13/5/16

Ούτε ιερό ούτε όσιο - Οι Τούρκοι έστησαν παζάρι μέσα στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Τσεσμέ!

Στις 10 του περασμένου Φεβρουαρίου ο ναός της Σμύρνης λειτουργήθηκε -για πρώτη φορά μετά το 1922- από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο

Τραπέζια με διάφορα εμπορεύματα προς πώληση είδαν έκπληκτοι μέσα ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Κρήνη (Τσεσμέ) όσοι βρέθηκαν στην περιοχή της Σμύρνης τις περασμένες μέρες με αφορμή την εκεί περιοδεία του οικουμενικού πατριάρχη. 
Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, αποπερατώθηκε το 1832, χτισμένος πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που καταστράφηκε το 1821. 

Πρόκειται για έναν πελώριο μητροπολιτικό ναό, που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε διαρρύθμιση καθώς κατεδαφίστηκε ο εξωνάρθηκας και έμεινε στο κενό η δυτική πρόσοψη του κυρίως ναού με τις τρεις εισόδους. 

Από το 1992 στέγαζε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Τσεσμέ, ενώ πριν από λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασής του.

Στις 10 του περασμένου Φεβρουαρίου ο ναός λειτουργήθηκε -για πρώτη φορά μετά το 1922- από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πρώτο Θέμα

42 σχόλια:

  1. Σίγουρα, το θέαμα δεν είναι αυτό που θα ήθελαν να βλέπουν όσοι θεωρούν εαυτούς "πιστούς". Οι Τούρκοι όμως, έχουν μια δικαιολογία - δεν είναι Χριστιανοί! Και πριν προλάβετε να σηκώσετε από το χώμα τις πέτρες και να λιθοβολήσετε τους Τούρκους που το έκαναν ή εμένα που γράφω τις γραμμές αυτές, αναλογιστείτε (όσοι αυτοπροσδιορίζεστε ως "πιστοί" χριστιανοί), πόσες φορές βρεθήκατε σε εκκλησία (κυρίως της επαρχίας) και δεν είδατε μέσα στον περίβολο του ναού (προφανώς με συγκατάθεση του ναού), μαγαζάκια που ποικίλουν από καντίνες με σουβλάκια και μαλλί της γριάς, μέχρι τάπερ, κατσαρολικά, ηλεκτρικές σκούπες, μασαζοκολάν και θαυματουργά "μπαμπά μην τρέχεις" για το αυτοκίνητο του κάγκουρα. Έχω δει πολλές εκκλησίες (και μοναστήρια) που ΕΝΤΟΣ του ναού (όχι απλά στον αυλιο χώρο, αλλα ΕΝΤΟΣ του ναού) "μαγαζάκια" που πουλάνε από τα αθώα κομποσχοίνια και φυλαχτά, μέχρι κορνίζες για φωτογραφίες, USB stick (προφανώς ευλογημένα), φακούς και κάθε είδους ανοησία που σίγουρα δεν έχει θέση εκεί. Δεν θυμάμαι όμως ούτε μία φορά, κάποιο "πιστός" χριστιανός να νιώσει οργή και να παραπονεθεί, ή κάποιο δημοσιογράφος να το καταδείξει ως παράδειγμα προς αποφυγή και τους αναγνώστες να το καταδικάσουν ως φαινόμενο.

    ...προφανώς, ή δεν μπορούμε να δούμε την καμπούρα μας και κατηγορούμε τους αλλόθρησκους πιο εύκολα από ότι τον εαυτό μας, ή θεωρούμε τον Χριστούλη τόσο "τσιφλίκι" μας, έτσι ώστε εμείς μπορούμε να κάνουμε εντός του ναού ότι μας γουστάρει αλλά όταν κάποιος αλλόθρησκος κάνει ακριβώς το ίδιο, είναι υπέρτατη βλασφημία και αποτελεί αιτία ιερού πολέμου.

    Είναι σαν να λέμε, οτι μέσα στο σπίτι μας μπορεί εμείς να κυκλοφορούμε με λασπωμένα υποδήματα και να λερώνουμε πάτωμα και έπιπλα, αλλά έτσι και δούμε κανέναν επισκέπτη να μπει στο σπίτι μας φορώντας παπούτσια, θα του κάνουμε αυστηρή παρατήρηση, θα τον αποβάλουμε και θα τον χαρακτηρίσουμε και αγενή που δεν σεβάστηκε το χώρο μας. Πόο εγωϊστικό ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >και δεν είδατε μέσα στον περίβολο..<
      Όχι μέσα στην εκκλησία. Έχει διαφορά.

      Διαγραφή
    2. @ Nativist,

      Αφού είχες την ευγενή καλυσύνη να διαβάσεις μέχρι εκεί, αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις και την επόμενη πρόταση θα έβλεπες οτι επίσης έγραψα:

      "...έχω δει πολλές εκκλησίες (και μοναστήρια) που ΕΝΤΟΣ του ναού (όχι απλά στον αυλιο χώρο, αλλα ΕΝΤΟΣ του ναού) "μαγαζάκια" που πουλάνε από τα αθώα κομποσχοίνια και φυλαχτά, μέχρι κορνίζες για φωτογραφίες, USB stick (προφανώς ευλογημένα), φακούς και κάθε είδους ανοησία που σίγουρα δεν έχει θέση εκεί..."

      Προφανώς, εσύ δεν έχεις δει ΜΕΣΑ στο ναό ε? Ή έχεις δει και το ξέχασες? Ή είπες μέσα σου "... ε, δεν πειράζει, της εκκλησίας είναι..."

      Λοιπόν?

      Διαγραφή
    3. Και επειδή κρίνω από τον τρόπο γραφής σου "...Όχι μέσα στην εκκλησία. Έχει διαφορά...", οτι προφανώς κάνεις στα στραβά μάτια όταν μέσα στον περίβολο, τον αύλιο χώρο της εκκλησίας, υπαρχουν καντίνες με σουβλάκια και πλανόδιοι πανηγυρτζήδες μικροπωλητές. Ναι? Κάνεις τα στραβά μάτια ε? Χμμμ... κοίτα να δεις ε! Να δεις που ο Χριστούλης, είχε πάρει ανάποδες και είχε διαλύσει με τα ίδια του τα χέρια κάτι τέτοιους πλανόδιους που είχαν στήσει παραμάγαζο (με την ανοχή της "δκησης" του ναού) στον αυλιο χώρο του ναού. Για δες ε, δεν αλλάζουν οι εποχές!

      Διαγραφή
    4. Όντως, δεν έχω δει μέσα σε ναό. Στο προαύλιο ναι, είναι συνηθισμένο, κυρίως όταν ο ναός εορτάζει.

      Όσο για τον Χριστό, νομίζω ότι τούς βρήκε μέσα, ή και μέσα στον Ναό τού Σολομώντος.

      Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν έτυχε να δω μικροπωλητές μέσα σε εκκλησία.

      Διαγραφή
    5. Το ότι δεν είναι Χριστιανοί και το τι κάνουν μερικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες στις δικές μας εκκλησίες που το θεωρό λάθος, δεν δικαιολογεί αυτό που κάνουν οι Τούρκοι. Καταρχάς δεν είναι δικές τους οι Εκκλησίες το όλο επιχείρημα σου δεν έχει απολύτως καμία λογική!

      Διαγραφή
    6. @ Theo,

      Δεκτή η άποψή σου και η θεωρία σου "...δεν είναι δικές τους οι Εκκλησίες...". Για εξήγησέ μου τώρα (βασιζόμενος σε όσα εσύ ο ίδιος έγραψες προηγουμένως) για ποιo λόγο εμείς έχουμε μετατρέψει σε μουσεία και σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων (με τα απαραίτητα εμπορικά περίπτερα εντός εννοείται) μερικά από τα τζαμιά που άφησαν οι Οθωμανοί όταν αποχώρησαν μετά από μερικές εκατοντάδες χρόνια κατοχής της Ελλάδας. Έχεις κάποια εξήγηση γι αυτό?

