1/6/16

Πλυντήριο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - Αμνηστεύουν με "διορθωτική" τροπολογία υπουργούς που απειλούνται με φυλάκιση

Σταυρόπουλος Λάμπρος 
Προθεσμία δυο μηνών για την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των off-shore δίνει η «διορθωτική» τροπολογία της κυβέρνησης 
Κατατέθηκε στην Βουλή η νέα ρύθμιση για απαγόρευση της συμμετοχής υπουργών, βουλευτών κλπ. σε υπεράκτιες εταιρείες - Αποχώρησε από την συζήτηση η ΝΔ καταγγέλλοντας «αμνήστευση των υπευθύνων»
Μετά την γενική κατακραυγή που προκάλεσε η σκανδαλώδης διάταξη περί συμμετοχής σε off-shore υπουργών, βουλευτών κ.ά., η κυβέρνηση υλοποιώντας την δέσμευσή της να άρει την προσφάτως ψηφισθείσα -στο πολυνομοσχέδιο- ρύθμιση επιβάλλοντας τις σχετικές απαγορεύσεις, κατέθεσε τροπολογία με την οποία εκτός των περιορισμών τίθεται και μια ευεργετική, για τυχόν εμπλεκόμενους, προθεσμία δυο μηνών, προκειμένου να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η τροπολογία για τις offshore

Επιχειρώντας να απαντήσει στα πυρά που δέχθηκε η κυβέρνηση για την επίμαχη ρύθμιση, για την οποία υπήρξαν και εκ των έσω βολές, τόσο εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και μέσω της «Αυγής», ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε στην Βουλή, ότι «κανένας υπουργός δεν την εμπνεύστηκε (σ.σ. την ρύθμιση) και κανέναν υπουργό δεν θέλει να καλύψει», αλλά αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο των συστάσεων των χωρών της GRECO». Μάλιστα έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας», ενώ τόνισε ότι αυτές τις μέρες συγκρούστηκαν δυο πρακτικές: η μια του γκεμπελικής έμπνευσης «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε στο τέλος κάτι θα μείνει…» και η άλλη της λαϊκής ρήσης «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», με την οποία, όπως τόνισε «στοιχίζεται η κυβέρνηση».
Στο ερώτημα που έχει θέσει η αντιπολίτευση ποιος υπουργός εμπνεύστηκε την επίμαχη διάταξη, ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε ότι «κανένας υπουργός δεν έχει ανάγκη κάλυψης». «Αν ξέρει κάποιος να το πει. Ξέρω όμως πολλούς που δεν είναι στην κυβέρνηση και έχουν συμμετοχή σε off-shore», σημείωσε, ενώ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής για το χρόνο που ισχύει η διάταξη», ενώ με την νέα ρύθμιση επέρχεται καθολική απαγόρευση για συμμετοχή σε off-shore και κάλεσε όσους «εμφανίζονται τιμητές της διαφάνειας και της ηθικής να την ψηφίσουν και να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει». «Τολμήστε να ψηφίσετε και να δούμε πόσοι θα δηλώσουν off-shore. Από την κυβέρνηση δεν ξέρω πολλούς, ίσως κανέναν», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης δεν πτόησαν την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση για εμπαιγμό και αμνήστευση των υπευθύνων. «Εν ονόματι της αμνήστευσης των υπευθύνων μπορείτε να φέρετε όποιες δήθεν διορθωτικές ρυθμίσεις», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, ωστόσο, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία και ότι θα αποχωρήσει. «Δεν μπορούμε για τους λόγους αυτούς να συμμετάσχουμε στην συζήτηση και αποχωρούμε», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της τροπολογίας, προβλέπει την καθολική απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή (off-shore και μη) για πολιτικά πρόσωπα είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Σύμφωνα με την τροπολογία ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.
 Η απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα και συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, περιλαμβάνει τους εξής:  
Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.
Στην απαγόρευση εμπίπτουν επιπλέον οι:
Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, καθώς και πρόεδροι και διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλο και γενικοί διευθυντές ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, όπως και πρόεδροι και μέλη των επιτροπών διενέργειας και αξιολόγησης των διαγωνισμών για τις προμήθειες του Δημοσίου. 
Όσον αφορά τα παρένθετα πρόσωπα αυτά είναι: ο σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι, καθώς και πρόσωπα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, οι πρώτου βαθμού συγγενείς και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των παραπάνω προσώπων.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην αιτιολογική έκθεση «όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των ΟΤΑ, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας προς εξασφάλιση της διαφάνειας κα της πάταξης της διαφθοράς».



Πηγή: Βήμα

4 σχόλια:

  1. Έχομε την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε δημοκρατία, αλλά καμμία εφημερίδα, πύλη ειδήσεων, ή κανάλι δεν έγραψε τίποτε γι αυτό:

    Αποκαλύψεις Χρυσής Αυγής για ομόλογα Τσακαλώτου και Σταθάκη στην Black Rock και μετοχές Μητσοτάκη στην Samsung - 2 ΒΙΝΤΕΟ

    Γιατί άραγε; Αν πάλι κάνω λάθος, διορθώστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 16.12.2013: http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/12/blackrock-jp-morgan.html αλλά τότε βούιζε όλος ο τύπος, για αυτό και το θυμήθηκα..

      Νομίζω ότι το είχαμε αναρτήσει. Οπότε δεν ξέρω για ποια αποκάλυψη μιλά η ΧΑ.


      Διαγραφή
    2. Αν είναι το ίδιο, τότε η αποκάλυψη αφορά στον Μητσοτάκη.
      Πάντως είναι γεγονός ότι τα "συστημικά" ΜΜΕ ουδέποτε κάνουν χρήση των πληροφοριών αυτών.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.