22/6/16

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κύπρο - Βοήθεια από τη Ρωσία ζητά η κυβέρνηση

Λευκωσία: Ενεργά παραμένουν τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Σολέας, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να συνεχίζουν την προσπάθεια για κατάσβεσή της. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δύο νεκροί δασοπυροσβέστες, ενώ περισσότερα από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχουν γίνει στάχτη. 
Περισσότερες φωτογραφίες
21:19 Έκκληση στο κοινό απευθύνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Reaction να μην αποστείλει άλλα τρόφιμα στη Γαλάτα, γιατί οι ανάγκες έχουν καλυφθεί πλήρως.

21:08 Ναι υπό όρους είπε η Λευκωσία στην Τουρκική πρόταση για βοήθεια.


20:53: Σύσκεψη στο Προεδρικό για την τουρκική πρόταση για βοήθεια στα μέτωπα της φωτιάς

20:47 Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει αίτημα στη Ρωσία για παροχή βοήθειας για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφέρουν πως το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη.

«Επιβεβαιώνουμε τη λήψη του αιτήματος για παροχή βοήθειας, που προωθήθηκε άμεσα στη Μόσχα», είπε στο ΚΥΠΕ πηγή της ρωσικής πρεσβείας, προσθέτοντας πως αναμένεται η απάντηση από τη Μόσχα στο αίτημα.

20:43 Τερματίστηκαν στις 20:00 οι πτητικές επιχειρήσεις και ξεκίνησαν εντατικά οι επίγειες δυνάμεις.

20:36 O δασοπυροσβέστης που μεταφέρθηκε νωρίτερα στο νοσοκομείο Κυπερούντας και κρατήθηκε για νοσηλεία, πήρε εξιτήριο και βρίσκεται στο σπίτι του.

20:23 Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το πύρινο μέτωπο κοντά στα χωριά Κούρδαλι και Σπήλια, ενώ το βάρος ρίχνεται πλέον στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ασίνου, με τον πύρινο κλοιό κατευθύνεται προς την κοινότητα Κανναβιών.

«Σήμερα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να κλείσουμε το θέμα Σπήλια - Κούρδαλι και ήδη συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας προς την άλλη κατεύθυνση, τα Καννάβια» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου.

Στην Ασίνου η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει την κορυφογραμμή, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην πυρόσβεση, ενώ κατευθύνεται προς τα Καννάβια. Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, αν και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη, η κατεύθυνση της πυρκαγιάς φαίνεται ότι έχει πάρει πορεία προς την κοινότητα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών να λέει ότι είναι σε εξέλιξη ο συντονισμός αρκετών μονάδων στην περιοχή.



20:17 Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου χαρακτήρισε την κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς, διαχειρίσιμη. Ο  Υπουργός Δικαιοσύνης , μιλώντας  στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ.είπε ότι στην περιοχή Κούρδαλι έχουν σταματήσει οι ρήψεις ελικοπτέρων και επιχειρούν επίγειες δυνάμεις για να καθαρίσει οποιαδήποτε ανάφλεξη υπάρχει.

Υπάρχει όμως το μέτωπο Αγίας Ειρήνης- Κανναβιών. Στην περιοχή αυτή, όπως είπε έγιναν ρίψεις για διάσπαση του μετώπου, επιτρέποντας σε επίγειες δυνάμεις να δρουν για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Παραμένει ένα μέτωπο βόρεια των κοινοτήτων το οποίο αξιολογείται για να αποφασιστεί σε σύσκεψη αργότερα το πώς θα αντιμετωπιστεί.

Όσον αφορά το μέτωπο της Ασίνου, ο Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι γίνονταν μέχρι πρόσφατα ρίψεις. Ανέφερε ότι υπάρχουν επίγειες δυνάμεις που έχουν αντιμετωπίσει και διαχειρίζονται την κατάσταση σε μια απόσταση δυο χιλιομέτρων από την Παναγία της Ασίνου. Υπάρχει ακόμα ένα μέτωπο είπε προς τα βόρεια, το οποίο αξιολογείται για να διενεργήσουν πρωί- πρωί αύριο πτητικά μέσα και επίγειες δυνάμεις.

Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, δήλωσε, καθώς βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που μπορούν να ενεργήσουν ταυτόχρονα και επίγειες δυνάμεις για αντιμετώπιση της κατάστασης. Από αύριο Ενισχύονται οι εναέριες δυνάμεις με τα γαλλικά πτητικά μέσα, κάτι το οποίο δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία.

20:11 Έμφαση στο πύρινο μέτωπο που πλησιάζει τα χωριά Αγία Ειρήνη και Καννάβια δίνουν τα πτητικά μέσα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Αντρέας Χρήστου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι άρχισε να καλυτερεύει η κατάσταση στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, ενώ χειροτερεύει το μέτωπο που πλησιάζει την Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια.

19:50 Τρία αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά τύπου CANADAIR καθώς και το απαραίτητο προσωπικό, προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο από την αεροπορική βάση Marignane στη Γαλλία για να μπορέσουν να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους.



19:41 Έξι ρίψεις έχει κάνει μέχρι στιγμής το ιταλικό αεροπλάνο πυρόσβεσης, που συμβάλλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

19:12 Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Τίμης Ευθυμίου, συγκάλεσε σύσκεψη στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ώστε να προσδιοριστεί ο τρόπος συνεισφοράς του Οργανισμού στην απάμβλυνση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαστίζουν τον τόπο μας το τελευταίο τριήμερο

18:54 Τεράστια οικολογική καταστροφή. Η οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία πρόσθεσε πως το πρώτιστο είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς και η δουλειά της επόμενης μέρας, που είναι η διαχείριση αυτής της καταστροφής, η οποία πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια.

18:46 Έτοιμη να βοηθήσει στην κατάσβεση δηλώνει η Τουρκία.  Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.

18:00 Ένας δασοπυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά  προβλήματα στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, όπου και κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους.

17:36 Οι φλόγες άγγιξαν τα σπίτια στο χωριό Κούρδαλι. Δύο σπίτια κινδύνεψαν σοβαρά από τις φλόγες.  Με  δυναμική επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης έγινε κατορθωτό να ελεχθεί η πύρινη λαίλαπα.

Σε εξέλιξη μεγάλη μάχη με τη φωτιά στο μέτωπο από Κούρδαλι μέχρι Σπήλια. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό μέτωπο πίσω από τα Σπήλια μέχρι Ασίνου. Κάτι το οποίο αναμενόταν όπως είπε. Το αεροπλάνο πυρόσβεσης από Ιταλία έφτασε και γίνεται ενημέρωση στον πιλότο.

17:24 Χαμένοι από τη δασική πυρκαγιά είναι τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρει εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο» Mertkan Hamit. Η οργάνωση καλεί τους δύο ηγέτες να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση της περιοχής που καταστράφηκε από την πυρκαγιά.



16:27 Από τα Σπήλια ακούγονται εκρήξεις πυρομαχικών από κρησφύγετα ηρώων της ΕΟΚΑ.

16:26 Στα 300 μέτρα οι πύρινες γλώσσες από τα πρώτα σπίτια.

16:22 Έλεγχο σε όλα τα σπίτια του χωριού Κούρδαλι πραγματοποιεί η Πολιτική Άμυνα. Σε απόσταση αναπνοής οι πυρινες γλώσσες από τα πρώτα σπίτια.

15:56 Συντονισμένη είναι η προσπάθεια όλων των πτητικών μέσων και των επίγειων δυνάμεων για αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στη Σολέα, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

15:53 Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, σχετικά με την πυρκαγιά στην Ευρύχου, ενημερώνει ότι η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει όπως και προηγουμένως, δηλαδή εξακολουθεί  να είναι έντονο το μέτωπο Κούρδαλι και Ασίνου.

