16/5/16

Όταν η Ελλάδα τραγούδησε για την εισβολή …και η ΕΒU απέκλεισε τα “πολιτικά τραγούδια”


Eurovision 1976 - Greece - Mariza Koch - Panagia mou  

Tο 1976 η Ελλάδα, με το μοιρολόι της μαυροφορεμένης Μαρίζας Κωχ, Παναγία μου – Παναγία μου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τάραξε τα νερά της Γιουροβίζιον. Το τραγούδι – επιλογή του Χατζιδάκι – μιλούσε για την Τουρκική εισβολή και το δράμα του Κυπριακού λαού.

Οι διοργανωτές απέτρεψαν την τραγουδίστρια να βγει να τραγουδήσει το κομμάτι ή αν το έκανε, να υπόγραφε πρώτα ένα χαρτί που θα’ λεγε ότι αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη, αφού κυκλοφορούσε η φήμη ότι Τούρκος ελεύθερος σκοπευτής θα στόχευε την Κωχ την ώρα της εμφάνισής της. Στην Τουρκική τηλεόραση, τη στιγμή του Ελληνικού τραγουδιού, διακόπηκε η μετάδοση. Η EBU, τιμώρησε την στάση της Τουρκίας τότε, απαγορεύοντας της τη συμμετοχή έως το 1979, όπου και επέστρεψε, ενώ παράλληλα έθεσε όρο να μην επιτρέπονται πολιτικά τραγούδια στο διαγωνισμό. 
40 χρόνια μετά, η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον διαγωνισμό για να «ξεπλείνει» τους νεοναζί της Ουκρανίας. Επιλέχθηκε τραγούδι ενάντια στην ΕΣΣΔ, αφιερωμένο σε συνεργάτες του Χίτλερ με την ανοχή της EBU

http://dialogos.com.cy/blog/otan-i-ellada-tragoudise-gia-tin-isvoli-ke-apeklisan-ta-politika-tragoudia/#.VziR1r6gM4A

15 σχόλια:

  1. Δεν το ήξερα καν.

    Ήξερα βέβαια πως η υποκρισία του λεγόμενου "σύγχρονου κόσμου" είναι επικών διαστάσεων. Ίσως μετά 400 χρόνια οι ιστορικοί όταν αναφέρονται σε αυτή την εποχή το βασικό χαρακτηριστικό που θα δίνουν να είναι "η εποχή της υποκρισίας και του πολιτικώς ορθού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μιάν ακόμη φορά μπράβο (και ευχαριστίες) για την εύστοχη και τεκμηριωμένη διαχρονική ανάλυση τής επικαιρότητας.
    Η οποία, ναι, και στα λεγόμενα πολιτιστικά -ακόμα και στα πανηγυριώτικα- έφτασε να είναι βαθύτατα διαβρωμένη από πολιτική σκοπιμότητα και διαπλοκές ισχυρών δολοπλόκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΖΗΤΩ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ.
    Τι σχεση εχουν ρε νεοσοβιετικοι προπαγανδιστες εσεις που γραφετε τα αρθρα οι Ουκρανοι εθνικοσοσιαλιστες και εθνικιστες του Δεξιου Τομεα με τους μογγολους της Κριμαιας;
    Καμια σχεση δεν εχουν αλλα δε σας ενδιαφερει να κανετε διακριση.Ο πατερουλης Που(σ)τιν και ο οπλαρχηγος Καντιροφ να ναι καλα να πινουμε νερο στο ονομα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Αυτόνομος Προλετάριος,

      Παρασύρεσαι. Παρασύρεσαι και άσχημα μάλιστα, σε μονοπάτια περίεργα. Οι "κύριοι" που φέρουν στο μπράτσο τους τον θηραιό που χρησιμοποιείς ως avatar, μόνο αγνοί πατριώτες (της πατρίδας τους) δεν είναι. Με σκληρό πυρηνα το Правий сектор του Дмитро Ярош και συμμορίες αποτελούμενες τυχοδιώκτες που έχουν ίνδαλμα τους τον Степан Бандера που ήταν πιστός συνεργάτης των ναζί, όταν οι συμπατριώτες του πολεμούσαν τον Άξονα. Μπροστά τους τα εγχώρια φυντάνια οι ΧρυσΑυγίτες και οι ορδές των φαλακρών ορκ, είναι αρσακειάδες παρθένες.

      Τα άκρα, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς, ποτέ δεν είχαν αγνές προθέσεις και μπορώ μετα βεβαιότητας να πω, οτι οι ακόλουθοι τέτοιας ακραίας ιδεολογίας ήταν πάντοτε ή έμμισθοι προδότες ή ανόητοι.

      Διαγραφή
    2. Ενω τα τσιρακια του Γιαννουκοβιτς και οι νεοσοβιετικοι που θεωρουν την Ουκρανια τσιφλικι της πουτινικης τους καστας ειναι πατριωτες θες να μας πεις.
      Οτι αυτοι που εκαναν τις εφοδους στο σπιτι του Γιαννουκοβιτς και στη Βερχοβνα Ραντα ητανε πρακτορες και εμμισθοι για αυτο επεφταν νεκροι απ'τις σφαιρες των καλασνικοφ της Μπερκουτ.