      ...είδες? Χρησιμοποίησα το παράδειγμα τα πρώην μουσουλμανικά τζαμιά (από την περίοδο της Τουρκοκρατίας) που είναι Ιστορικά πιο πρόσφατα και πιο κοντινά (χρονικά) σε εμάς, παρά ας πούμε τους αρχαιοελληνικούς ναούς. Κατά την ίδια ακριβώς έννοια, οι (επίσης "κουκουρούκου") δωδεκαθεϊστές θα έπρεπε να θεωρούν τους αρχαιοελληνικούς ναούς ως αποκλειστικά "δικούς τους" και να μην επιτρέπουν την εμπορική τους εκμετάλευση. Σωστά?

      Παγκοσμίως, υπάρχουν καταγεγραμμένες περίπου 3500 θρησκείες, δόγματα, αιρέσεις κλπ. Κάθε μια από αυτές, υποστηρίζει πως αυτή είναι η "σωστή", η "μοναδική", η "αληθινή". Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι εμείς είμαστε οι σωστοί και όλοι οι άλλοι λάθος? Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι εμείς και μόνο εμείς έχουμε το απόλυτα εγωϊστικό δικαίωμα να μετατρέπουμε αλλόθρησκους ναούς (στην ουσία κτίρια που στο παρελθόν ήταν λατρευτικοί χώροι), σε χώρους εμπορικής εκμετάλευσης, ενώ οι Τούρκοι δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν ακριβώς το ίδιο? Ασφαλώς, ξεχνάς οτι η Αγια Σοφιά είναι πηγή εκατομμυρίων δολλαρίων (!!!) το χρόνο - δεν σε είδα να σχολιάζεις αρνητικά όμως οτι οι τουρίστες εκεί πληρώνουν 10 ευρώ εισιτήριο εισόδου και υπάρχουν διάσπαρτα μαγαζάκια που πουλάνε πανηγυρτζίδικα είδη. Ούτε σε είδα να σχολιάζεις αρνητικά το γεγονός ότι εμείς έχουμε φιλοξενήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες και εμπορικές εκθέσεις, δεξιώσεις κλπ σε χώρους που οι οθωμανοί χρησιμοποιούσαν ως λατρευτικούς χώρους. Κι αν θες πριν τους οθωμανούς τα χρησιμοποιούσαν οι βυζαντινοί και πριν από αυτούς οι ρωμαίοι δωδεκαθεϊστες - μήπως πήραμε την άδειά τους? Δεν νομίζω… Αν όμως οι Τούρκοι για παράδειγμα (υποθετικά) χρησιμοποιήσουν έναν παλιό χριστιανορθόδοξο ναό για να διοργανώσουν συναυλία, οι εδώ «χριστιανιστές» θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, θα εξαπολύουν κατάρες προς τους άπιστους αλλόθρησκους και θα καλούν σε ιερό πόλεμο.

      Ας κοιτάξουμε να διορθώσουμε την δική μας την καμπούρα και την εικόνα που παρουσιάζουν οι χριστιανορθόδοξοι ναοι μέσα κι εξω όταν υπάρχουν τα πανηγύρια, κι όταν το καταφέρουμε και γίνουμε άνθρωποι και σεβαστούμε τον εαυτό μας, ε, τότε θα ζητήσουμε κι άλλους να μας σεβαστούνε. Όταν αγαπητέ εμείς οι ίδιοι μετατρέπουμε (και ανεχόμαστε) τους ναούς να είναι τσιρκο με καντίνες, ψησταριές, μαλλί της γριάς και πλανώδιους πραματευτές, δεν έχουμε δικαίωμα να ομιλούμε για σεβασμό από άλλους, ούτε καν να τον απαιτούμε.

      Διαγραφή
    7. Καταρχάς δεν πήγαμε εμείς να τους σκλαβώσουμε, ληστέψουμε, να τους κατακτήσουμε το αντίθετο έγινε εδώ! Εμείς τους διώξαμε στην επανάσταση από τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ μέρη που αυθαίρετα κατάκτησαν και έστησαν τα τζαμιά τους, παρόλα αυτά όπως λες εμείς τα κάνουμε Μουσεία και οργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις υπάρχει ένας σεβασμός απέναντι τους αυτοί κάνουν τις εκκλησίες στάβλους και παζάρια έχει μεγάλη διαφορά.

