6/6/16

Μετέτρεψαν σε τζαμί την Αγιά Σοφιά

Μετέτρεψαν σε τζαμί την Αγιά Σοφιά
Πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού και παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος, διαβάστηκε η πρωινή προσευχή από το Κοράνι μέσα στον βυζαντινό ναό.



Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το Κοράνι θα διαβάζεται για 30 μέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και από εκεί θα το αναμεταδίδει το κρατικό θρησκευτικό κανάλι TRT Diyanet. Το πρόγραμμα θα προβάλλεται καθημερινά στις 2.00 για 30 μέρες.

Το Ραμαζάνι ξεκινά σήμερα Δευτέρα Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 7 Ιουλίου. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Αγιά Σοφιά λειτούργησε για 916 χρόνια ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 χρόνια ως τζαμί ενώ πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.

Πηγή: real.gr


Ανάγνωση του κορανίου σε τηλεοπτική μετάδοση από την Αγία Σοφία: Έτσι απαντούν οι Τούρκοι


Φαντικοί Τούρκοι μουσουλμάνοι ζητούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Φωτογραφία Αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕΦαντικοί Τούρκοι μουσουλμάνοι ζητούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Φωτογραφία Αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Αμπατζής
 Πρώτη μέρα του Ραμαζανιού σήμερα και στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT μετάδωσε απευθείας εκπομπή από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβάστηκε και κοράνι.

Κατά την πρώτη μέρα της εκπομπής, η οποία θα μεταδίδεται κάθε νύχτα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού από την Αγία Σοφία, καλεσμένος ήταν ο επικεφαλής της κρατικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ.

Ο Γκιορμέζ κατά τη διάρκεια της εκπομπής είπε ότι η μετάδοση από την Αγία Σοφία γίνεται μετά από ειδική άδεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο οποίο υπάγεται το μουσείο της Αγίας Σοφίας.

Πέρσι τον Απρίλιο είχε οργανωθεί στην Αγία Σοφία έκθεση με αφορμή την 1.444η επέτειο της γέννησης του Μωάμεθ. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτής είχε διαβαστεί για πρώτη φορά κοράνι στην Αγία Σοφία, από τότε που αυτή είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1935.

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών

Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Α. Αμπατζής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
http://mignatiou.com/2016/06/anagnosi-tou-koraniou-se-tileoptiki-apo-tin-agia-sofia-etsi-apantoun-i-tourki/

6 σχόλια:

  1. προκαλούν χρόνια τώρα γιατί απέναντί τους έχουν ένα κοιμώμενο ελληνικό έθνος...δεν ευθύνονται οι πολιτικοί μας μόνο αλλά και εμείς οι ίδιοι για την εθνική κατάντια και για τη μιζέρια...όμως θα κάνουν το λάθος οι αλαζόνες βάρβαροι και θα μας ενώσουν-και τότε με τη βοήθεια του Θεού θα ξανάρθουν ένα ένα χρόνια δοξασμένα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Exactly! A nation that every year leaves millions of euros to Turkey.

      When in the rest of Europe, a muslim had up to 3 days to finish his business and leave, in the Byzantine Empire they were allowed mosques. The results are well known...

      Διαγραφή
    2. @ ody pour

      Θα ήμουν περίεργος να μάθω πόσοι το ξέρουν και κατά πόσο τούς ενδιαφέρει το γεγονός.

      >και τότε με τη βοήθεια του Θεού θα ξανάρθουν ένα ένα χρόνια δοξασμένα....<
      Τρίχες, τής μορφής "πάλι με χρόνια με καιρούς..."

      Ας είμαστε ρεαλιστές.

      Διαγραφή
  2. Ας στείλουμε τον Φίλη να τούς κρατάει "το ίσο".
    Ξέρει αυτός ως εξωμότης πρώην νεωκόρος.
    Νννννννννννννννννεεεεεεεεεεμμμμμμμ ............

    Υ.Γ. Αναγκαστικά το γυρίζουμε στον αυτοσαρκασμό αφού δεν αντέχουμε (και λυπάμαι) να πράξουμε ανάλογα τού εγκλήματος.
    Ο Θεός και οι ψυχές των Εθνομαρτύρων ας μάς συγχωρέσουν.
    Και άμποτες Θεέ μου, άμποτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρίν από λίγο καιρό είχαν ανακαλέσει τον πρέσβη στην Βιέννη για πολύ μικρότερης σημασίας ζήτημα. Τώρα αυτήν την πρόκληση την έκαναν γαργάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.