22/6/16

Βαρθολομαίος: Τέσσερις προτάσεις-σταθμούς για την Ορθοδοξία

Προς συμφωνία προκαθημένων, επιφυλάξεις από τον Ρουμανίας κ. ΔανιήλΒαρθολομαίος: Τέσσερις προτάσεις-σταθμούς για την Ορθοδοξία
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (αριστερά) κατά την εναρκτήρια συνεδρίασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Holy and Great Council/Sean Hawkey)
Κρήτη, αποστολή
Αντωνιάδου Μαρία
Τέσσερις προτάσεις-σταθμούς για την Ορθοδοξία έκανε ο οικουμενικός πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος.
1. Προτείνει να διεξάγεται Αγία και Μεγάλη Σύνοδος κάθε επτά με δέκα χρόνια για να εξετάζει και να δίνει λύσεις σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα της Ορθοδοξίας.
2. Οι μητροπολίτες των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών που υπάρχουν στη διασπορά (Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία και Ασία) να μην έχουν όλοι τους ίδιους τίτλους, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ των πιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ υπάρχει Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Αυτοκέφαλη Επισκοπή του Πατριαρχείου Μόσχας.
Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται και στην Ευρώπη, όπως στη Μητρόπολη Γερμανίας, όπου υπάρχει ο μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο μητροπολίτης κ. Ισαάκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

3. Να υπάρξει εκ νέου στηλίτευση του εθνοφυλετισμού, όπως έγινε τον 19ο αιώνα.

4. Να αποκτήσουν περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα οι συνάξεις των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Ο προτάσεις του οικουμενικού πατριάρχη προκάλεσαν αίσθηση. Πήρε αφορμή από τις σχετικές αντίστοιχες προτάσεις των αρχιεπισκόπων Αλβανίας κ. Αναστασίου και Κύπρου κ.Χρυσοστόμου.

Οι περισσότεροι πατριάρχες και αρχιεπίσκοποι έδειξαν να αποδέχονται τα προτεινόμενα από τον κ.κ. Βαρθολομαίο, τα οποία θα συζητηθούν τα επόμενα 24ωρα. Ο πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ εξέφρασε μια επιφύλαξη για το θέμα του εθνοφυλετισμού, λέγοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με τον 19ο αιώνα και ότι το κείμενο πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με την  έννοια του πατριωτισμού και της αγάπης προς την πατρίδα.
BHMA

14 σχόλια:

  1. Οι δικοί μας δεν είχαν την ανησυχία εκ ρουμανιας; Έγιναν ήδη τέκνα της νέας ταξης που επιβάλλει την διάλυση των εθνικων κρατών; Όχι όλων βεβαίως μόνο μερικών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή ο εθνοφυλετισμός σώζει τα εθνικά κράτη;

      Διαγραφή
    2. "Ο πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ εξέφρασε μια επιφύλαξη για το θέμα του εθνοφυλετισμού, λέγοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με τον 19ο αιώνα και ότι το κείμενο πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με την έννοια του πατριωτισμού και της αγάπης προς την πατρίδα."

      Τι ακριβως δεν καταλαβες?

      Διαγραφή
    3. Το κρατος ειναι η πολιτεια μεσα στην οποια ζει η κοινωνια αρα τα εθνικα κρατη τα σωζει ο εθνοφυλετισμος ναι. Αν το εθνικο κρατος ως πολιτεια δεν ειναι εθνοφυλετικο παυει να ειναι εθνικο. Το ανηκειν στην φυλη δεν καθοριζεται γενετικα οπως πας να υπονοησεις ειναι επιλογη. Εγω μενω στην Αγγλια αν εγω ψηφιζα η εκλεγομουν στην Αγγλια χωρις την Βρετανικη υπηκοοτητα το κρατος θα επαυε να ειναι εθνικο κρατος αν αποφασιζα ομως να γινω Αγγλος να παρω την αγγλικη υπηκοοτητα θα αποφασιζα να γινω και πολιτισμικα ουσιαστικα Αγγλος και να γινω και μελος της πολιτειας και αρα να γινω μελος της Αγγλικης φυλης. Τι ειναι το τοσο πολυπλοκο? Δεν μπορειτε να διαχωρισετε την πολιτεια με την κοινωνια?