      Διαγραφή
    8. @Unknown Στις 10 του περασμένου Φεβρουαρίου ο ναός λειτουργήθηκε -για πρώτη φορά μετά το 1922- από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

      Στο κόμμα σου την λέξη υποκρισία την έχετε αναγάγει σε άλλο επίπεδο, την παραπληροφόρηση και την propaganda την χρησιμοποιείται σε ρυθμούς Stalin και Hitler. Για πες μας τώρα ρε φιλε την τελευταία πρόταση δεν την διάβασες? Δεν έπρεπε να ρωτήσουν τον πατριάρχη πρώτα για να ανοίξουν τα μαγαζάκια τους? Αν την παραχώρησε την εκκλησια ο πατριάρχης καλώς! Διαφορετικά εμείς θα πάμε στη Θράκη και θα ανοίξουμε μαγαζάκια μέσα στα τζαμια της μειονότητας! Τότε τι ακριβώς θα έλεγες? Δεν σχολιάζω καν το γεγονός πως ισοπεδώνεις τα πάντα μιλώντας για τα τζαμια του Σουλτάνου στην Ελλάδα! Εξισώνεις ως γνήσιος αριστερούλης τον σκλάβο με τον κατακτητή αλλα πρέπει να σου θυμίσω πως και στη Σμύρνη κατακτητής είναι ο Τούρκος!

      Διαγραφή
    9. @ Theo,

      Αγαπητέ, προφανώς έχεις μια ιδιαίτερη αίσθηση της λέξης "εμείς" και της έννοιας του χρόνου.

      Όσο αφορά το "εμείς" (πχ έγραψες "...δεν πήγαμε εμείς να τους κατακτήσουμε...", "...τους διώξαμε..." κλπ), έχεις την καλοσύνη να εξηγήσεις ποιοί είμαστε "εμείς" και ποιοί οι "άλλοι"?

      Στο δευτερο σκέλος, όσο αφορά την έννοια του χρόνου και το "ποιός" ήταν πριν από ποιόν στα "...ΔΙΚΑ ΜΑΣ μέρη..." (το χρησιμοποιώ όπως το έγραψες), προφανώς ξεχνάς μερικά βασικά πραγματάκια. Αν το πάμε τέρμα πίσω, θα πρέπει ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων (που ανακάλυψε ο κος Άρης Πουλιανός) να μας ζητήσει δικαιώματα. Για να μην αναφέρω, οτι χριστιανικοί ναοί που υπάρχουν σήμερα, οικοδομήθηκαν ακριβώς επάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικών μνημείων (ω, τι σύμπτωση, ναοί ήταν) και μάλιστα χρησιμοποιώντας ως οικοδομικά υλικά τα μπάζα από τις σπασμένες πέτρες και τα μάρμαρα. Αυτό μάλλον δεν θέλουμε να το θυμόμαστε έτσι? Ούτε θέλουμε να θυμόμαστε οτι επι εκατοντάδες χρόνια οι μη-χριστιανοί (τότε τους έλεγαν "εθνικούς") διώκοντας μόνο για τα θρησκευτικά τους πιστευω (ναι, σωστά το μάντεψες) από τους χριστιανούς. Φυσικά, παραβλέπουμε το γεγονός οτι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τον χριστιανισμό.

      Τέλος πάντων, επειδή υποψιάζομαι οτι έχεις μία επιμονή να βλέπεις τα πράγματα "όπως θα ήθελες" και "όπως θα μας συνέφερε" αντί του "όπως στα αλήθεια είναι", παραθέτω στο τέλος τα λινκ από μερικές φωτογραφίες (χαρακτηριστικές από τις δεκάδες αναλόγου ύφους που κυκλοφορούν) και να σκεφτείς τα εξής:

      Εάν οι "χριστιανοί" θεωρούν φυσιολογικό ΕΝΤΟΣ (για να προλάβω τον φίλο παραπάνω) χριστιανικών ναών να υπάρχουν μαγαζάκια και να πραγματοποιείται λαχειοφόρος αγορά και κληρώσεις δώρων,

