23/5/16

FT : Το ΔΝΤ «βλέπει τη μπλόφα» Βερολίνου για την Ελλάδα


Αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει το «παράταση και προσποίηση» για την Ελλάδα ας το κάνει, αλλά θα πρέπει να το κάνει με δικά της χρήματα. Η προσπάθεια του ΔΝΤ να ξανα-αποκτήσει την... παρθενία του και το ψέμα της Μέρκελ.


Σε κάποιο επίπεδο, οι επαναλαμβανόμενες ελληνικές κρίσεις ταιριάζουν με την ιδέα του Καρλ Μαρξ για την επανάληψη της ιστορίας, πρώτα ως τραγωδίας και μετά ως φάρσας. Η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη πέρυσι το καλοκαίρι. Αν και πιθανότατα θα πλησιάσει και φέτος, ωστόσο είναι απίθανο πως θα βγει από την ευρωζώνη.
Όμως, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για στιγμές έντασης της επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της προσπαθούν να συμφωνήσουν στην πρώτη αξιολόγηση του περυσινού προγράμματος διάσωσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, στο 180% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο, ούτε και ο συμφωνημένος στόχος για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, προ τόκων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους, όμως η Γερμανία αντιστέκεται.
Πριν από έναν χρόνο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «πούλησαν» την ελληνική διάσωση στο κόμμα τους και στο γερμανικό κοινοβούλιο ως απλώς ένα δάνειο. Υποστήριξαν πως αν γίνει αποδεκτή η απομείωση του χρέους, τότε το δάνειο μετατρέπεται σε μεταφορά. Και άπαξ και γίνει αποδεκτή η αρχή της έκτακτης μεταφοράς στην Ελλάδα, τότε μπαίνεις στον ολισθηρό δρόμο αυτού που οι Γερμανοί αποκαλούν μια ένωση μεταφορών, μια ένωση όπου αυτοί πληρώνουν και οι άλλοι λαμβάνουν.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.