1/6/16

Κατά κρημνόν η ρωσοτουρκική προσέγγιση: Νέα εκατέρωθεν πυρά με εμπλοκή ΡΚΚ

Russian President Vladimir Putin (F-R) with President of Kazakhstan Nursultan Nazarbayev (F-L) during their meeting in Astana, Kazakhstan, 31 May 2016. EPA, ALEXEI DRUZHININ, POOL MANDATORY CREDITRussian President Vladimir Putin (F-R) with President of Kazakhstan Nursultan Nazarbayev (F-L) during their meeting in Astana, Kazakhstan, 31 May 2016. EPA, ALEXEI DRUZHININ, POOL MANDATORY CREDIT
Του Γιώργου Πετράκη
Μικρής διάρκειας αποδεικνύεται τελικά η «χαραμάδα» ρωσοτουρκικής προσέγγισης που ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, καθώς η Μόσχα και η Άγκυρα ανταλλάσσουν και πάλι πυρά, μετά τις τουρκικές επικρίσεις ότι η Ρωσία εξοπλίζει τους αντάρτες του ΡΚΚ και την απάντηση της Ρωσίας που απαίτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Καθώς στην Αγκυρα είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο πρόεδρος Πούτιν είχε τείνει χείρα φιλίας από την Αθήνα, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έσπευσε να αποκαταστήσει τα πράγματα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, αλλά είναι «έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις της Άγκυρας στο θέμα αυτό». Ο κ. Τσαβούσογλου είχε κάνει λόγο για την σύσταση μικτής ομάδας εργασίας για την ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικων σχέσεων.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «ποτέ δεν είπε ότι προσφέρει κλάδο ελαίας ή οποιουδήποτε άλλου είδους κλάδο στην Τουρκία» και πρόσθεσε: «Είπαμε ότι η Τουρκία πρέπει να απολογηθεί και να αποζημιώσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από ένα στρατιωτικό έγκλημα και ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι θα εξετάσουμε τις προτάσεις της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία πρέπει να κάνει όσα οφείλει να κάνει…».

Οι σχέσεις των δυο χωρών διέρχονται μια από τις πιο βαθιές κρίσεις στην ιστορία τους, μετά την κατάρριψη του ρώσικου Su-24 από τούρκικο μαχητικό στις 24 Νοεμβρίου 2015 στα τουρκοσυριακά σύνορα, ενώ ο ένας πιλότος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο του κοντά στο τουρκικό έδαφος. Μια επίθεση που ο πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μάλιστα ζήτησε την άμεση απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ και την Συρία, κάνοντας λόγο για «ενέργειες απολύτως απαράδεκτες».

«Απαιτούμε από την Τουρκία την απόσυρση των δυνάμεων της από το έδαφος του Ιράκ όπου σύμφωνα με την δήλωση του κ. Νταβούτογλου βρίσκονται για να ενδυναμώσουν την κυριαρχία του Ιράκ. Αυτή είναι απολύτως απαράδεκτη θέση για λόγους αρχής και πιστεύω ότι οι ενέργειες των Τούρκων θα πρέπει να τραβήξουν περισσότερο την προσοχή των δυτικών εταίρων μας», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Τη Δευτέρα ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει την Ρωσία ότι εξοπλίζει του αντάρτες του ΡΚΚ και τους έχει εφοδιάσει με αντιαεροπορικά και ρουκέτες μέσω της Συρίας και του Ιράκ. Το ίδιο το ΡΚΚ απέρριψε αυτός τους ισχυρισμούς ενώ ο εκπρόσωπος του ρώσικου ΥΠΕΞ Μιχαήλ Μπογκντάνωφ κάλεσε την Τουρκία να «παρουσιάσει τις αποδείξεις αυτού του ισχυρισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.