15:48 Γύρω στις 7 το βράδυ αναμένεται να αφιχθούν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, στην Πάφο, τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία. Πρόκειται για δυο πυροσβεστικά τύπου CANADAIR και ένα υποστηρικτικό, καθώς και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος από την Ιταλία, επίσης τύπου CANADAIR.

15:45 Στα 50 μέτρα από τα σπίτια του Κούρδαλι βρίσκεται η φωτιά από τα σπίτια. Επί τόπου βρίσκεται η αστυνομία, η οποία προσπαθεί να απομακρύνει δυο με τρεις κατοίκους, οι οποίοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

15:21 Στα Καννάβια σπεύδει πυροσβεστική δύναμη.

15:02 Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, μαίνεται σε δύσβατη περιοχή στην Ασίνου.

14:55 Η Koμισιόν διαχειρίζεται αίτημα της Κύπρου για αποστολή αεροπορικών μέσων πυρόσβεσης και 80 τόνων επιβραδυντικού υλικού ως απάντηση στην καταστροφική δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Ευρύχου, που ξέσπασε στις 19 Ιουνίου.



14:50 Tο σκηνικό όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο χωριό Κούρδαλι:

Τα αεροπλάνα ρίχνουν βραδύκαυστη σκόνη για προληπτικούς λόγους. Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν βρει δίοδο προς τη φωτιά και προσπαθούν να την προσεγγίσουν. Στη περιοχή βρίσκεται ο Ερυθρός σταυρός ο οποίος μετέφερε νερό και ξηρά τροφή. Η φωτιά εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τα σπίτια και οι άνεμοι που πνέουν δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης.

Στη περιοχή βρίσκεται ασθενοφόρο και συνεργείο  της αρχής ηλεκτρισμού, το οποίο διέκοψε την παροχή ρεύματος στο χωριό.

Οι πυροσβέστες βρίσκονται μπροστά από τα σπίτια, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εξάπλωσης της πυρκαγιάς στην πλαγιά.

Γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα και στην περιοχή έχουν σπεύσει ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.



14:49 Θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς όλες τις χώρες οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια με εναέρια μέσα, στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή Σολέας, εκφράζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

14:48 Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι εξακολουθεί  να είναι έντονο το μέτωπο Κούρδαλι και Ασίνου.

Στην περιοχή επιχειρούν όλα τα πτητικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία και αναμένονται αργότερα εντός της ημέρας και τα αεροσκάφη από Γαλλία και Ιταλία.

14:43 Τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο χαμό των δύο δασοπυροσβεστών του Τμήματος Δασών, Ανδρέα Σοφοκλέους και Μάριου Αριστοτέλους, οι οποίοι χάθηκαν κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ενώ πάλευαν με τις πύρινες φλόγες στη μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων ημερών στην περιοχή Σολέας, εκφράζει ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης.

14:36 Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στο χωριό Καντού.

14:15 Η κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ενημέρωσε επίσημα την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι θα καλύψει όλο το κόστος καυσίμων των πτητικών μέσων που μάχονται για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.

14:12 Αναμένεται το απόγευμα η ενίσχυση των πτητικών μέσων.

14:05 Την αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα για κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, εξέφρασε η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο. Η Πρεσβεία της Γαλλίας χαιρετίζει το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των Κυπρίων πυροσβεστών, δύο εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και τη βαθιά της θλίψη και συμπόνια στις κυπριακές Αρχές. Τρία αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά τύπου CANADAIR καθώς και το απαραίτητο προσωπικό απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Marignane λίγο μετά τις 8.00 το πρωί. Τα αεροπλάνα και το πλήρωμά τους θα μπορούν να συμβάλουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης ήδη από αύριο, Τετάρτη 22 Ιουνίου.



14:01 Λιποθυμικά επεισόδια υπέστησαν δυο πυροσβέστες, χωρίς όμως να εμπνέεται ανησυχία για την υγεία τους.

13:36 Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται στο Κούρδαλι, καθώς οι πύρινες γλώσσες προσεγγίζουν τα πρώτα σπίτια της κοινότητας.

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.