Κώστας Βενιζέλος
Λίγες ώρες μετά την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Ακιντζί, με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου έναρξης των διαπραγματεύσεων, ο κατοχικός ηγέτης επιχείρησε να βάλει «τρικλοποδιά» στη διαδικασία.

Επέλεξε να δημοσιοποιήσει παλαιότερη εισήγηση του για διαφοροποίηση της διαδικασίας, μερικές ώρες μετά που εκδόθηκε το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο στόχευε να αναδείξει την κινητικότητα και τις προοπτικές των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Όταν το ανακοινωθέν εσυζητείτο για μέρες σε διάφορα επίπεδα, κανείς δεν ανέμενε την κίνηση αυτή του κατοχικού ηγέτη, σημείωνε ενημερωμένη πηγή.

Ο Μουσταφά Ακιντζϊ είχε εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητήσουν εκτός Κύπρου το εδαφικό και τις εγγυήσεις/ασφάλεια, θέλοντας προφανώς να εμπλέξει τρίτους, την Τουρκία, και να οδηγήσει σε ένα πάρε-δώσε στα δύο αυτά κεφάλαια.

Όταν το θέμα τέθηκε από τον Ακιντζί σε μια από τις συναντήσεις τους, παλαιότερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης του είχε απαντήσει πως θα πρέπει όλα τα θέματα, περιλαμβανομένων και της ασφάλειας, να συζητηθούν μεταξύ τους, στην Κύπρο.

Η εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων θα μπορεί να γίνει στο τέλος, όταν θα επιτευχθεί συμφωνία και των δύο κοινοτήτων. Διαφωνία υπάρχει και ως προς τη σύνθεση της διάσκεψης, καθώς είναι προφανής η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς για την εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο κατοχικό καθεστώς.

Η προχθεσινή ενέργεια του κατοχικού ηγέτη ενόχλησε την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία και επέλεξε να διαφωνήσει δημόσια με την πρότασή του αλλά και με την εν γένει συμπεριφορά του.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο πρόγραμμα «Πρωινό δρομολόγιο», του κρατικού ραδιοφώνου, σχολίασε την επισήμανση του κατοχικού ηγέτη ότι εάν υπάρξει κοινή αντίληψη στο εδαφικό και στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα εντός του έτους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «πρόκειται για τη γνωστή τουρκική προσέγγιση -έχει εκφραστεί και στο πρόσφατο παρελθόν- βάσει της οποίας το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας, σε μια συνεχή διαδικασία κι αν είναι δυνατόν και εκτός Κύπρου, λόγω, σύμφωνα πάντα με την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς, των διαρροών στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Άρα, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εκφραστεί αυτή η πρόταση. Έχει εκφραστεί και στο πρόσφατο παρελθόν και στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και δημόσια από τουρκικής πλευράς».

Περαιτέρω, το μήνυμα της Λευκωσίας είναι πως εάν η τουρκική πλευρά θέλει πραγματικά να προχωρήσει η διαδικασία και να διενεργηθεί δημοψήφισμα εντός του έτους, θα πρέπει να συνεργασθεί ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στις βασικές πτυχές, που ακόμη δεν έχουν καν συζητηθεί.

Ενημερωμένη πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι πολλά είναι τα ανοικτά θέματα, ακόμη και στη Διακυβέρνηση, που συζητήθηκε. 

Διαφορετικές αναγνώσεις από τα κόμματα
O επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, ανέφερε πως η πρόταση Ακιντζί συνιστά επανάληψη της πάγιας τουρκοκυπριακής θέσης. Εκεί, ανέφερε,  που παρατηρείται κάποια διαφοροποίηση στη θέση της τ/κ πλευράς είναι ότι τον Ιούλιο μπορεί να αρχίσει η συζήτηση του εδαφικού. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους:

Είτε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο περιουσιακό, είτε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιτέλους συνειδητοποιήσει ότι χωρίς ουσιαστική συζήτηση και του εδαφικού δύσκολα θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε ακτίνα σύγκλισης στο περιουσιακό.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, ανέφερε πως οι τακτικισμοί Ακιντζί αποδεικνύουν τη λανθασμένη απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αποδεχτεί να συζητηθούν τα θέματα που ενδιαφέρουν την τουρκική πλευρά πρώτα και να μείνουν στο τέλος τα ακανθώδη για την ε/κ πλευρά ζητήματα.

Αυτό που επιχειρεί η Τουρκία και η τ/κ πλευρά μέσα από την πρόταση Ακιντζί είναι «να "κλειδώσουν" οι παραχωρήσεις» της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες και την ίδια στιγμή μέσα από μια πενταμερή διάσκεψη «να υποβοηθηθεί η αναβάθμιση και κυρίως η αναγνώριση του ψευδοκράτους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Το μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών, Κωνσταντίνος Φιλαρέτου, δήλωσε πως ο κ. Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που τον στηρίζουν στο Κυπριακό εάν διαφωνούν με τις θέσεις Ακιντζί τότε οφείλουν να εκθέσουν την τουρκική αδιαλλαξία και όχι να τη συντηρούν αποκρύβοντάς την.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως ο αιφνιδιασμός Ακιντζί με την εισήγησή του για αλλαγή του τρόπου διαπραγμάτευσης και τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, ουσιαστικά υποσκάπτει την κοινή δήλωσή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αρνητική είναι η θέση του Κινήματος Αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά στην πρόταση Ακιντζί, «για διαφοροποίηση του τρόπου διεξαγωγής των συνομιλιών και την πενταμερή, καθώς επίσης και για έγκριση των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο από τις Βουλές των 28 κρατών-μελών». 

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος