17/6/16

MESOP FLASH: Συμφωνία αμερικανικής έμπνευσης μεταξύ του PKK και του Ερντογάν / Ο Άπο Οτζαλάν θα μετακινηθεί από το Ιμραλί / Μια αμφίβολη διαπραγμάτευση

Το ΡΚΚ και η Άγκυρα έφθασαν σε συμφωνία για τις περιοχές στη Συρία
17.06.2016
16 Ιουν 2016 - KURDPRESS - Μια πηγή από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αποκάλυψε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου ότι η Τουρκία και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) κατέληξαν σε συμφωνία, με τη βοήθεια μεσολάβησης των ΗΠΑ, πριν από τρεις εβδομάδες σχετικά με τις περιοχές στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και του ΡΚΚ, οι κουρδικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τις κουρδικές πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, και η τουρκική κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα, θα επιτρέψει τον έλεγχο των περιοχών στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία από τις συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ανέφερε η BasNews ότι δήλωσε η πηγή.

Η συνάντηση μεταξύ του ΡΚΚ και της Άγκυρας πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Αμερικανού στρατηγού Joseph Votel, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο οποίος επισκέφθηκε το Κομπάνι (Αΐν αλ-Αράμπ) και την Τουρκία τον περασμένο μήνα, αναφέρει η πηγή.
Η Άγκυρα συμφώνησε επίσης να μετακινήσει τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσζλάν, από το νησί-φυλακή του Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά σε άλλη τοποθεσία και να τον θέσει υπό κατ 'οίκον περιορισμό, και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ, ως μέρος της συμφωνίας. 

Η πηγή αποκάλυψε επίσης ότι οργανώθηκε από τις ΗΠΑ μια συνάντηση μεταξύ διοικητών των SDF και Τούρκων αξιωματούχων στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ για να βεβαιωθεί ότι δεν θα εμπλέκονται διοικητές των συριακών κουρδικών δυνάμεων στη επιχείρηση της απελευθέρωσης της Ιεράπολης (Manbij) στη Συρία, σημειώνοντας ότι ο Αμπού Laila, ένας εξέχον διοικητής των SDF, ο οποίος πρόσφατα σκοτώθηκε, συμμετείχε επίσης στη συνάντηση.

«Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στις SDF να προχωρήσουν προς όλες τις περιοχές δυτικά του ποταμού Ευφράτη για να διώξουν τους μαχητές του ισλαμικού κράτους (ΙΚ) από τις περιοχές αυτές», είπε η πηγή, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει επίγνωση των χιλιάδων Κούρδων μαχητών που συμμετέχουν στην επιχείρηση, αλλά δεν μπορεί να αντιταχθεί, λόγω των πιέσεων από τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποιήσε προηγουμένως για τη σύνδεση Κομπάνι (Αΐν αλ-Αράμπ) με το Αφρίν στο συριακό Κουρδιστάν, αποκαλώντας την «επικίνδυνο σχέδιο».


Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 17.6.2016
 
www.mesop.de



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.