14/5/16

Είναι η σειρά των Ελληνοκυπρίων για ευγνωμοσύνη

Με τον Σενέρ Λεβέντ
Μπράβο, ρε Σερντάρ μου. Αυτό ακριβώς περίμενα από εσένα. Χρωστάμε 17 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία; Να τα πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι!
Τι ωραία που το είπες.
Αν ζούσε ο πατέρας σου είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα έλεγε. Να πληρώσουν φυσικά! Αφού θέλουν λύση, πρέπει να έχει ένα κόστος αυτό, έτσι δεν είναι; Δεν θα πάμε φτηνά! Πρώτα να πληρώσουν το χρέος μας. Να αγκαλιάσουν τα αδέλφια μας από την Τουρκία τα οποία εγκολπωθήκαμε εμείς. Να ανοίξουν τις πόρτες τους και να καλωσορίσουν τα αδέλφια μας από τη Μαύρη Θάλασσα, την Αλεξανδρέττα και τα Άδανα.

Να μην μουρμουρούν και πολύ για την εκ περιτροπής προεδρία. Να μην επιχειρήσουν να πάρουν από τα χέρια μας τα εδάφη τους πάνω στα οποία ανεγείραμε κτήρια. Να μην αγγίξουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας μας. Και μάλιστα να κάνουν γρήγορα. Διότι η ζωή συνεχίζεται. Ο ήλιος ανατέλλει και δύει. Εξαντλείται η υπομονή των αδελφών μας από την Τουρκία που περιμένουν υπηκοότητα.

Αλλά πρώτα απ’ όλα να πληρώσουν το χρέος μας. Τα 17 δισεκατομμύρια. Πολλά είναι; Ποιος πήρε χρήματα από την Παγκόσμια Τράπεζα; Εκείνοι! Ποιος πήρε από το ΔΝΤ; Εκείνοι! Εμείς τι πήραμε; Αέρα! Αν δεν μας φρόντιζε η μονάκριβή μας Τουρκία, θα πεθαίναμε από την πείνα, έτσι δεν είναι; Ούτε επαύλεις με πισίνες θα μπορούσαμε να φτιάχναμε, ούτε λιμουζίνες θα μπορούσαμε να αγοράζαμε, ούτε υπηρέτες από το Τουρκμενιστάν θα μπορούσαμε να παίρναμε. Αν δεν μας έδινε χρήματα η Τουρκία μας, πώς θα κόβαμε τις ελιές και τα εσπεριδοειδή και θα κτίζαμε στη θέση τους ξενοδοχεία πέντε αστέρων; Πώς θα λαξεύαμε τα βουνά μας, πώς θα μπορούσαμε να βγάζαμε ακριβές πέτρες; Πώς θα μπορούσαμε να φτιάχναμε τζαμιά με τέσσερις μιναρέδες; Ούτε τόσα καζίνα θα είχαμε ούτε τόσα πορνεία, αν δεν μας έδινε εκείνα τα χρήματα. Να εκφράσεις ευγνωμοσύνη, αδελφέ. Να εκφράσεις ευγνωμοσύνη. Να πεις ευχαριστώ, ρε Σερντάρ μου. Τώρα ας έχουν την έγνοια οι Ελληνοκύπριοι. Εκείνοι να σκέφτονται πώς θα πληρώσουν. Να μην θυματοποιήσουν την Τουρκία μας. Κοίτα με τι μεγάλη αυτοθυσία ήρθε και μας έσωσε το 1974.

 Έφερε ειρήνη στο νησί μας. Έσωσε τόσο εμάς όσο και τους Ελληνοκύπριους. Άμα εμείς χρωστάμε ευγνωμοσύνη, εκείνοι δεν χρωστάνε; Εκτέλεσε τους αιχμαλώτους που έπιασε από την Κερύνεια μέχρι την Καρπασία για να μην υποφέρουν. Επιπλέον, δεν άφησε τους νεκρούς εκεί πετάμενους για να μην τους φάνε οι λύκοι και τα όρνια και τους έθαψε σε ομαδικούς τάφους. Λόγω της συμπάθειας που τρέφει στα ζώα και της φιλοζωίας της, χάρισε το Βαρώσι στα φίδια, στις σαρανταποδαρούσες και στα ποντίκια. Μάλιστα πήρε για περίπατο ένα μέρος των αιχμαλώτων στα Άδανα χωρίς καν να τους πάρει χρήματα για εισιτήριο. Τι άλλο να κάνει δηλαδή; Άλλωστε τώρα κατάλαβαν και αυτοί την αξία της. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα μείνει πάνω τους αυτή η καλοσύνη. Σίγουρα θα την ξεπληρώσουν. Θα κλείσουν τον λογαριασμό μας. Άκουσες, Μαυρογιάννη; Πληρώστε τα μαυρογέρημα!

Να μείνει μεταξύ μας, ρε Σερντάρ μου, αλλά ουσιαστικά δεν είμαστε εμείς που χρωστάμε. Εγώ ξέρω ότι έχουμε να παίρνουμε από την Τουρκία, αλλά μην ανησυχείς, δεν θα το πω σε κανέναν. Έκανα ένα δεφτέρι λογαριασμών. Βάι ρε διάολε, είπα. Ακόμα και εκείνα που φόρτωσαν στα πλοία και μετέφεραν στην Τουρκία το 1974 είναι περισσότερα από αυτά. Άσε την Κερύνεια, είναι αμέτρητος ο πλούτος μόνο του Βαρωσιού. Ή πάλι τα χώματα που διένειμε στους πολίτες της που σηκώθηκαν από την Ανατολία και ήρθαν εδώ. Ή τα μαύρα χρήματα που πέρασαν από εδώ και πήγαν στα ταμεία της. Τι είχε πει ένας πρώην υπουργός εξωτερικών; «Αν δίνουμε ένα στην Κύπρο, παίρνουμε δύο από αυτήν». Τι δύο, τι τρία, τι δεκατρία; Κάτσε να δούμε, δεν υπολόγισα ακόμα το ενοίκιο της βάσης που δεν εισπράξαμε. Όμως εκείνοι είναι ξύπνιοι. Πίσω από τους τίτλους ιδιοκτησίας που πήραν από τους Ελληνοκύπριους, τις περιουσίες των οποίων άρπαξαν τζάμπα, γράφουν ότι «πληρώθηκε από την Τουρκική Δημοκρατία». Πήγαν και τα χώματά μας. Και τώρα θέλουν και ένα κουτάλι μέλι και από πάνω; 17 δισεκατομμύρια! Όμως, όπως είπα, μην ανησυχείς, δεν θα το πω σε κανέναν, μόνο σε εσένα το λέω, Σερντάρ. Σκέφτομαι κι εγώ την καημένη τη μάνα μας τουλάχιστον τόσο όσο εσύ. Να πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι. Όποιος αγαπά τα τριαντάφυλλα ανέχεται και τα αγκάθια τους. Αλλιώς, να ξεχάσουν τη λύση και τα παρόμοιά της!

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
08/05/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.