26/5/16

Η Αριστερά, που θα έσκιζε το μνημόνιο και θα έκανε μονομερή διαγραφή του χρέους, ξεπουλά την Ελλάδα - Τι δεν καταλαβαίνεις;

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ 17% ΤΗΣ ΔΕΗ, 11% ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ, 23% ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΚΑΙ ΤΟ 35% ΤΩΝ ΕΛΠΕ

Μάχη με τον χρόνο για Ελληνικό και Εγνατία - Η λίστα με τις ιδιωτικοποιήσειςΜάχη με τον χρόνο για Ελληνικό και Εγνατία - η λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις

Του Γιώργου Μανέττα και της Μανταλένας Πίου
Με την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων να αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόση των 7,5 δισ. ευρώ, και τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν τις επίμαχες εκκρεμότητες του προγράμματος και να πείσουν τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. 
Το πρώτο βήμα έγινε χθες, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του αναθεωρημένου σχεδίου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου (ADP), όπου περιλαμβάνονται οι 19 αποκρατικοποιήσεις που ζήτησαν οι δανειστές, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό, η Εγνατία, η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, η αξιοποίηση της έκτασης στο Αφάντου, τα 14 περιφέρειακα αεροδρόμια, το 17% της ΔΕΗ, (ενδεχομένως και μέσα στο 2016) και το 35% των ΕΛΠΕ.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Θεσμοί ζητούν από την ελληνική πλευρά απτά αποτελέσματα στην υπόθεση του Ελληνικού και της παραχώρησης για 35 έτη της Εγνατίας Οδού, όπου με βάση τα όσα διέρρευσαν από το προχθεσινό Eurogroup παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν ότι την υπόθεση του «Ελληνικού» έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος -όπως και στην περίπτωση του ΟΛΠ- θα επιδιώξει να βελτιώσει τους όρους της αρχικής συμφωνίας και να μεγιστοποιήσει το όφελος για το ελληνικό δημόσιο.
Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό τα «ανοιχτά μέτωπα» σε Ελληνικό και Εγνατία Οδο είναι και η χθεσινή συνάντηση του Σ. Πιτσιόρλα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, η οποία παρέμεινε επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πέρασε χθες την πόρτα του Μαξίμου, ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε για την πρόοδο του προγράμματος αλλά και τις εκρεμότητες που υπάρχουν.
Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε χθες η πολυαναμενόμενη λίστα με τις 19 αποκρατικοποιήσεις που θα αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 2018, και τα βήματα που απομένουν να γίνουν. Αν και οι περισσότερες ήταν γνωστές, εντούτοις κάποιες αποτελούν «έκπληξη» κυρίως λόγω των διαβεβαιώσεων που έδιναν μέχρι πολύ πρόσφατα κορυφαίοι υπουργοί.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, τρεις αποκρατικοποίησεις για τις οποίες ο Π. Σκουρλέτης διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να πουληθούν. Επιπλέον, στο σφυρί βγαίνουν το 23% της ΕΥΑΘ και το 11% της ΕΥΔΑΠ παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.
Μάλιστα, οι τελευταίες μαζί με τη ΔΕΗ ήταν μέσα στην ομάδα των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες δημιουργήθηκε σάλος την προηγούμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος να αποσύρει τη σχετική λίστα, λέγοντας πως ακόμη τελούν υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Το ΦΕΚ, πάντως, «μαρτυρά» ότι ο κατάλογος με τις αποκρατικοποιήσεις είχε εγκριθεί την αμέσως επόμενη ημέρα, Παρασκευή 20 Μαΐου.
Για τη ΔΕΗ η απόφαση προβλέπει την πώληση του 17% των μετοχών, ενδεχομένως το 2016 με την πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016. Χθες πάντως σε ξεχωριστό ΦΕΚ, δημοσιεύθηκε η απόφαση για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) από τη ΔΕΗ. Εκτός από τις παραπάνω, στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο ΟΤΕ (6%+4%), η ΔΕΣΦΑ (66%), ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ (65%), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (30%), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Rosco, καθώς επίσης ακίνητα και μαρίνες.
Ημερησία

5 σχόλια:

