί η ανταγωνιστικότητα και η περίοδος αναπροσαρμογής είναι σημαντικά για τις δύο πλευρές. Είπε ότι συζήτησαν για τους πόρους που θα δοθούν στις συνιστώσες πολιτείες από τον προϋπολογισμό του ομόσπονδου κράτους και τη βοήθεια που αναλογεί για στήριξη της τ/κ πολιτείας.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπήρξαν “συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες” και ότι οι τεχνικές επιτροπές θα εργαστούν πάνω στις διαφωνίες αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι διαφωνίες δεν θα εμποδίσουν τη διαδικασία.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μετά τις 29 Ιουλίου θα χρησιμοποιήσουν τον εναπομείνοντα χρόνο με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο για να δουν αν μπορούν να φθάσουν σε λύση. Ο στόχος είναι το 2016 να καταστεί έτος λύσης, είπε, και πρόσθεσε ότι είναι εφικτός στόχος αλλά εξαρτάται από τις συγκλίσεις.
Θα μιλήσουμε, συνέχισε, στις 29 Ιουλίου για τη διαδικασία αλλά όπως είναι γνωστό ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών στην Ευρώπη και ως εκ τούτου θα υπάρξει μια διακοπή στις συνομιλίες για δύο βδομάδες. Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένα εντατικό πρόγραμμα μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ο στόχος είναι να φθάσουν σε λύση το 2016, σημειώνοντας ότι κανένας δεν λέει ότι όλα είναι εντάξει. Είμαστε ρεαλιστές, ανέφερε, υπάρχουν μερικές δυσκολίες. Μια λύση το συντομότερο, είπε, θα είναι προς όφελος όλων. Ανέφερε επίσης ότι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί άρχισαν να μιλούν για εκλογές “στη νότια Κύπρο” - κατά την έκφρασή του – και το 2017 θα διοριστεί νέος ΓΓ του ΟΗΕ και θα υπάρξει νέα περίοδος στις ΗΠΑ.

Σημειώνοντας ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα βρουν τη λύση στο Κυπριακό και ότι αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τρίτα μέλη είναι επίσης σημαντικά. Οι ΗΠΑ, είπε, είναι σημαντικός παράγοντας στη διεθνή κοινότητα ενώ υπενθύμισε ότι η Βικτόρια Νούλαντ θα συναντηθεί μαζί του σήμερα. Είπε ότι η παρούσα διακυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συνεισφέρει σε μια λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την Κύπρο.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι μετά το Σεπτέμβριο, δηλαδή Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, νοουμένου ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις και θέληση από τις δύο πλευρές, το εδαφικό θα συζητηθεί λεπτομερώς ενώ υποστήριξε ότι το θέμα της ασφάλειας θα συζητηθεί σε μια πενταμερή διάσκεψη. Μια τέτοια διάσκεψη, είπε, δεν θα πρέπει να αφεθεί να πραγματοποιηθεί το 2017, προσθέτοντας ότι δεν έχει συζητηθεί ο χώρος μιας τέτοιας διάσκεψης. Σε αυτή τη διάσκεψη θα συζητηθούν τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνεχείς συναντήσεις για τα δύο αυτά θέματα. Με τις συνεχείς αυτές συναντήσεις, συνέχισε, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία είτε με τον ένα είτε με τον άλλον τρόπο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί η διαδικασία να οδηγήσει σε λύση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τί θα γίνει με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε όταν αλλάξει ο ΓΓ το 2017, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο κ. `Ειντε είναι διπλωμάτης που θέλει να δει μια λύση του Κυπριακού και αυτό το απέδειξε.
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Αφρίκα ότι ο τουρκικός στρατός δεν δίνει άδεια για να προχωρήσουν εκσκαφές για τους αγνοούμενους, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν είδε το δημοσίευμα αλλά μόνο τον τίτλο και ότι η Πλουμέρ Κουτσούκ θα προβεί σε δήλωση για το θέμα.
Ερωτηθείς για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ότι ο κ. Μπαν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και αναφέρεται σε τρία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί. Οι λόγοι που δεν εφαρμόστηκαν, είπε, δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση και αυτό είναι μια αδικία προς τους Τ/κ. Αυτό, πρόσθεσε, θα το αναφέρει στον κ. ΄Ειντε αύριο όταν συναντηθούν. Ανέφερε ότι η “ε/κ πλευρά”, κατά την έκφρασή του, θα έπρεπε να αλλάξει το νόμο για την κινητή τηλεφωνία και ότι αυτό αναμένει η τ/κ πλευρά.
Αναφορικά με πιθανά νέα ΜΟΕ, είπε ότι πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί και αναφέρθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά και είπε ότι η επιτροπή για αντιμετώπιση κρίσεων μπορεί να εργαστεί για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας.
Για τα οδοφράγματα της Λεύκας και της Δερύνειας, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη άνοιξαν τις προσφορές για τους δρόμους και η διαδικασία συνεχίζεται.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.