7/6/16

Τουρκική επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρασβούργο

Κατηγορείται η Λευκωσία ότι θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων 
Στρασβούργο: Το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί εκ νέου να εμφανιστεί ως διάδικος στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας. Το κατοχικό καθεστώς ακολουθώντας μια πρακτική που εφάρμοσε συστηματικά τον τελευταίο ένα χρόνο, αναλαμβάνει το ίδιο να παρουσιάσει τις θέσεις, που αφορούν υποθέσεις που εξετάζονται σε επίπεδο Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η τουρκική κυβέρνηση και ειδικότερα η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο Στρασβούργο απλώς ενεργεί ως μεταφορέας του εγγράφου που υπογράφει το κατοχικό καθεστώς. Στο νέο έγγραφο που κατέθεσε η τουρκική πλευρά ενόψει της εξέτασης της 4ης Διακρατικής Προσφυγής, στη πτυχή των υποθέσεων που αφορούν ζητήματα περιουσίας των προσφύγων, επιτίθεται μετωπικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώντας σε έγγραφο παρατηρήσεων της κυπριακής κυβέρνησης ημερομηνίας 30 Μαΐου 2016 η τουρκική πλευρά υποστηρίζει:
 
Πρώτον, ότι με τις θέσεις της η ελληνοκυπριακή πλευρά (όπως επιμένει να χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι διάδικος στην υπόθεση και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης) «θέτει σε κίνδυνο τις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού», ενώ προκαλεί και «σοβαρές αναταράξεις στη ζωή στο βορρά».
 
Δεύτερον, θεωρεί ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης η κυπριακή κυβέρνηση «δεν έχουν να κάνουν με την εκτέλεση των αποφάσεων του δικαστηρίου» και ότι «πολιτικοποιεί τη διαδικασία εκτέλεσης αποφάσεων του ΕΔΑΔ».
 
Τρίτον, ότι δήθεν έχουν κατατεθεί προτάσεις που στοχεύουν στη χειραγώγηση της διαδικασίας των συνομιλιών. Η τουρκική πλευρά θεωρεί πως η συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών της 27ης Ιουλίου 2015 προβλέπει πως «το περιουσιακό θα λυθεί στη βάσει διαφόρων θεραπειών, που δεν περιλαμβάνεται μόνο η αποκατάσταση αλλά είναι και η αποζημίωση και ανταλλαγή».
 
Τέταρτο, το ΕΔΑΔ στην απόφασή του –σύμφωνα με τους Τούρκους– δεν θεώρησε την αποκατάσταση της περιουσίας του Ελληνοκύπριου ως τη μοναδική ή τη σημαντικότερη θεραπεία. Θεωρεί πως οι τρεις θεραπείες είναι κατά το ΕΔΑΔ ίσης σημασίας.
 
Πέμπτον, η απόφαση του δικαστηρίου –σύμφωνα με τους Τούρκους– δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στα περιουσιακά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που διαμένουν στην Καρπασία. Η τουρκική πλευρά θεωρεί πως η προσφυγή είχε από την αρχή εξαιρέσει τους κατοίκους της Καρπασίας γιατί ζητούσε απόφαση αποκλειστικά για τα δικαιώματα περιουσίας των εκτοπισμένων προσώπων». Βάσει της τουρκικής λογικής και προσέγγισης, οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας δεν μπορεί να μπουν στην ίδια κατηγορία αφού δεν έχουν εκτοπισθεί.

Παράπονα για αποκλεισμούς...

Το κατοχικό καθεστώς μέσω του εγγράφου που έστειλε στο Στρασβούργο κατηγορεί την κυπριακή πλευρά για δήθεν προσπάθεια πολιτικοποίησης μιας δικαστικής απόφασης. Την ίδια ώρα όμως η ίδια θεωρεί σκόπιμο να εντάξει στο συγκεκριμένο κείμενο αναφορές που έχουν να κάνουν με «αποκλεισμό της βορείου Κύπρου από διεθνείς εκθέσεις». Υποστηρίζουν πως αυτό αποτελεί την εξωτερική πολιτική της «ελληνοκυπριακής πλευράς».

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «η ε/κ πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για αποκλεισμό της Βορείου Κύπρου από του να συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και άλλα γεγονότα ως μέρος της στοχοπροσηλωμένης πολιτικής απομόνωσης σ’ όλα τα επίπεδα ζωής (οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής και αθλητικής)».

Επιπρόσθετα σημειώνει πως από το 2009 «η τ/κ πλευρά εμποδίζεται στο να ενοικιάσει ένα περίπτερο στη διεθνή μεσογειακή τουριστική έκθεση λόγω ε/κ πιέσεων». Συνεχίζοντας όμως από το σημείο αυτό η τουρκική πλευρά αναφέρει στο έγγραφο πως οι προτάσεις της ε/κ πλευράς «καταδεικνύουν πως αυτό που προέχει για τους Ε/κ είναι η επιδείνωση της απομόνωσης των Τ/κ και να κερδίσει πόντους εναντίον της Τουρκίας σε διεθνή/περιφερειακά επίπεδα».

Υποδεικνύει τέλος ότι «ο ρόλος της επιτροπής υπουργών δεν είναι να βοηθήσει τα κράτη μέλη στο να υλοποιήσουν στόχους εξωτερικής πολιτικής αλλά στο να επιτηρήσει την εκτέλεση των αποφάσεων».

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Φιελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.