9/6/16

Νεοεμφανιζόμενη οργάνωση στην Τουρκία που συνδέεται με το PKK – Δρα και στον Πόντο

  • Εικόνα μετά από επίθεση στην Τουρκία (φωτ.: EPA / Cem Turkel)
Στη νεοεμφανισθείσα οργάνωση Ενιαίο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών, μια πλατφόρμα οργανώσεων με τη συμμετοχή του PKK, αποδίδεται πρόσφατη αιματηρή επίθεση σε όχημα της Στρατοχωροφυλακής, στην Άρδασσα της Αργυρούπολης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο στρατοχωροφύλακες.


Η συγκρότηση του μετώπου ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου 2016, ημέρα κατά την οποία έγινε και η πρώτη επίθεση του HBDH.
Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat και τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, το Ενιαίο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών (Halkların Birleşik Devrim Hareketi – HBDH) αποτελεί πολιτικό μέτωπο κοινής δράσης ένοπλων κομουνιστικών μαρξιστικών-λενινιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Είχε προηγηθεί, τον Δεκέμβριο του 2015, δήλωση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), Τζεμίλ Μπαγίκ, σύμφωνα με την οποία, κατόπιν προτάσεων που προέρχονταν από διάφορες οργανώσεις που δρουν μέσα και έξω από την Τουρκία, υπήρχαν σκέψεις για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας κοινής δράσης.
Κατά την ανακοίνωση της 12ης Μαρτίου 2016, το μέτωπο «θα αναπτύξει δράση εναντίον του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού, του σοβινισμού, του φασισμού και του ρατσισμού, και για το σκοπό αυτόν θα προβεί στην πραγματοποίηση ανάλογων επιθέσεων».
Το κείμενο της ανακοίνωσης ανέγνωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΡΚΚ Ντουράν Καλκάν, ο οποίος υπενθύμισε ότι η μέρα αυτή είναι η 45η επέτειος της δικτατορίας του 1971, η 12η επέτειος των αιματηρών γεγονότων του Καμισλί (όταν στρατεύματα του Χαφές αλ Άσαντ επιτέθηκαν σε άοπλους πολίτες), και η 21η επέτειος των αιματηρών γεγονότων της Συνοικίας Γκαζί, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας, μετά από προβοκάτσια, επιτέθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Ντουράν Καλκάν
Διαβάζοντας την ανακοίνωση, ο Καλκάν τόνισε ότι το μέτωπο θα αγωνιστεί για την ελευθερία, την επανάσταση, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.
Ανάλογες πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί το 1993, όταν είχε συμπηχθεί το μέτωπο Ένωση Επαναστατικών Δημοκρατικών Δυνάμεων, χωρίς να αναπτύξει ιδιαίτερη δράση.
Οι οργανώσεις που συναπαρτίζουν το HBDH είναι οι ακόλουθες:
  • Επαναστατικό Επιτελείο – Devrimci Karargâh
  • Κόμμα Επαναστατικών Κοινοτήτων – Devrimci Komünarlar Partisi (DKP)
  • Μαοϊκό Κομουνιστικό Κόμμα – Maoist Komünist Partisi (MKP)
  • Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομουνιστικό Κόμμα – Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP)
  • Μαρξιστικές-Λενινιστικές Μονάδες Ένοπλης Προπαγάνδας – Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birlikleri (MLSPB)
  • Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν – PKK
  • Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών της Τουρκίας – Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB)
  • Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας / Λενινιστικό – Türkiye Komünist Emek Partisi / Leninist (TKEP-L)
  • Κομουνιστικό Κόμμα Τουρκίας / Μαρξιστικό-Λενινιστικό – Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML).
Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι στο μέτωπο συμμετέχει η οργάνωση Συντονιστικό Όργανο Επαναστατών Προλετάριων (Proleter Devrimciler Koordinasyonu), η οποία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, όπως και η οργάνωση Κίνημα Ανασύνταξης (Diriliş Hareketi).
Το Ενιαίο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών ανέλαβε την ευθύνη των εξής επιθέσεων:
  • Έκρηξη βόμβας τις 15 Μαρτίου 2016 στο δρόμο Χάσσα-Κιρίκχαν, του νομού Αντιόχειας. Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή της διέλευσης στρατιωτικού οχήματος. Δεν υπήρχαν απώλειες.
  • Επίθεση στη διοίκηση Στρατοχωροφυλακής Τσάλνταγ, του νομού Κερασούντας, στις αρχές Μαΐου 2016. Η επίθεση έγινε με ρουκέτες και έχασε τη ζωή του ο διοικητής, ανθυπασπιστής Ζαφέρ Τσαλισκάν.
  • Ένοπλη επίθεση στις 7 Μαΐου 2016 στο Εσκίσεχιρ ως απάντησε σε επίθεση εναντίον πολίτη, ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης στο Πάρκο Γκεζί.
  • Πλήγμα εναντίον της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Οβατζίκ, στο νομό Ντερσίμ (Tunceli) στις 26 Μαΐου 2016 με έναν στρατιωτικό νεκρό και έναν τραυματία.
  • Τελευταία επίθεση ήταν αυτή της Άρδασσας.
http://www.pontos-news.gr/article/151071/neoemfanizomeni-organosi-stin-toyrkia-poy-syndeetai-me-pkk-dra-kai-ston-ponto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.