11/6/16

Αισιόδοξος για λύση μέσα στο 2016 ΚΑΙ ο Μπάιντεν

O Αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί στους υπόλοιπους έξι περίπου μήνες της θητείας του.
Αισιόδοξα μηνύματα για τις πιθανότητες λύσης του κυπριακού μετέφερε στην αντιπροσωπεία των ηγετικών παραγόντων που συναντήθηκε μαζί του το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας τους να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για διευθέτηση του προβλήματος.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και σ’ αυτή συμμετείχαν, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Αντι και Μάικ Μανάτος της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Πανίκος Παπανικολάου, ο ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Νίκος Μούγιαρης, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Εντι Ζεμενίδης κι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Συλλόγων Νέας Ιερσέης, Σάββας Τσίβικος.

Να σημειώσουμε ότι Αντιπρόεδρος Μπάιντεν παραδέχθηκε πως παρέλαβε και διάβασε την επιστολή των ομογενών με τις ανησυχίες τους για την ψευδή αισιοδοξία για λύση εντός του 2016 και την πρόταση για να εφαρμόσει η Τουρκία πριν τη συμφωνία τέσσερα ΜΟΕ.

Αναγνωρίζουμε το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον του Αμερικανού Αντιπροέδρου για λύση του κυπριακού, αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχουν απτές αποδείξεις από την τουρκική κυβέρνηση που να στηρίζουν τις όποιες δηλώσεις Τούρκων επισήμων υπέρ της λύσης. Χωρίς αυτές, δεν βλέπουμε πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Πρόσθεσε ότι ο Αντιπρόεδρος τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί στους υπόλοιπους έξι περίπου μήνες της θητείας του κι ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ επανέλαβε ότι για να στηρίξει η Ομογένεια μια συμφωνία, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις αρχές λύσης του κυπριακού που να εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι ελευθερίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Εντι Ζεμενίδης, χαρακτήρισε προφανή και αξιέπαινη τη δέσμευση του Αντιπροέδρου Μπάιντεν και των συνεργατών του για μια διαρκή διευθέτηση του κυπριακού.

«Ταυτόχρονα, συνέχισε, νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση στο σύνολό της υποτιμά σοβαρά τις πιθανότητες διασφάλισης ενός θετικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα χωρίς η Τουρκία να προβεί σε απτή συνεισφορά με τη μορφή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε πως οι ομογενειακές οργανώσεις HALC, ΠΣΕΚΑ, Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, ΑΧΙ και ΑΧΕΠΑ, εισηγήθηκαν ήπια ΜΟΕ που μπορούν να εφαρμοστούν σε σύντομα και να ενθαρρύνουν τους Κύπριους ψηφοφόρους ότι μια λύση μπορεί πράγματι να υλοποιηθεί.

«Ελπίζουμε ότι οι συστάσεις μας θα χρησιμεύσουν ως οδηγός για τις επικείμενες διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, Κυριάκος Παπαστυλιανού είπε πως η αίσθηση που τους μετέφερε ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν, βάσει των επικοινωνιών του με τους δύο ηγέτες, είναι ότι επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διευθέτηση του προβλήματος. Κι ότι ο ίδιος στο υπόλοιπο της θητείας του θα εργαστεί έντονα με όλους τους εμπλεκόμενους για λύση.
http://www.cytoday.eu/index.php?id=17&nid=9574999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.