6/6/16

Κοτζιάς στα Τίρανα: Ορισμένοι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό Πρόεδρο B. Nishani. Φωτογραφία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό Πρόεδρο B. Nishani. Φωτογραφία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σοφία Αραβοπούλου
«Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

«Με αυτή την έννοια», είπε ο κ. Κοτζιάς, «λέμε ότι για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γείτονη μας πλευρά. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας».

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από Αλβανό δημοσιογράφο, είχε αποσαφηνίσει ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων, «οι Αλβανοί που ζουν στην Αλβανία και οι παλιοί Τσάμηδες, αυτοί οι εξισλαμισμένοι χριστιανοί του 1611, οι οποίοι είναι σήμερα Έλληνες πολίτες», εξηγώντας ότι «υπήρξαν» και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικαστήκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν».

Σε ερώτηση σχετικά με το «εμπόλεμο», επίσης από Αλβανό δημοσιογράφο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Ελλάδα πιστεύει ότι με τη δήλωση του υπουργικού Συμβουλίου το 1987, ότι δεν είμαστε σε πόλεμο», επισημαίνοντας ότι επίσης «αληθεύει το Σύμφωνο Φιλίας μας το 1996, που είναι σύμφωνο ανάμεσα σε δυο χώρες που είναι φιλικές». Και προσέθεσε: «Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και η προοπτική ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας κάνει όχι απλώς φίλους, αλλά και εταίρους. Αν υπάρχουν, από την άλλη πλευρά αμφιβολίες για το αν είμαστε ή δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, θα είναι αντικείμενο της κουβέντας που θα γίνει και νομίζω ότι θα βρούμε και οι δύο ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα».
http://mignatiou.com/2016/06/tsamiki-provokatsia-alvanon-se-kotzia-sta-tirana-exo-apo-to-alvaniko-ipex/

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της απεσταλμένης μας Σοφίας Αραβοπούλου Τίρανα, Albania

4 σχόλια:

  1. ΟΚ καλά τα λες, αλλά πριν τους κάνουμε κι αυτούς απολύτως δεκτούς σε Ε.Ε (κάτσε πρώτα βέβαια να μη βγούμε εμείς τελικά πριν μπουν αυτοί) και ΝΑΤΟ, ας απαιτήσουμε και κάποιες εγγυήσεις για τα θέματα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας εκειπέρα και της θρησκευτικής ελευθερίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό, όπως πολλάκις έχω γράψει, έπρεπε να είχε γίνει στις δύο συνεδριάσεις τής Βουλής το 2008, όταν κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και παρά τις εντονότατες διαμαρτυρίες του ΛαΟΣ, δόθηκε το πράσινο φως για την ένταξη τής Αλβανίας στο ΝΑΤΟ (ενετάχθη 1 Aπριλίου 2009) και την ΕΕ, άνευ ουδεμιάς επιφυλάξεως για τα ασυστόλως καταπατούμενα δικαιώματα τής ελληνικής μειονότητος.

      Διαγραφή
  2. Όχι. Δεν τα ειπε καλα ο Κοτζιας. Ολοι οι Τσαμηδες ενταχτηκαν στην Βερμαχτ. Φορεσαν μαλιστα και γερμανικες στολες. Ολοι οι Αλβανοι ηταν οπαδοι των Ναζι. Κι ολοι εσφαζαν Ελληνες και Σέρβους χωρις κανενα έλεος. Στο Κοσοβο (υπο γερμανικη κατοχη) δημιουργησαν την μεραρχια ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΓΚ, που κατεσφαξε τον χριστιανικο πληθυσμο. Σε επιστολη τους προς τον Χιμλερ, διαρμαρτυρονταν μαλιστα για το πώς θα χωρεσουν 150.000 Αλβανοι σε μια μεραρχια , για να τους καθησυχασει η απαντηση του Χιμλερ, ότι η ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΓΚ ηταν μονο η αρχη (ενώ στην Βαρδαρια (φυρομ σημερα), που ζουσαν Βουλγαροι αρα δεν υπηρχε παρτιζανικο, διοτι ηταν υπο Βουλγαρικη –φασιστικη –κατοχη, αρα εναντιων ποιου να κανουν παρτιζανικο και οι Φυρομιανοι, αφου υποδεχθησαν τους Βουλγαρους ως απελευθερωτές, δεν υπηρξε και κανενα κινημα Αλβανων) . Το Παρτιζανικο κινημα των Αλβανων, εναντιων των Γερμανων εννοείται, υπο τον Φαντίλ Χοτζα και τον Εμβέρ Χοτζα, , φουντωσε μονο όταν φανηκε ότι χανει ο Χιτλερ τον πόλεμο και μετα από μυστικες διεργασιες των δυο Χοτζάδων (Εμβερ και Φαντίλ) με τον Τιτο, περι βαλκανικης μοσπονδιας, οπου θα τους εφτιαχνε ενιαιο Αλβανικο, κομουμιστικο κρατος, με το Κοσοβο και την μιση Βαρδαρσκα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό πού επί τόσα χρόνια λέγαμε καί ίσχυε ότι οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν μέ τούς Γερμανούς κατακτητές καί έως βάρος τών Ελλήνων τώρα ο κ . Κοτζιάς μάς μιλάει γιά μερικούς Τσάμηδες. Δέν είναι όλοι οι Τσάμηδες.Σέ λίγο καιρό θά μάς πείτε ότι χάριν τής καλής γειτονίας καί τής ένταξης στήν Ευρωπαϊκή Ένωση ας ρίξουμε λήθη στήν υπόθεση Τσαμουριά.
    Υ.Σ όλοι οι Τσάμηδες μηδενός εξαιρουμένου συνεργάστηκαν μέ τούς Ναζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.