4/6/16

Ο στρατός της Συρίας εισήλθε στην επαρχία της Ράκα

map_raqqa
Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (κυβερνητικοί) εισήλθε από τα νότια στα όρια της επαρχίας Ράκα στη Συρία, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην επίθεση που πραγματοποιεί κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το φιλοϊσλαμικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις πολεμικές εξελίξεις στη Συρία.

Ο στρατός της Συρίας εισήλθε στην επαρχία της Ράκα

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους στις ανατολικές περιοχές της επαρχίας Χάμα, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, σε κοντινή απόσταση από τη Ράκα την Παρασκευή, ενώ χερσαίες δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν πλησιάσει στα σύνορα της αναφερόμενης επαρχίας.

Η πόλη της Ράκα, που βρίσκεται ανατολικότερα είναι η εκ των πραγμάτων (ντε φάκτο) «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ενώ μαζί με τη Μοσούλη στο Ιράκ, αποτελεί τον διπλό στόχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Δύσης, της διεθνούς αεροπορικής συμμαχίας -υπό τις ΗΠΑ- αλλά και του νεοσύστατου ιρακινού στρατού, που μάχεται υποστηριζόμενος από σιιτικές δυνάμεις, που δρουν τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.

Η πόλη Ράκα, Νικηφόριον κατά τα ελληνιστικά χρόνια, άλλαξε όνομα σε Καλλίνικος από τον Σέλευκο τον Β΄ και Λεοντόπολις από τους Βυζαντινούς, υπήρξε ανατολικό σύνορο και προπύργιο της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την Περσία. Ράκα ονομάζεται από το 640 μ.Χ. όταν την κατέλαβαν οι μουσουλμάνοι.

Στον πόλεμο της Συρίας, η πόλη καταλήφθηκε αρχικά από το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, τον Μάρτιο του 2013. Στις 12 Ιανουαρίου 2014 η πόλη έπεσε στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία κατέσφαξε τους Αλαουίτες κατοίκους της πόλης και κατέστρεψε τις χριστιανικές εκκλησίες.

Ο πληθυσμός της Ράκα ήταν 10% χριστιανοί, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Συριάνοι, όλοι μονοφυσίτες. Στην πλειονότητά τους την εγκατέλειψαν μετά την κατάληψή της από το ISIS.

Η Ράκα δέχεται επίθεση και από τα βόρεια της, από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που τελούν υπό κουρδική ηγεσία και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.