10/6/16

Ημέρα Μνήμης στα Κομνηνά Ξάνθης για τους εκτελεσθέντες το 1944 από τον Βουλγαρικό Στρατό κατοχής

 Μακάβριο θέαμα! Οι εκτελεστές με δυό κεφάλια των ανταρτών…
Στα Κομνηνά Ξάνθης, οι κάτοικοι του χωριού, θα ξαναζήσουν την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία, τις τρομακτικές σκηνές, όταν οι Βούλγαροι κατακτητές, εκτέλεσαν κατοίκους του χωριού και περιέφεραν κομμένα κεφάλια ανταρτών και παιδιών στην πλατεία, δείχνοντας τα στους συγγενείς τους ενώ στη συνέχεια λεηλάτησαν και  πυρπόλησαν τα σπίτια τους.

΄Ηταν 12 Ιουνίου 1944, όταν ο βουλγαρικός στρατός κατοχής συγκέντρωσε τους περίπου 800 κατοίκους των Κομνηνών στην πλατεία, τους έβαλαν να καθίσουν καταγής, έστησαν τα πολυβόλα στραμμένα πάνω τους και περιέφεραν τα κομμένα κεφάλια δύο ανταρτών και δύο παιδιών 16 και 20 ετών ( Κωστάκη Παπαδόπουλο και Νίκο Σιδηρόπουλο) και ζητούσαν να τα αναγνωρίσουν.
Λίγο μετά έφεραν στην πλατεία μία γυναίκα, την 48χρονη Κυριακή Στίγκα, που βρήκαν στο χωράφι της, της οποίας τα δύο παιδιά ήταν αντάρτες στο βουνό, ενώ τον σύζυγο της Δημήτρη τον είχαν εκτελέσει λίγες ώρες νωρίτερα μέσα στο χωράφι του. Με συνοπτικές διαδικασίες την δίκασαν μπροστά  στον κόσμο και την καταδίκασαν σε θάνατο. Λίγα λεπτά μετά την εκτέλεσαν, μπροστά στους συγχωριανούς της, αφού αρνήθηκε να της κλείσουν τα μάτια και φώναξε με όλη της δύναμη πριν σωριασθεί νεκρή « και δέκα παιδιά να είχα, θα τα έστελνα αντάρτες στα βουνά! Ζήτω η Ελλάς!»
Στη εκδήλωση, που θα γίνει στην πλατεία των Κομνηνών, θα τελεσθεί μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες κατοίκους, θα ψαλεί τρισάγιο, παρουσία  του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, ενώ εκλήθησαν να παραστούν, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας  Ζαγναφέρης, ο δήμαρχος Ξάνθης  Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, συγγενείς των νεκρών και  κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Για την αποφράδα εκείνη ημέρα, θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάσος Κοντογιαννίδης και θα ακολουθήσει  κατάθεση στεφάνων στην προτομή που έχει στηθεί στην πλατεία και φέρει το όνομα της εκτελεσθείσης «πλατεία Κυριακής Στίγγα».

 Ο παλιός αντάρτης Ανδρέας Στίγκας, μπροστά  στην προτομή της μητέρας του που εκτέλεσαν οι βούλγαροι κατακτητές.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.