24/6/16

Αμπάς: Ευχαριστεί τις Βρυξέλλες για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής στο Ευρωκοινοβούλιο
«Ήρθε ο καιρός οι άνθρωποί μας να ζήσουν ελεύθερα, χωρίς τείχη και ελέγχους» τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Μετέφερε την ευγνωμοσύνη του λαού του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ότι έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης και επέκρινε το Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδάφών. 
Το «παλαιστινιακό έθνος θέλει να ζήσει πλήρως κυρίαρχο και η ΕΕ, όντας μείζων εταίρος, συμβάλλει στη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους» δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς. 

Και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές περισσότερη βοήθεια προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και έντιμη λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967. 

Ο Μ.Αμπάς εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την πρόσφατη γαλλική πρωτοβουλία να αναθερμάνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή, αλλά υποστήριξε ότι πρέπει να καθοριστεί μία καταληκτική ημερομηνία για τις συνομιλίες αυτές.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καταδίκασε επίσης τη χρήση βίας και τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως μέσα για την οικοδόμηση κράτους, προειδοποιώντας ότι η τρομοκρατία θα μπορούσε να εξαλειφθεί από την περιοχή μόνο αν το Ισραήλ τερματίσει την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, λέγοντας ότι «το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μια ανοιχτή φυλακή».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η παροχή βοήθειας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η εύρυθμη λειτουργία της Παλαιστίνης αποτελεί για την ΕΕ ηθικό καθήκον. «Η παρουσία σας εδώ σήμερα, μία ημέρα μετά την ομιλία του προέδρου Ρόιβεν Ρίβλιν, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η βούληση για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης είναι ακόμα ζωντανή» σημείωσε.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.