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή είναι θέμα διατύπωσης. Άλλο η έννοια του εθνοφυλετισμού, η θεωρία που λέει ότι το έθνος κάποιου είναι ανώτερο από τα άλλα και πρέπει να τους επιβληθεί, και άλλο η έννοια του πατριωτισμού και της αγάπης προς την Πατρίδα, που η σύγχρονη εθνομηδενιστική σκέψη τα διαστρέφει και τα παρουσιάζει ως εθνοφυλετισμό-ρατσισμό-φασισμό κ.τ.τ. Γι' αυτό πρέπει να υπάρξει ακριβής διατύπωση. Που είναι το κακό σε αυτό;

      Διαγραφή
    5. Συμφωνούμε κανένα κακό απλώς φαίνεται πως μόνον ο ρουμανος σκέφτηκε σαν εσένα οι δικοί μας....

      Διαγραφή
  2. Τώρα τι κουταμάρα είναι αυτό με τον εθνοφυλετισμό; Κατ' αρχάς η έννοιες της φυλής και του έθνους υπήρχαν πάντα μέσα στην Αγία γραφή. Σαν αρχή ο πολυφυλετισμός αποτελεί θεία απόφαση στον πύργο της Βαβέλ.

    Από τους διαχωρισμούς της Εβραϊκής φυλής μέχρι και την εξήγηση από τον απόστολο Παύλο ότι επιλέχθηκε η φυλή των Ισραηλιτών ως περιούσιος λαός (ως οι μόνοι που δέχτηκαν τον σπερματικό λόγο).

    Να υποθέσω ότι κατά τον Πατριάρχη η παγκοσμιοποίηση, η παγκόσμια θρησκεία κ.λ.π είναι σωστά;

    Να υποθέσω ότι και οι αγωνιστές του '21 αιρετοπρατούσαν όταν χρησιμοποιούσαν (πολλάκις) την έννοια "φυλή";

    Παλεύουν να μας μεταμορφώσουν από εθνότητα σε πληθυσμό, από πλασμένο σε εύπλαστο και με Ορθόδοξη βούλα.

    Αλίμονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα μακρια απο το εθνος και τον πολιτισμο του ειναι κανεις απλως ανθρωπος, δηλαδη αλλο ενα ζωο, παρομοιο με βοδι που τετοια μεταχειριση αξιζει. Το εθνος ειναι ο πολιτισμος μας χωρις εθνος δεν υπαρχει πολιτισμος ειναι τοσο απλο, για αυτο και προσπαθουν να πολεμησουν τον πολιτισμο μεσω της πολυπολιτισμικοτηταςουσιαστικα υποβαθμιζοντας την εννοια του πολιτισμου και ταυτιζοντας τον πολιτισμο με την τεχνολογια την οικονομικη ευμαρεια και αλλα τετοια ομορφα....

      Διαγραφή
    2. Η έννοια του εθνοφυλετισμού είναι το να θεωρεί κάποιος το έθνος του ανώτερο από τα άλλα και γι' αυτό πρέπει να τους επιβληθεί. Οι Ισραηλίτες δέχθηκαν την επαγγελία περί της ελεύσεως του Χριστού και όχι τον σπερματικό λόγο, αυτός υπήρχε από πάντα σε όλους τους ανθρώπους και οδήγησε την Ανθρωπότητα στο να περιμένει τον Θεάνθρωπο Σωτήρα. Αυτήν την προσμονή την συναντάμε σε όλες τις αρχαίες θρησκείες. Και μην υποθέτεις ανυπόστατα πράγματα για τον Πατριάρχη. Κατανόησε τις έννοιες και μετά εξάγαγε συμπεράσματα.

