14/7/16

Υπηκοότητα της ομόσπονδης Κύπρου σε 220.000 στα κατεχόμενα - Έκλεισε το κεφάλαιο ιθαγένεια λέει εκπρόσωπος του Ακιντζί

ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
O εκπρόσωπος του Ακιντζί,  Μπαρίς Μπουρτζού 
Όσοι κατοικούν σήμερα στα κατεχόμενα θα έχουν υπηκοότητα πολίτη της Ομπσπονδιακής Δημοκρατίας Κύπρου, δηλώνει ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ortam.
Σε γραπτή δήλωση του ο Μπαρίς Μπουρτζού υποστηρίζει ότι όλοι οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» θα γίνουν πολίτες της Ομόσπονδης Κύπρου, διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως όλες οι  υπηκοότητες που δόθηκαν μέχρι σήμερα από τις δύο πλευρές, θα γίνει αυτόματα υπηκοότητες της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου.
Σημείωσε παράλληλα  ότι το θέμα της ιθαγένειας έχει διευθετηθεί μεταξύ των δύο ηγετών:

Σύμφωνα με τον Μπαρίς, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πληροφορίες και αριθμούς, που έχουν καταχωρηθεί στα πρακτικά,  ενώπιον του ΟΗΕ σχετικά με τις υπηκοότητες που χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα. Η εικόνα στην οποία έχουν καταλήξει υποδεικνύει ότι οι υφιστάμενοι πολίτες της «ΤΔΚ», ανέρχονται στους 220.000, ενώ στις ελεύθερες περιοχές ο αριθμός των υπηκόων αγγίζει τους 802.000.

«Θα γίνουν αυτόματα πολίτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρος, χωρίς να ληφθεί υπόψη οποιοδήποτε άλλο κριτήριο. Έχει επιτευχθεί συναίνεση σε αυτό το θέμα», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ακιντζί.

Θέλοντας μάλιστα να δείξει την αυθεντικότητα των ισχυρισμών του, ο κύριος Μπαρίς υπενθύμισε την προεκλογική δήλωση του Ακιντζί, με την οποία καθιστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διάκριση μεταξύ των «πολιτών», οι οποίοι θα γίνουν αυτόματα  «πολίτες» του ομοσπονδιακού κράτους.

Αναφορικά με τις τέσσερις ελευθερίες, ο Μπουρτζού υποστήριξε ότι η βάση διαπραγμάτευσης είναι οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών, που προκύπτουν από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977-1979 και το έγγραφο της 11ης Φεβρουαρίου.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο TvOne News, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την παραχώρηση υπηκοότητας με βάση των αριθμό διαβατηρίων που μοιράστηκαν, αλλά πορεύεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του συντάγματος του Συντάγματος του 1960, το οποίο αναφέρεται σε αριθμούς μελών των κοινοτήτων στην Κύπρο.

«Θέση μας είναι η αναλογία να πετυχαίνει το 4/1, όλα όσα λέγονται για αυτόματη παραχώρηση υπηκοότητας σε όσους είναι κάτοχοι διαβατηρίου στόχο έχουν να παραπλανήσουν, αφού θέση μας στις διαπραγματεύσεις ήταν ότι μέσα από μία τέτοια διευθέτηση συναινούμε προς τον εκτουρκισμό της Κύπρου», κατέληξε η ίδια πηγή.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Έστω κι ένας γκρίζος λύκος να "κυπριοποιηθεί", τότε όλος ο Κυπριακός Ελληνισμός επικροτεί και προσυπογράφει τις στυγερές δολοφονίες των ηρώων Ισαάκ και Σολωμού, στη Δερύνεια το 1996. Μή γένοιτο ! Ανάθεμα σε όποιον προτείνει, ψηφίσει ή υπογράψει μια τέτοια κατάπτυστη και εθνοκτόνο λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.