      Eάν οι "χριστιανοί" θεωρούν φυσιολογικό να εκτίθονται για προσκύνημα οι θαυματουργές λαστιχένιες σαγιονάρες και τα ιερά πασουμάκια του τάδε προφητη,

      Εάν οι "χριστιανοί" θεωρούν φυσιολογικό να παρουσιάζονται ως αντικείμενα λατρείας, τα κόκκαλα νεκρών και ακρωτηριασμένα πτώματα σε αποσύνθεση,

      Εάν οι "χριστιανοί" θεωρούν φυσιολογικό να παίζουν ξύλο για το ποιός θα πρωτοφιλήσει (πάνω από τζάμι) κομματιασμένα οστά και τεμαχισμένες σάρκες σε αποσύνθεση μια κοπελίτσας που έζησε πριν 1400 χρόνια, πιστευοντας οτι θα γιατρευτούν,

      Εάν οι "χριστιανοί" θεωρούν φυσιολογικό να σπαταλώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε φιέστες όπως πχ η αερομεταφορά μιας φλόγας αναπτήρα και η υποδοχή της με τιμές πλανητάρχη, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας στερούνται τα βασικά και οι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν οι πόροι να αγοραστούν φαρμακα,

      ...λυπάμαι, αλλά αν αυτό είναι "κάτι", τότε σίγουρα δεν είναι η Αγάπη που δίδαξε ο Ιησούς. Και σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό, εξετάζοντάς το από την ψυχιατρική του πλευρά. Το να φιλάς νεκρές σάρκες και κόκκαλα πιστευοντας οτι θα γιατρευτείς, απέχει πολύ από την λογική και μάλιστα εξετάζεται από την επιστημη και ως ψυχική διαταραχή.

      Κατα τ' άλλα κάποιοι νομίζουν πως κατέχουν το μονοπώλιο αγάπης και πως αυτοί και μόνο αυτοί έχουν το know-how στον αληθινό Θεό. Και ούτε καν να περάσει από το μυαλό η σκέψη οτι ίσως να μην είναι στραβός ο γυαλός, ίσως και να αρμενίζουν αυτοί στραβά,

      http://s32.postimg.org/dcjz4gegl/Naos_01.jpg

      http://s32.postimg.org/g09fet7hx/Naos_02.jpg

      http://s32.postimg.org/c5f83q33p/Naos_03.jpg

      http://s32.postimg.org/x9uhr5mph/Naos_04.jpg

      http://s32.postimg.org/pftw5rewl/Naos_05.jpg

      http://s32.postimg.org/o8bczszed/Naos_06.jpg

      http://s32.postimg.org/jiq0oxxrp/Naos_07.jpg

      ΥΓ. Απεφυγα να παραθέσω πιο σκληρές φωτογραφίες ή πιο εξευτελιστικά ντοκουμέντα για το τι συμβαίνει (έστω και σε μεμονωμένες περιπτώσεις). Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν. Αλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε δει με τα μάτια μας.

      Διαγραφή
    10. @ Alexandros,

      Αγαπητέ, δεν ξέρω αν πρέπει να απαντήσω - όχι διότι δεν θέλω, αλλά διότι δεν είμαι σίγουρος εάν θα καταλάβεις.

      Λυπάμαι που θα σε απογοητευσω, αλλά οι εκτιμήσεις σου (και οι χαρακτηρισμοί σου) για εμένα είναι εντελώς ανακριβείς - και πως θα μπορούσαν άλλωστε να είναι ακριβείς, αφού δεν με γνωρίζεις.

      Αυτό που με στεναχωρεί και με λυπεί με την κατάντια μας είναι οτι μερικοί από εσας (δεν βάζω και τον εαυτό μου μέσα διότι δεν ανήκω στην κατηγορία αυτή), θεωρούν βλακωδώς, οτι εάν κάποιος μιλήσει για Πατρίδα και Έθνος είναι αυτομάτως "φασίστας", ενώ από την άλλη εάν θίξει τα κακώς κείμενα και καταδείξει τις ανοησίες, τότε αυτομάτως χαρακτηρίζεται ως "αριστερός", "απλυτος" κλπ.