      Διαγραφή
    3. @Ἀγχίνοος Μήτις

      λες: "Η έννοια του εθνοφυλετισμού είναι το να θεωρεί κάποιος το έθνος του ανώτερο από τα άλλα και γι' αυτό πρέπει να τους επιβληθεί."

      Μόλις κοίταξα την λέξη "εθνοφυλετισμός" στα εξής λεξικά και εγκυκλοπαίδειες:

      -"Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν λεξικόν Ήλιος" (1945-1960),
      -"Μέγα λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης" του Δημητράκου (1955),
      -"Ελληνικό λεξικό" Τεγόπουλου-Φυτράκη (1995) και
      -"Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" (1925-1934)

      και το λήμμα "εθνοφυλετισμός" είναι ανύπαρκτο.

      Αυτό με οδηγεί να εξάγω το συμπέρασμα ότι η ερμηνεία που παραθέτεις περί της έννοιας του "εθνοφυλετισμού" είναι ανυπόστατη και αστήρικτη.

      Οπότε ακολουθώντας το γνωστό ρητό "δάσκαλε που δίδασκες..." σου αντιπαρέρχομαι και σου προτείνω, τουλάχιστον, να ακολουθείς τις συμβουλές που παρέχεις.

      Διαγραφή
    4. @Ἀγχίνοος Μήτις (β')

      Βάση του αποστόλου Παύλου από όλες τις φυλές μόνο η Εβραϊκή δέχτηκε και πίστευσε στον σπερματικό λόγο και δέχτηκε το Θείο κάλεσμα. Συνέπεια τούτου ήταν και η επιλογή του Εβραϊκού λαού ως τη φυλής που θα ερχόταν ο Μεσσίας.

      Η αντιστροφή που κάνεις οδηγεί σε άτοπο.

      Εν πάση περιπτώσει, η καταδίκη του εθνοφυλετισμού το 1872 από την Εκκλησία έγινε για να αποφευχθεί το φαινόμενο της δημιουργίας εθνικών-φυλετικών Εκκλησιών.

      Το πρόβλημα και ο λόγος που αντέδρασα στο πρώτο μου σχόλιο είναι διότι έχω την αίσθηση ότι η "ανανέωση" της καταδίκης γίνεται με άλλους σκοπούς από ότι η αρχική και ο νοών νοείτω.

      Διαγραφή
  3. Προσπαθηστε να απαντησετε στα ερωτηματα
    θα υπηρχε σημερα οικουμενικο πατριαρχειο Κωνσταντινουπολης αν δεν υπηρχε η Ρωσια;
    Για ποιο λογο οι τουρκοι δεν το αφανισαν?
    Ποιος ο κυριος λογος που διατηρηθηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιστρεφοντας τα ερωτηματα σου, ερωτω με την σειρα μου:
      Για ποιο λογο οι κομμουνιστες στην Ρωσσια, οντας αθεοι, δεν αφανισαν το Πατριαρχειο Μοσχας και πασων των Ρωσσιων ?
      Ποιος ο λογος που διατηρηθηκε ?
      Μηπως απο ενα σημειο και περα ο εκαστοτε Πατριαρχης ηταν και ειναι ανωτατος βαθμοφορος της KGB τοτε, της FSB τωρα ?
      Μηπως το Πατριαρχειο Μοσχας χρησιμοποιουνταν ως το μακρυ χερι ελεγχου των χριστιανων σε ολες τις χωρες του Ανατολικου μπλοκ και οχι μονο ?

      Διαγραφή
    2. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιβίωσε επί αιώνες χωρίς την στήριξη της Ρωσσίας ή όποιου άλλου γιατί αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Αν αφανιστεί θα είναι η χρυσή ευκαιρία για τους Ρώσσους να διεκδικήσουν την οικουμενικότητα για το δικό τους Πατριαρχείο για να γίνει η φαντασίωσή τους περί τρίτης Ρώμης πραγματικότητα. Μην ξεχνάμε το ότι η Αρχιεπισκοπή Μόσχας επί τσάρου έγινε Πατριαρχείο Μόσχας από τον Στάλιν. Και ο νοών νοήτω.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.