  1. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το blog αυτόματα θυμάμαι εκείνο το κακόμοιρο παιδί από την Χαλκιδική που στα 1999 κρατώντας τη ψυχραιμία του μεσολαβούσε ανάμεσα στον Αλβανό που έκανε λεωφορειοπειρατεία και την αστυνομία, στο τέλος της διαδρομής τον δολοφόνησαν οι Αλβανοί αστυνομικοί , και όλα αυτά την εποχή της ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη τον οποίο ακόμα δοξολογεί ο Φώτης Γεωργελές του οποίου τα προκλητικά άρθρα φιλοξενούνται σε τούτο το blog. Και ψύχραιμος λοιπόν το παλικάρι από την Χαλκιδική όσο κρατούσε ο παραλογισμός και ο τρόμος γύρω του και ξεχασμένος ήρωας δολοφονημένος από τους ένστολους κατσαπλιάδες.
    Στα του άρθρου, αφενός τούτοι εδώ δεν έχουν καμιά σχέση με το πνεύμα της Ελληνικής αριστεράς και ας κάνετε όλοι τον χαζό γιατί έτσι σας βολεύει και αφετέρου και οι υπόλοιποι, τα άλλα πολιτικά κόμματα, συμφωνούν με την εκποίηση της χώρας για αυτό και θα "σεβαστούν τη συνέχεια του κράτους" όταν ξαναέρθουν στην εξουσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mα τι μας λες τώρα κύριε Παπαδόπουλε, άκου λέει τούτοι εδώ δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά, έτσι σε βολεύει να λες τώρα, πρώτη φορά αριστερά αγαπητέ μου και γίνατε ξεφτίλα, παγκόσμιος περίγελος για λογικούς ανθρώπους, σε λίγο η λέξη αριστερός, που τόσα χρόνια ήταν αρκετή από μόνη της να σε κάνει ΄΄σπουδαίο΄΄ δημοσιογράφο, ηθοποιό, ποιητή, ζωγράφο, φιλόσοφο, πολιτικό και πολλά άλλα, θα απαγορευθεί με νόμο, όπως στην Πολωνία, άντε γιατί αρκετά τράβηξε τούτη η χώρα από τα συντρόφια και την ψυχοανωμαλία τους, η πλάκα έλαβε τέλος!

      Διαγραφή
    2. Ανήκεις και εσύ στην μεγάλη πλειοψηφία που γράφει έχοντας ένα φανταστικό αντίπαλο μέσα στο κεφάλι της.
      Παρεμπιπτόντως στην Πολωνία όπως και στην Ουκρανία ο κομμουνισμός είναι ταυτισμένος με την επιρροή των Ρώσων σε αυτές τις χώρες και τέτοιες κινήσεις έχουν πρωτίστως αντιρώσικο χαρακτήρα από τις εκεί πολιτικές μαφίες που εξυπηρετώντας τα Αμερικάνικά συμφέροντα αυγατίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, στο τέλος όμως θα τον πιουν τον καφέ τους πικρό και σερβιρισμένο από τα Ρώσικα χέρια, ο δε Αμερικάνος θα είναι πολύ μακριά για να τους βάλει λίγη ζαχαρίτσα

      Διαγραφή
    3. και όμως αυτή ειναι η αριστερά. Εκτός της θεωρητικής, ή μόνη εφαρμοσμένη αριστερά είναι η πρών κομμουνιστική, και νυν Ελληνική εκδοχή (ε και μερικές νοτιο αμερικάνικες / κινεζικές εκδοχές). Οπότε ιστορικά αυτά είναι τα μόνα συγκρίσιμα μεγέθη, και ουσιαστικά η αριστερά έχει καταρεύσει γιατί ο υπάρχει πάντα ο παράγοντας άνθρωπος...
      Και ο αλέξης εβαλε την ταφόπλακα μια και καλή, ευτυχώς....

      Διαγραφή
    4. Αν όλοι αυτοί οι στοχαστές και οι αγωνιστές της Αριστεράς που έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, την Μικρά ασία και από αλλού έχουν σχέση με τους Κινέζους,τους Λατινοαμερικάνους, τους Τσακαλώτους και τους Σταθάκηδες τότε τί καθόμαστε; Aς πάρουμε ένα πιστόλι και ας εκτελέσουμε εξ επαφής κάθε έννοια λογικής και κάθε ίχνος συλλογικής μνήμης.
      Για να μην λέμε μισές κουβέντες, ταφόπλακα έχει μπει και στην ελληνική δεξιά

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.