      Διαγραφή
    3. @ Αυτόνομος Προλετάριος,

      Νομίζω πως τα εχουμε ξαναπει αυτά. Η Ουκρανία είναι η πιο διεφθαρμενη χώρα της Ευρώπης. Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία (όχι μόνο τώρα αλλα τα τελευταία 10-15 τελευταία χρόνια) είναι απίστευτα και μόνο με απολυταρχικά καθεστώτα κεντροΑφρικανικών "δημοκρατιών" μπορούν να συγκριθούν.

      Το οτι ο ανατραπείς Γιανούκοβιτς κυβερνούσε ως λατινοΑμερικανός δικτατορας και πιο πριν από αυτόν η κλεπτομανής Τιμοσένκο και πιο πριν αλλα φρούτα, δεν σημαίνει οτι αυτό δικαιολογεί τους νέους "επαναστάτες" που αναρριχήθηκαν στην εξουσία να κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Αν μάλιστα συνυπολογίσεις το γεγονός οτι έχουν και μια έμφυτη τάση να σηκώνουν το δεξί χέρι χωρίς καν να ντρέπονται και να χαιρετούν ναζιστικά, ε, δεν το λες και καλό σημάδι.

      Δυστυχώς, η Ουκρανία δεν πρόκειται να βγει από την δίνη αυτή για πολλά χρόνια - αυτοί βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από εμάς. Η χώρα είναι πλέον ένα πεδίο ανοικτό σε κάθε είδους αρπακτικό που με δικαιολογία τα κακώς κείμενα των "προηγούμενων", ασελγεί σε κάθε έννοια λογικής και νομιμότητας, κάνοντας ακόμη χειρότερα.

      Δεν γνωρίζω εαν έχεις ζήσει ή εργαστεί στην Ουκρανία. Αν είχες ζήσει στην Ουκρανία ή αν είχες περάσει λίγα χρόνια της ζωής σου εκεί, θα είχες αντιληφθεί οτι ναι μεν ο λαός μέχρι πρότινος ζούσε στιγμές Σοβιετικής Ένωσης, αλλά το οτι περάσαν στο άλλο άκρο και πλέον οι ναζί (όχι απλά νεο-ναζι) κυβερνούν, σε καμία περιπτωση δεν είναι καλύτερο. Η Ουκρανία σήμερα (ειδικά η επαρχία) είναι εμπειρία που οι περισσότεροι Έλληνες ουτε καν φανταζονται.

      Διαγραφή
    4. Την ίδια σχέση που έχουν με τους τσετσένους μουσουλμάνους ίσως;
      Οι ναζί δε διστάζουν να κάνουν τέτοιου είδους συμμαχίες. Δε χρειάζεται να πας πολύ πίσω στο χρόνο και να δεις την προνομιακή σχέση της ναζιστικής Γερμανίας με την Τουρκία.
      Ή μήπως πιστεύεις πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην επιλογή του τραγουδιού που θα την εκπροσωπήσει;
      Θα εξηγούσε την αφέλεια σου, να ταυτίζεις τον καθένα που λέει το προφανές με "ρωσολάγνο" η "απολογητή του Πούτιν".

      Διαγραφή
  4. Οποιος δεν εχει αντιληφθει την νεοναζιστικη υφη της ΕΕ νομιζω οτι δεν βλεπει καλα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και μ αυτην την νεοναζιστικη ΕΕ την τοοοοσοο δημοκρατικη κανει παιγνιδι ο πουτιν για να πουλησει το αεριο του

      Διαγραφή
    2. Και Αμερικανοί πετρελαιάδες επιχειρηματίες πουλούσαν καύσιμα στους Γερμανούς κατά την διάρκεια του Β' ΠΠ (θα εκπλαγείς αν μάθεις ποιός ήταν ένας εξ αυτών), αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι οι ναζί ήταν καλοί άνθρωποι ή οτι οι εμπορικές αυτες συναλαγές ήταν ηθικά αποδεκτες.

      Και στο κατω κατω, αν δεν θέλει η Ευρώπη το Ρωσικό αέριο, γιατί δεν αγοραζει το ΑμερικανοΣαουδαραβικό?

      Διαγραφή
    3. @ Unknown.
      Αυτό ειχε σκοπο να κανει η Ευρωπη της Γερμανιας αλλα δεν της βγηκε γιατι δεν είναι ολοι μακακες όπως εμεις οι Ελληνες.
      Λες να την ενοχλουσε την Χιλαρυ το μουστακι του Ασσαντ και του εστειλε δωρο την αραβικη ανοιξη των ισλαμιστων ;.
      Το αεριο του Καταρ θελανε να φερουνε μεσω τουρκιας στην Ευρωπη αλλα την ψυλλιαστικε ο Πουτιν και ορμησε γιατι αν το αφηνε θα εβαζε το δικο του αεριο στην ντουλαπα.
      Χωρια που θα εμενε αμανατι το αεριο του Ισραηλ-Κυπρου-Αιγυπτου.

      Διαγραφή
  5. Η ρωσολαγνεια μερικων ξεπερναει τη λογικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι ο φιλοναζισμός ο δικός σου ξεπερνάει κάθε είδος αξιοπρέπειας & πατριωτισμού.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.