5/6/16

Βρυχάται… αρκούδα στην ΑΟΖ

Βρυχάται… αρκούδα στην κυπριακή ΑΟΖ ενόψει 3ου γύρου
  ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΤΥΠΟΥΝ ΡΕΣΤΑ ΣΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Αλλαγή των ενεργειακών αλλά κυρίως και των γεωστρατηγικών ισορροπιών φέρνει το ανεπιβεβαίωτο επίσημα -επιβεβαιωμένο δημοσιογραφικά- ρωσικό ενδιαφέρον για τα υπό αδειοδότηση θαλάσσια τεμάχια 6, 8 και 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μεγάλο μέρος της προσοχής των ιθυνόντων είναι στραμμένο και στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η ΤΟΤΑΛ, στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διερευνητική γεώτρηση έχει «κλειδώσει» για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς, όπως πληροφορείται η «Σ», ο γαλλικός κολοσσός έχει προχωρήσει όλες τις διαδικασίες και έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες

Με αγωνία και με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία, όσο και αν δεν το λένε δημοσίως, αναμένουν Προεδρικό και Υπουργείο Ενέργειας την ολοκλήρωση στις 22 Ιουλίου, της διαδικασίας κατάθεσης προσφορών για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων θαλασσίων τεμαχίων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο, όσο κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, αυξάνονται οι συρρέουσες πληροφορίες περί δυναμικής εμπλοκής ρωσικών κολοσσών στα ενεργειακά δρώμενα του νησιού. Γεγονός που προφανώς αυξάνει τις προσδοκίες και που εκτοξεύει την πολιτική σημασία του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων.

Ανατολικός άξονας

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σημερινή», αν και υπήρξε και στους προηγούμενους γύρους σχετικό ρωσικό ενδιαφέρον, αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, με ενεργειακούς κολοσσούς της Μόσχας να πατάνε τέρμα το γκάζι, με στόχο να κλειδώσουν την αδειοδότηση τουλάχιστον ενός εκ των τριών προς αδειοδότηση τεμαχίων. Εξού και όπως όλα δείχνουν -θα φανεί άλλωστε όταν θα ανοίξουν οι προσφορές- διεκδικούν πέραν του ενός οικοπέδου. Το ενδιαφέρον της Ρωσίας εδράζεται και σε αμιγώς ενεργειακά δεδομένα αλλά και σε πολιτικά.
Διπλωματικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε η εφημερίδα μας, σημείωναν με έμφαση ότι ο ρωσικός παράγων έχει, από τη μία, κατανοήσει τη ζωτικότητα της ανατολικής Μεσογείου για το μέλλον των ενεργειακών πόρων πανευρωπαϊκά, ενώ από την άλλη αντιλαμβάνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες και τα πολλά ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας δεν της επιτρέπουν να δηλώσει απούσα από τις προωθούμενες στην περιοχή συνέργειες.

Μήνυμα Λακκοτρύπη

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δεν επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ούτε όμως και τις διέψευσε, αντιλαμβανόμενος ότι αυτές εδράζονται σε πραγματικότητες και κυρίως αντανακλούν και τη θέση και την πρόθεση της Κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί κατόπιν διαπραγματεύσεων και στη βάση και πολιτικών παραμέτρων -το επιτρέπει άλλωστε η διαδικασία- να αναθέσει τα υπό αδειοδότηση οικόπεδα. Αν κάποιος μάλιστα προσπαθήσει να διαβάσει πίσω από τις γραμμές των όσων απάντησε ο κύριος Λακκοτρύπης σε σχετικό ερώτημα της τηλεόρασης του «Σίγμα», τότε το πιθανότερο είναι να νιώσει ακόμη πιο βέβαιος για τα όσα σημαντικά θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

«Καλωσορίζουμε προσφορές από όλες τις χώρες και όλες τις εταιρείες, φτάνει να έχουν την τεχνογνωσία και τα εφόδια που χρειάζονται, σε προϋπολογισμό και ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν με τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται», είπε συγκεκριμένα ο κύριος Λακκοτρύπης. Αναφορά που παραπέμπει σαφώς σε εταιρείες κολοσσούς του τομέα και που συνάδουν πλήρως με την πληροφόρηση που κατέχει η «Σημερινή» και η οποία αναφέρεται σε ζωηρότατη εμπλοκή της τεράστιας στον παγκόσμιο τομέα ενέργειας, κρατικής ρωσικής εταιρείας, Gazprom.

Δεύτερη δε αναφορά του για το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να επιχειρήσουν οι εταιρείες ενισχύει ακόμη περισσότερο τις «υποψίες», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι εταιρείες δεν δείχνουν να ανησυχούν για το Κυπριακό, καθώς είναι επιλογή τους να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους. Οι εταιρείες που λειτουργούν στον συγκεκριμένο τομέα είναι συνηθισμένες να λειτουργούν σε δύσκολα πολιτικά περιβάλλοντα στην περιοχή και αυτό είναι κάτι το οποίο συνυπολογίζουν, χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση». Και προφανώς οι ρωσικές εταιρείες -που ελέγχονται από το Κρεμλίνο- αποδέχονται τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι άλλο κυριαρχικά δικαιώματα και άλλο ενδοκοινοτικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Γεώτρηση προοπτικών

Μεγάλο μέρος της προσοχής των ιθυνόντων είναι στραμμένο και στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η ΤΟΤΑΛ, στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διερευνητική γεώτρηση έχει «κλειδώσει» για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς, όπως πληροφορείται η «Σ», ο γαλλικός κολοσσός έχει προχωρήσει όλες τις διαδικασίες και έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες.

Η εν λόγω γεώτρηση επηρεάζει άμεσα και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης της ΤΟΤΑΛ θα είναι γνωστά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τις εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της γεώτρησης επιβεβαιώσουν, ακόμη και εν μέρει, ότι οι γεωλογικές δομές του Ζορ εκτείνονται και στην Κυπριακή ΑΟΖ και κρύβουν, όπως και στην Αίγυπτο, πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων, τότε η διαδικασία αδειοδότησης θα αποτελέσει «μαγνήτη» για όλους τους ενδιαφερομένους.

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κυπριακή κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να ανοίξει ξανά τον φάκελο του «τερματικού υγροποίησης», που σε γεωπολιτικό επίπεδο θεωρείται ισχυρό όπλο, που θα αναβαθμίσει γενικώς τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύντομα νέα για πώληση στην Αίγυπτο

Το ενδεχόμενο συνεργειών στις κοινοπραξίες Leviathan και Αφροδίτη δεν είναι απίθανο, καθώς οι κοινοπραξίες έχουν σχεδόν την ίδια σύνθεση, δήλωσε σχετικά με το θέμα ο Γιώργος Λακκοτρύπης. «Ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν πολύ θετικό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν από κοινού παραγγελίες για τη δημιουργία των υποδομών και να εξασφαλιστούν πιο χαμηλές τιμές, οι οποίες θα μειώνουν το κόστος. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των Κυπρίων πολιτών», δήλωσε.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/336573/vryxatai-arkouda-stin-aoz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.