4/6/16

FT : Ο ολοκληρωτισμός Ερντογάν βάζει την Τουρκία σε δοκιμασία

Η αδυσώπητη υφαρπαγή εξουσιών αποδυναμώνει την Τουρκία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Εύθραυστες οι σχέσεις με την Ευρώπη. Αρνητικές οι συνθήκες στη διεθνή οικονομία. Σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για το συριακό.

Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας σχηματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με διαταγή του πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδειξε ποιος έχει τον έλεγχο, προεδρεύοντας στο πρώτο υπουργικό της συμβούλιο.
Ο νέος του πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον οποίο επέλεξε ο ίδιος, ανακοίνωσε ότι «το πιο σημαντικό καθήκον του» θα είναι να μετατοπίσει την Τουρκία από το κοινοβουλευτικό σύστημα στο προεδρικό, νομιμοποιώντας τις εξουσίες που ήδη έχει αποκτήσει ο κ. Ερντογάν.
Είναι αλήθεια πως υπάρχει μια ανωμαλία στην υφιστάμενη δομή εξουσίας. Ο κ. Ερντογάν έγινε ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας το 2014, μετά από 11 χρόνια θητείας ως πρωθυπουργός, δημιουργώντας ερωτήματα για το ποιος είναι ο πραγματικός κυρίαρχος.
Η απάντησή του ήταν να μεταφέρει την εκτελεστική εξουσία από τα γραφεία του πρωθυπουργού σε αυτά της προεδρίας. Το σχέδιό του τώρα είναι να αλλάξει το σύνταγμα, να μετατρέψει σε de jure αυτό που είναι ήδη de facto.
Αλλά αυτή η πορεία προς την κυριαρχία της «ενός ανδρός αρχής» έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία φαίνεται ευάλωτη: πολιτικά,
οικονομικά και τοπικά.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.