7/6/16

Το αρχαίο DNA... μιλάει

Οι σύγχρονοι ερευνητές του αρχαίου DNA «ξαναγράφουν» ένα από τα βασικά κεφάλαια της ευρωπαϊκής προϊστορίας. Νέα μελέτη διεθνούς διεπιστημονικής ομάδας αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι οι πρώτοι νεολιθικοί Βορειοευρωπαίοι αγρότες, στους οποίους οφείλεται η εξάπλωση της γεωργίας σε όλη την Ευρώπη, ήταν μετανάστες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Τουρκία. 
Μετακινήθηκαν μαζικά μέσω των Βαλκανίων πριν από 7.500 χρόνια, εγκαταστάθηκαν σε βόρειες περιοχές τις οποίες μέχρι τότε κατοικούσαν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, διέδωσαν ιδέες, νέες στρατηγικές επιβίωσης και έβαλαν τον πρώτο «σπόρο» για την εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας.

Τα πρώτα πλήρη γονιδιώματα νεολιθικών αγροτών, τρία από την Ελλάδα και δύο από την Τουρκία, κλείνουν κάθε χαραμάδα αμφιβολίας. Τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους που αποδεικνύουν γενετικά την ενιαία καταγωγή των πρώτων Ευρωπαίων νεολιθικών αγροτών και των αγροτών του Αιγαίου, δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America». Κυκλοφορεί αύριο με την υπογραφή 40 επιστημόνων (30 ξένων και 10 Ελλήνων) που διενέργησαν την έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μάιντς (Γερμανία) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.



Για τη συνέχεια Kathimerini

3 σχόλια:

  1. Το DNA (βιολογία) αλλά και η γλωσσολογία έχει μίλησει χρόνια για τον αρχικό-ιδρυτικό ευρωπαικό πολιτισμό.Δυστυχώς κάποιοι κρύβουν χρόνια τώρα την αλήθεια από τις μάζες.Ευτυχώς όμως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ψάχνουν.Η δε περιοχή του Αιγαίου είναι ενιαία περιοχή άλλο που εισβολείς από την Ασία κρατούν τη μία όχθη σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ ! Θα βγουν ο φιλης κι ο ξυδακις (το νεο φρουτο στο καλαθι) και θα πουν "μα ειναι Τουρκοι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τὸ νὰ ὀνομάζεις τὴν Δυτικὴ Μικρὰ Ἀσία,Δυτικὴ Τουρκία εἶναι ἐκ τοῦ πονηροῦ,διότι τῆς δίνεις ἱστορικὸ βάθος στὴν περιοχὴ ποὺ δὲν ἔχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.