7/7/16

Μαρτυρία που σοκάρει: Οι Τούρκοι εισβολείς έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους το 1974

Στην Κερύνεια
Μανώλης Καλατζής
Πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν μίλησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» με τίτλο «Τους έθαψαν ζωντανούς» αναφέρεται σε Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας κατά την εισβολή του 1974 και εκεί φέρονται να τους δολοφόνησαν άγρια και να τους έθαψαν.
Πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν μίλησε στην «Αφρίκα»  και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών: «Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί...Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδή τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους».

Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ ήταν το 1974, περίπου 17 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί. Εκεί, προστίθεται σύμφωνα με την μαρτυρία, στο ρεπορτάζ του Σενέρ Λεβέντ, έφερναν τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στη σειρά και κάθε φορά που γυρνούσαν να τους δουν ο Τούρκος στρατιώτης που ήταν εκεί τους έλεγε να μην κοιτούν προς των μέρος των αιχμαλώτων, αλλά αλλού. Εκεί, άκουσε και τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτών του τουρκικού στρατού ο νεαρός – τότε – μάρτυρας, ο οποίος – ανέφερε ο Λεβέντ – θεωρούσε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά αυτό και σκέφτηκε πολύ πριν του πει το τί είδε και χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις θυμούμενος σαν χτες αυτό που έγινε τότε.

Στο άρθρο του Σενέρ Λεβέντ που αναφέρεται στο θέμα, γράφει επίσης ότι στο κήπο της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφο και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε. Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι σε εκείνον τον μαζικό τάφο ήταν θαμμένοι οι Ελληνοκύπριοι που είχαν δολοφονηθεί από τα γύρω από την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, χωριά. Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του 1990, συνεχίζει ο Λεβέντ, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο. Και γι` αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν γυρίσει πόρτα πόρτα σε αυτούς που ήξεραν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ενας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, σημειώνει ο Λεβέντ, ο οποίος δολοφονήθηκε αργότερα.
Πρώτο Θέμα

8 σχόλια:

  1. Οι μανάδες, οι πατεράδες, τα αδέρφια, οι σύζυγοι και τα παιδιά των αγνοουμένων περιμένουν και θα περιμένουν στον 'αιώνα τον άπαντα'να μα΄θουν αν οι δικοί τους άνθρωποι είναι ζωντανοί ή νεκροί και θαμμένοι σε ομαδικούς αυτοσχέδιους τάφους. Ο κόσμος θα έπρεπε να ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στους αιχμαλώτους ένα 'πολιτισμένο' κράτος, η Τουρκία, που θέλει να ενταχθεί και στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρώτα και κύρια ο Ελληνισμός σύσσωμος και η Ελλάδα και η Κύπρος θα έπρεπε έκτοτε, από το 74, να έχουν προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια καταγγέλοντας την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ποτέ ο Ελληνισμός δεν θα μπορέσει να κοιτάξει στα ίσα την Τουρκία όσο ξέρει ότι συμμετέχει στη σιωπή και στην συγκάλυψη εγκλημάτων που δεν συγχωρούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά το έτος 1974 επιλέξαμε να μην πολεμήσουμε αλλά απλώς να διαπιστώσουμε ότι η Κύπρος είναι μακριά. Θεωρήσαμε ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας θα εξασφαλίζονταν με την προσχώρησή της στην τότε κραταιά ΕΟΚ. Συνεπώς δεν ήταν τότε χρηστική η ανακίνηση του θέματος των αγνοουμένων ή δολοφονημένων αδελφών μας. Σήμερα άραγε είναι χρηστική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά το 1974 η Ελλάδα αντί να φύγει από το ΝΑΤΟ έπρεπε να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία και να τη θέσει σε καθεστώς μονιμού πολέμου μέχρι να αποχωρήσει από την Κύπρο,να αποσύρει την Α Στρατιά από το Αιγαίο που όπως έλεγε ο ΠΑπανδρέου είχε σαφή επιθετική διαρθώση κατά των ελληνικών νησιών και να δώσει στοιχεία πλήρη για την τύχη των αγνοουμένων.Αντ'αυτού οι σχέσεις μας είναι καλύτερες και από τις σχέσεις που έχουμε με την Ελβετία.Ελπίζω η ιστορία να μη μας τιμωρήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μία μικρή μόνο συμπλήρωση "θέλεις" νά ελπίζεις οτι η ιστορία δέ θά μάς τιμωρήσει γιατί θά τό κάνει !!!!! κανένας ποτέ δέν έμεινε ατιμώρητος επειδή έκανε πίσω η έστω σκέφτηκε νά κάνει πίσω...η φύση έχει νομοτελειακούς κανόνες...

      Διαγραφή
  4. Όταν άκουσα σε μια εκπομπή ότι κάποιος σπουδαίος Έλληνας κατάσκοπος ανακάλυψε στις τουρκικές φυλακές Ελληνοκύπριους αγνοούμενους και όταν ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα η τελευταία προτίμησε να το "θάψει" και μαζί με αυτό και τους αιχμαλώτους, αηδίασα με την ανηθικότητα, την ασυνειδησία και τη δουλοπρέπεια των Ελλήνων πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν άκουσα σε μια εκπομπή ότι κάποιος σπουδαίος Έλληνας κατάσκοπος ανακάλυψε στις τουρκικές φυλακές Ελληνοκύπριους αγνοούμενους και όταν ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα η τελευταία προτίμησε να το "θάψει" και μαζί με αυτό και τους αιχμαλώτους, αηδίασα με την ανηθικότητα, την ασυνειδησία και τη δουλοπρέπεια των Ελλήνων πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγκλήματα ενός βάρβαρου έθνους-βάρβαροι που διψούν για αίμα οι απόγονοι του τσενγκις χαν..Κι όμως η ύβρις φέρνει τη νέμεσις και αυτή την τίση...Ο θεός δε θα αφήσει ατιμώρητα τα εγκλήματα αυτά των βαρβάρων..έσεται ήμαρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ότι έκαναν δλδ και στη Μικρασιατική Καταστροφή με τον Μητροπολίτη Κυδωνιών (Αϊβαλί) Γρηγόριο και με τον Μοσχονησίων Αμβρόσιο, που τον έθαψαν ζωντανό μαζί με άλλους 9 ιερείς, αφού πρώτα τον πετάλωσαν και τον ακρωτηρίασαν.
    Σχετικά:
    https://www.pemptousia.gr/2015/09/o-neomartis-mitropolitis-moschonision-amvrosios/
    και
    http://ellpalmos.blogspot.com.mt/2014/10/1922.html

    Αυτοί είναι οι γείτονές μας, αείποτε, με αυτούς έχουμε να αντιπαρατεθούμε.
    Όσο πιό γρήγορα το αντιληφθεί κάθε Έλληνας, τόσο το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.