4/6/16

Αδιέξοδο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη συμφωνία μεταφοράς δεδομένων Privacy Shield

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PRIVACY SHIELDΑδιέξοδο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη συμφωνία μεταφοράς δεδομένων Privacy Shield
«Σημαντικές βελτιώσεις» στη συμφωνία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αναγκαίο να γίνουν, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Εποπτεία Προστασίας Δεδομένων (EDPS).
Συγκεκριμένα, η συμφωνία Privacy Shield ΕΕ-ΗΠΑ θα πρέπει να προστατεύει τις προσωπικές πληροφορίες των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αυτές αποθηκεύονται στις ΗΠΑ. Η συμφωνία είχε σχεδιαστεί προκειμένου να αντικαταστήσει τη συμφωνία Safe Harbour, την οποία το Δικαστήριο της ΕΕ είχε κρίνει άκυρη το 2015.
Αλλά τι είναι το Privacy Shield;

Τον Φεβρουάριο του 2016, ΕΕ και ΗΠΑ κατέληξαν σε νέα συμφωνία, η οποία θα διευκόλυνε τους οργανισμούς να μεταφέρουν δεδομένα πέρα από τον Ατλαντικό.
Τα κυριότερα σημεία αυτής της συμφωνίας είναι τα εξής:
-- Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ένα διαμεσολαβητή ο οποίος θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες από πολίτες της ΕΕ σχετικά με την κατασκοπεία των δεδομένων τους από Αμερικανούς,
-- Το γραφείο του Διευθυντή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών θα παράσχει γραπτές δεσμεύσεις ότι τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών δεν θα υπόκεινται σε μαζική παρακολούθηση από τις ΗΠΑ, και
-- Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα προβαίνουν σε ετήσιο απολογισμό προκειμένου να ελέγχεται εάν το νέο σύστημα λειτουργεί σωστά.
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επόπτης για την Προστασία των Δεδομένων, Τζιοβάνι Μπουταρέλι, προειδοποίησε ότι η συμφωνία Privacy Shield «δεν είναι αρκετά ισχυρή», αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
«Εκτιμώ τις προσπάθειες που έχουν γίνει για εύρεση μιας λύσης που θα αντικαταστήσει το Safe Harbour, ωστόσο το Privacy Shield ως έχει δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει τους μελλοντικούς νομικούς ελέγχους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Οι δηλώσεις αυτές του Μπουταρέλι δεν συνεπάγονται ότι η συμφωνία θα ακυρωθεί, ωστόσο εκφράζει τις ίδιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας της ιδιωτικής ζωής τον περασμένο Απρίλιο.
Η συμφωνία Privacy Shield, την οποία διαπραγματεύονται οι Επιτροπές των ΗΠΑ και της ΕΕ, επρόκειτο να επικυρωθεί τον Ιούνιο.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.