23/6/16

Το Ισλαμικό Κράτος αντιστέκεται ακόμα στη Φαλούτζα του Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος αντιστέκεται ακόμα στη Φαλούτζα του Ιράκ
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού που μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Κρίστοφερ Γκάρβερ, είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν εκκαθαρίσει μόνο το 1/3 της Φαλούτζα από τους τζιχαντιστές.
Η υπόλοιπη πόλη είτε είναι παγιδευμένη με εκρηκτικούς μηχανισμούς, βόμβες και νάρκες, είτε υπάρχουν οχυρά των τζιχαντιστών τα οποία ακόμα αντιστέκονται.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 1/3 της πόλης που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι οι νότιες συνοικίες της Φαλούτζα.

Το BBC μετέδωσε, στηριζόμενο σε Ιρακινούς αξιωματούχους, ότι οι κυβερνητικοί ελέγχουν το 80% της πόλης.
Πράγματι, η κυβέρνηση της Βαγδάτης και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, βιάστηκε να ανακοινώσει ότι η πόλη «επέστρεψε στην αγκαλιά του έθνους», ενώ στην ίδια γραμμή και ο κυβερνήτης της επαρχίας Άνμπαρ, στην οποία ανήκει η Φαλούτζα, έσπευσε με τη σειρά του να υποστηρίξει ότι η πόλη απελευθερώθηκε.

Στη Βαγδάτη έγινε και γιορτή με πυροτεχνήματα με τους πολίτες να πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση της Φαλούτζα από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά προφανώς όλα αυτά ήταν πρόωρα.
Υπάρχει επίσης και ένα θέμα με τις απώλειες των τζιχαντιστών. Πριν την έναρξη της επιχείρισης απελευθέρωσης της Φαλούτζα, στις 22 Μαΐου 2016, υπολογίζονταν ότι οι τζιχαντιστές που υπερασπίζονταν την πόλη ήταν μεταξύ 3.500 με 4.000 άνδρες. Από αυτούς μόνο το 15% ήταν Ιρακινοί, οι υπόλοιποι ήταν ξένοι εθελοντές.

Ο ιρακινός στρατός μετά από ένα μήνα μαχών ανακοίνωσε ότι σκότωσε 2.500 τζιχαντιστές στη Φαλούτζα και αιχμαλώτισε περισσότερους από 1.000. Που σημαίνει ότι, εάν δεχθούμε το νούμερο 3.500, οι τζιχαντιστές έπρεπε να έχουν εξολοθρευτεί, εάν πάλι αποδεχθούμε ότι ήταν 4.000 πρέπει ακόμα 500 να αντιστέκονται σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το BBC επισημαίνει ότι οι παραπάνω απώλειες που δίνουν οι Ιρακινοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από καμία άλλη πηγή.
Σε κάθε περίπτωση η μάχη μέσα στη Φαλούτζα συνεχίζεται και η πόλη ακόμα δεν μπορεί να θεωρηθεί απελευθερωμένη, δηλαδή πλήρως εκκαθαρισμένη.

Η Φαλούτζα, 69 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, είναι η πρώτη πόλη του Ιράκ που καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιανουάριο του 2014, έξι μήνες πριν εισβάλουν οι τζιχαντιστές στο βορειοδυτικό Ιράκ από τη Συρία μέσω Τουρκίας και καταλάβουν τη Μοσούλη.

http://www.tribune.gr/world/news/article/258614/islamiko-kratos-antistekete-akoma-sti-faloutza-tou-irak.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.