21/6/16

Ο Δίπλαρος, η ΔΔΟ και ο Μακάριος

Σχολιάζει κάποιες τοποθετήσεις ο Νίκος Χρίστου  
Παρακολούθησα την Παρασκευή 10/6/16 στο κανάλι ΣΙΓΜΑ «πρωτοσέλιδο» με τον Ανδρέα Δημητρόπουλο και με καλεσμένους τον κ. Ζαχαρία Κουλία, πρόσφυγα από την επαρχία Αμμοχώστου, και τον κ. Ε. Δίπλαρο τον νεότερον, βουλευτή του ΔΗΣΥ εκ Λεμεσού ορμώμενο και μη πρόσφυγα, ο οποίος ήρθε στην εκπομπή προετοιμασμένος με απόρρητα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου για να προπαγανδίσει υπέρ της ΔΔΟ κατηγορώντας τον Μακάριο ότι πρώτος απεδέχθει την ΔΔΟ.
Από ό,τι θυμάμαι, ο Μακάριος είπε ότι αν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να έχουν πλειοψηφία στον βορρά, να τους κτίσουμε σπίτια αλλά όχι να κατοικήσουν στις περιουσίες την Ελληνοκύπριων, αλλά δεν ανέφερε τίποτα για αποζημιώσεις παρά όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Παρέλειψε όμως ο κ. Δίπλαρος να μας πει: Για εκείνη τη λυγμική φωνή του Μακαρίου που αποκάλεσε «νεκροθάφτες της Ενώσεως» τους ΕΟΚΑβιτατζήδες μετά που ο Γρίβας ήρθεν στην Κύπρο για τρίτη φορά και κρυπτόμενος έγινε ο προπομπός με τις γνωστές συνέπειες του πραξικοπήματος. Δεν μας ανέφερες κ. Δίπλαρε αυτό που ο Μακάριος μας άφησε για παρακαταθήκη όταν κήρυσσε με τη βροντερή φωνή του από την πλατεία Ελευθερίας τον ανένδοτο και μακροχρόνιο αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας. Δεν μας είπες κ. Δίπλαρε ότι την ώρα του πραξικοπήματος, ο Μακάριος είπε «ώστε διχοτομούν την Κύπρο οι άθλιοι» (μαρτυρία από τα Αιγυπτιόπουλα που ήταν στο Προεδρικό). Για μένα ο Μακάριος έκανε δύο λάθη: 1. Όταν σε κάποια φάση των συνομιλιών αποκάλεσε την τουρκοκυπριακή μειονότητα «κοινότητα» και 2. Ότι σκότωνε με το βαμβάκι. Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Κύριε Δίπλαρε, η επιμονή σου να είσαι το πρώτο βιολί της ορχήστρας και το πρώτο κανόνι του ΔΗΣΥ που βρυχάται για τη ΔΔΟ, είχαν 30 χιλιάδες απώλειες σε ψήφους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και έπεται και συνέχεια, για το καλό του κυπριακού Εεληνισμού.
Εμείς κ. Δίπλαρε νεότερε, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, τον ραγιαδισμό, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Αχώρα, Κώμα του Γιαλού, Αιγιαλούσα, Αχαιών Ακτή, Κερύνεια, Μόρφου, τη βασιλεύουσα Αμμόχωστο και άλλα καρτερικά ελληνικά ονόματα κατά τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη (πρόσφυγας). Είμαστε εραστές της ελευθερίας και της αγάπης προς την μητέραν γη, και θα αγωνιστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα μας, για τις ηθικές αξίες που μας κληροδότησαν οι καθηγητές μας Κυριάκος Χατζηιωάννου, Κλαίρη Αγγελίδου, για τα ιδανικά που πολέμησαν οι πατεράδες μας (Οκτωβριανά) και οι ήρωες του αγώνα 1955-59 (δεν ήσαν ποτέ ρεαλιστές).
Νίκος Χρίστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.