22/6/16

Βαίνουμε ολοταχώς προς "εναλλακτική οικονομία", με το κράτος να μένει στην απέξω!

Σε καφέ της πόλης σήμερα, παραγγέλνω έναν "ελληνικό" πληρώνω 2,5 ευρώ και βλέπω στην απόδειξη "Τιμή: 0,5".
Πριν από κάποια χρόνια, δεν υπήρχε περίπτωση να μην διαμαρτυρηθώ και να μη ζητήσω απόδειξη που να γράφει όσα πλήρωσα.
Σήμερα, κοντοστάθηκα και το ξανασκέφθηκα. Αν ζητήσω απόδειξη, ο καφές αύριο ίσως να είναι ακριβότερος. Το καφέ ίσως και να κλείσει. Οι υπάλληλοί του ίσως να χάσουν τη δουλειά τους. Πάλι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι κι ο επιχειρηματίας θα την πληρώσουν, προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να ταΐζει περισσότερους υπαλλήλους απ' όσους χρειαζόμαστε. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει. Ποτέ δεν πρόκειται να της φτάσουν. Αν της δώσουμε όσα ζητάει, του χρόνου θα ζητήσει περισσότερα. Δεν υπάρχει περίπτωση να πει: "Ωραία, τώρα καλύπτω τα έξοδά μου, οπότε θα μειώσω τους φόρους".
Ακόμα και αν, ως δια μαγείας, από αύριο αρχίσουν όλοι να πληρώνουν τους φόρους τους στο ακέραιο, η κυβέρνηση απλώς θα διορίσει κι άλλους Καρανίκες, κι άλλους Λάμπρου, κι άλλους κολλητούς, κι άλλους αργόσχολους. Σε κάθε περίπτωση, προτιμώ τα χρήματα να μείνουν σε έναν άνθρωπο που εργάζεται σκληρά, ο οποίος θα τα ξοδέψει με τη σειρά του σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, παρά να τα δώσω στην όποια κυβέρνηση για να τα μοιράσει σε αγράμματους, αργόσχολους και γενικά (δικούς της) εκλεκτούς.
Άλλωστε και οι προηγούμενοι τα ίδια κάναν: μόλις πήγε να βγει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα (μόλις περίσσεψαν δηλαδή λίγοι φόροι), αντί να σκεφτούν την ελάφρυνση της παραγωγικής οικονομίας, ώστε και του χρόνου να έχουμε το ίδιο και μεγαλύτερο πλεόνασμα, αυτοί θυμήθηκαν να δώσουν μπόνους στους ένστολους...
Πάει και τελείωσε. Οι φόροι θα σταματήσουν να αυξάνονται μόνον όταν οι πολίτες αρχίσουν να λένε "φτάνει πια! Κάντε κουμάντο με αυτά που έχετε. Διορίστε μόνον όσους μπορείτε να πληρώνετε. Εμείς, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα". Βαίνουμε ολοταχώς προς "εναλλακτική οικονομία", με το κράτος να μένει στην απέξω!

ΥΓ  Στο Σύνταγμα υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην υποχρέωση να τηρείς τους νόμους και στην υποχρέωση να μην τηρείς όσους νόμους αντίκεινται σε αυτό. Το Σύνταγμα λοιπόν λέει πως "οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους". Αυτό πλέον έχει πάψει να λαμβάνεται υπόψη από τη νομοθεσία. 
Ούτε το "ανάλογα" τηρείται, ούτε το "τις δυνάμεις". Ούτε βεβαίως τηρείται η συνταγματική υποχρέωση του κράτους "να προστατεύει την περιουσία των πολιτών" (που καμία σχέση δεν έχει με τη φοροδοτική τους ικανότητα). Δεν μένει πλέον άλλος τρόπος αντίδρασης. Και είναι και απολύτως συνταγματικός, αν με ρωτάτε.

Georgios Karavanas

7 σχόλια:

  1. … αυτοί θυμήθηκαν να δώσουν μπόνους στους ένστολους...
    Στην Ελλάδα το συνδικαλιστικό σύστημα νοσεί και κανένας δεν τολμάει να το θεραπεύσει. Ούτε οι «θεσμοί» (πρώην τρόικα).
    Το ποιοι πήραν επίδομα τις πρώτες ημέρες αυτής της κυβέρνησης το γνωρίζουμε όλοι. Το γιατί όμως το λένε λίγοι.
    Οι ένστολοι πάντως είναι πάντα ο εύκολος στόχος. Βαράτε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γνωμη μου ειναι οτι ο δηθεν επιχειρηματιας εγκληματη εναντιον της κοινης ωφελειας. Οχι οτι θα διωξει το προσωπικο του επειδη αυτος ο ιδιος κλεβει τα υπολοιπα χρηματα των 2,00 € και απο τους ιδιους τους εργατες του, αλλα οτι δεν θα πληρωσει το αντιτιμο στο ΦΠΑ, συναμα δεν θα παρει το κρατος αυτο το χρημα ωστε να μπορεσει να φτιαξει πεζοδρομια για τα παιδια και τις μητερες με τα καροτσακια, δεν θα μπορεσει να χτισει Σχολεια ουτε παιδικους σταθμους, τα ασθενοφορα θα ειναι ακινητοποιημενα, τα νοσοκομεια θα πασχιζουν και οι ασθενεις θα πεθαινουν στο δρομο αν οχι στα σπιτια τους, τα αστυνομικα και πυροσβεστικα οχηματα δεν θα ανταποκρινονται και η δομη του κρατους θα καταρρευσει. Λοιπον ποιος χανει? Αυτος που βλεπει την αποδειξη και δεν κινητοποιηται, η ο εργαζομενος στην καφετερια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εισαι λιγο μπερδεμενος. τα εσοδα του κρατους και της δομες του τις εχουν πληξει οι διεφθαρμενοι τησ εξουσιας διαχρονικα και την καλυψη της φοροδιαφυγης και του μαυρου χρηματος γενικοτερα την ευλογησε η ελευθερη κινηση κεφαλαιων που ισχυει στην Ε.Ε. εβγαλαν ολα τα δις στο εξωτερικο χωρις ελεγχο και περιορισμους και υστερα υπερφορολογουν τον πολιτη για να ανακεφαλαιοποιησουν τις τραπεζες.αυτο που περιγραφει το αρθρο παραπανω σημερα πια δεν ονομαζεται φοροδιαφυγη αλλα επιβιωση

      Διαγραφή
    2. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΙΟΙ ΧΑΖΟΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΧΑΙΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
      ΞΥΠΝΑ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

      Διαγραφή
  3. Αυτη η κατοχη που βιωνουμε, μπορει να γινει καπως πιο ανωδυνη αν οι δημοσιοι υπαλληλοι που εργαζονται σε ελεγκτικες υπηρεσιες, γινουν πιο ελαστικοι. Ο εφοριακος πχ μπορει να κανει τα στραβα ματια αν δει μια παραβαση απο μια επιχειρηση που προασπαθει να επιβιωσει, το ιδιο ο ελεγκτης του ΙΚΑ που βρηκε καποιον να εργαζεται χωρις ΙΚΑ. Ο τροχονομος το ιδιο οταν εχει να κανει με εναν ταλαιπωρο που περασε το οριο ταχυτητας. Αν ολα αυτα τα οργανα δεν μπορεσουν να λειτουργησουν με αντικατοχικο πνευμα, τοτε η δικτατορια θα μας τσακισει. Εμεις ολοι θα πρεπει να τους το τονιζομε σε οσους εχομε δυνατοτητα να το κανομε. Οι νομοι που καλουνται να εφαρμοσουν ειναι κατοχικοι, αρα θα πρεπει να τους στρογγυλευουν οπου μπορουν. Ειναι πλεον χρεος εθνικο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που προτείνεις ήδη γίνεται εδώ και χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης.

      Διαγραφή
  4. Όψιμοι επαναστάτες που νομίζουν ότι έτσι θα πλήξουν την κυβέρνηση(σύριζα).Όταν ο προυπολογισμός του 2015προέβλεπε αύξηση εσόδων 9% με περιπου μηδενική ανάπτυξη,τότε είχαμε succes story και υπερφορολόγηση έβλεπε μόνο ο συριζα,που τώρα κάνει τα ίδια.Διάφοροι,περίπου παροτρύνουν τους πολίτες να μη ζητούν αποδείξεις.Έτσι έκανε ο συριζα πριν γίνει κυβέρνηση.Αυτά αποδεικνύουν την ημών φαιδρότητα.Επιπλέον τα μμε,έπαψαν να επισημαίνουν τις συνέπειες μιας στάσης πληρωμών,τυφλωμένα απο την εμπάθεια τους προς την παρούσα κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.