Άριστος Μιχαηλίδης
Επειδή φαίνεται ότι ενδιαφέρει πολλούς αναγνώστες το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε χθες κι επειδή προσπαθώ να αποφύγω τον πειρασμό να ασχοληθώ με τα προεκλογικά, που είναι εκνευριστικά, θα δώσω σήμερα μερικά στοιχεία που πρέπει να έχουμε υπόψη κατά την κοινωνικοποίηση της κατοχής. Διότι ένα είναι να οργανώνουμε χάπενινγκ στη Σαλαμίνα με τα μαξιλαράκια μας για περισσότερη άνεση κι άλλο να ξέρουμε τι κρύβεται κάτω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που αν δεν το λάβουμε υπόψη, θα πέσει στα κεφάλια μας όπως έπεσαν τα δισεκατομμύρια του χρέους μας και δεν βγάζουμε άκρη. Κατ' αρχήν, για να απαντήσω στον αναγνώστη, που ρωτούσε για την πηγή μου, τα €15 δισ. τα έμαθα απευθείας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί αναφέρθηκε αυτό το ποσό και το ξέρω διότι αυτή είναι η δουλειά μου.

Αλλά ο ίδιος ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε συνάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο Δικοινοτικό Καφέ του Stelios Philanthropic Foundation, την περασμένη βδομάδα, είπε ότι «εάν η Τουρκία δεν διαγράψει το χρέος της τουρκοκυπριακής κοινότητας που ανέρχεται στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί και να είναι βιώσιμη». Κι αυτή βεβαίως είναι η ουσία, όχι οι αριθμοί. Αν, δηλαδή, πρέπει να πληρώσουμε το χρέος των Τ/κ προς την Τουρκία (πέρα από τον παραλογισμό του γεγονότος) μαζί με το υπόλοιπο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχουμε πιθανότητες επιβίωσης.


Αλλά ας πούμε ότι ούτε ο Μαυρογιάννης ξέρει ούτε ο Άντρος Κυπριανού, που μιλούσε προχτές για χρέος €16 δισ. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ξέρουμε ποτέ με ακρίβεια εκτός όταν θα πάρουμε το τιμολόγιο. Κι αυτό γιατί τα χρήματα που στέλνει η Άγκυρα είναι από τρία κονδύλια: 1. Βοήθεια προς ξένα κράτη, 2. μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, 3. πιστώσεις προς το εξωτερικό. Από αυτά ποια θα θεωρηθούν στο τέλος δωρεά και ποια δάνειο δεν το ξέρουν ακόμα ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι. Θα το διαπραγματευθούν, προφανώς. Πάντως, σύμφωνα με την τουρκική Τζμουχουριέτ (αυτήν που ο Ερντογάν συλλαμβάνει τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους της), το πρώτο τρίμηνο του 2015, από τα τρία αυτά κονδύλια μεταφέρθηκαν στο ψευδοκράτος συνολικά 204.846.000 τουρκικές λίρες. Και σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ανακοίνωση περασμένου Ιουνίου, όταν ήθελε ο Ερντογάν να μηνύσει στον Ακιντζί ποιος κάνει κουμάντο), η Τουρκία παραχώρησε στους Τουρκοκύπριους από το 2006 μέχρι το 2014, υπό τη μορφή της απευθείας βοήθειας, ένα ποσό που ανέρχεται στα 3,36 δισεκατομμύρια δολάρια (9 δισ. τουρκικές λίρες). Η μεγαλύτερη παραχώρηση έγινε κατά το 2013 με 1,7 δισ. δολάρια. (Μιλάμε για 42 χρόνια αλλεπάλληλων δανείων). Τα δημοσιοποίησαν τότε που έλεγε ο Ερντογάν στον Ακιντζί, δημοσίως «αυτά που βγαίνουν από το στόμα του πρέπει να τα ακούει με τα αφτιά του», διότι «εμείς πληρώσαμε το τίμημα στη βόρεια Κύπρο».


Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι οι απολεσθείσες ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα με βάση τις σημερινές τιμές υπολογίζονται σε πέραν των €80 δισ., σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Και σύμφωνα με έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων του 2007 (δεν υπάρχει νεότερη), στα κατεχόμενα εγκαταλείφθηκαν συνολικά 155 ξενοδοχεία και το 2007 λειτουργούσαν 131 εκ των οποίων μόνο 13 κτίστηκαν σε τουρκοκυπριακή γη. Το κατοχικό καθεστώς είχε δημιουργήσει την εταιρεία Cyprus Industrial Enterprises Holding Ltd η οποία και διαχειριζόταν το 70% των κλεμμένων βιομηχανιών και βιοτεχνιών, διαχειριζόταν περίπου 100 εργοστάσια, αλλά λόγω κακοδιαχείρισης, στα τέλη του 1990, η εταιρεία είχε υπό τη διαχείρισή της μόνο δεκαπέντε εργοστάσια. Δηλαδή ούτε τα έτοιμα δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν, τα έκαναν θάλασσα, και πρέπει να τα πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι. Επειδή πρέπει να δείξουν ανωτερότητα. Κι εμείς συζητούμε μεταξύ μας αν είναι €15 τα δισεκατομμύρια ή λιγότερα ή περισσότερα. Να επαναλάβω το χθεσινό: Τόσο γαϊδούρια!


Άριστος Μιχαηλίδης

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/312679/posa-chrostame-stin-tourkia#sthash.u8RtOssS.dpuf