      Η περίπτωση του να πεθαίνει κάποιος για χάρη της Πατρίδας του, του να αντικρύζει την Ελληνική Σημαία και να δακρύζει από συγκίνηση, αλλά να μην δέχεται τις ανοησίες του κάθε μισανθρώπου τράγου... έχει περάσει καθόλου από το μυαλό σου?

      Μήπως να ξυπνούσατε λίγο? Μήπως να βλέπατε οτι δεν μας φταίνε για όλα οι κακοί ξένοι αλλα εχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας? Μήπως τελικά να σηκωθούμε στα ίδια μας τα πόδια και να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας αντι να πιστευουμε σε προφητείες, εσχατολογίες και σε μάγιστρους?

      ...μήπως να δούμε τον διπλανό μας ως ΕΛΛΗΝΑ και όχι ως "οπαδό" κάποιας αντίληψης (θρησκευτικής, πολιτικής, ποδοσφαιρικής κλπ)? Μήπως επιτέλους να αποφασίσουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας να ξεριζώσουν την βλακεία, διότι διαφορετικά θα μας φοράνε μνημόνια μέχρι να σβήσει ο Ήλιος? Μήπως τελικά να ξυπνήσουμε διότι ούτε ξανθόν γένος θα μας βοηθήσει, ούτε την Πόλη θα μας χαρίσουν, ούτε ο παστίτσιος υπερ-ίπταται σαν το πουλί παλευοντας με τον Σαολίν "Γιωργάκη"?

      ΥΓ. ΟΚ, το τελευταίο ήταν για τους αρκετά διαβασμένους

      Εντελώς φιλικά.

      Διαγραφή
    11. @ Unknown

      Ασχέτως αν έχεις δίκιο σε πολλά απο αυτά που λές, καλό είναι να τηρούμε το μέτρο και να σεβόμαστε και να τιμούμε όσο γίνεται τις παραδόσεις μας. Και η θρησκευτική μας παράδοση είναι η ορθοδοξία.
      Θα συμφωνήσω 100% βέβαια πως η εμπορευματοποίηση και η κρατική διαπλοκή ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να πηγαίνουν χέρι χέρι με την ορθοδοξία. ΚΑι φυσικά ούτε ο θρησκευτικός τσαρλατανισμός ούτε ο θρησκευτικός φανατισμός. Δυστυχώς όλα αυτά είναι συμπτώματα της γενικότερης παρακμής μας που πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ.

      Διαγραφή
    12. @ Unknown Στα δυσκολα παραληρρημα....Σε αυτο που σου εγραψα καμια απαντηση! Σε ρωτησα κατι πολυ συγκεκριμενο γιατι παλεψες να μας εξισωσεις με τους κατακτητες και παλεψες να δικαιολογησεις την βαρβαροτητα σου ειπα και πως θα μπορουσαν να ειχαν ενεργησει αν ηταν πολιτισμενη και ανθρωπινη πολιτεια ουτε μια λεξη...Ετσι στα δυσκολα στριβειν δια του παραλληρηματος

      Διαγραφή
    13. @ Alexandros,

      Ο λόγος που δεν σου απάντησα, είνα οτι αποφευγω να εμπλέκομαι σε συζητήσεις με ανθρώπους ανόητους που δεν έχουν τα ελάχιστα απαραίτητα εγκεφαλικά κύτταρα για να διεξάγουν παραγωγικό διάλογο.

      Ο τρόπος γραφής σου, δεικνύει πως είσαι η κλασική περίπτωση του εμονικού τρολ που θέλει να έχει το απόλυτο δίκιο της άποψής του ό,τι επιχείρημα κι αν του πουν, και όταν δεν έχει να ανταπαντήσει συγκεκριμένα σε αυτά προσβάλει τους συνομιλητές του με ανόητα και ασχετα λόγια.

      Φυσικά και δεν σου απάντησα και δεν σχολίασα τις ανοησίες που έγραψες διότι μάλλον έπασχες από ναυτία όταν έγραφες. Καλό θα είναι να παραμείνεις κλινήρης (με τα χάπια σου) μέχρι αποκαταστάσεως των κέντρων ισορροπίας του εγκεφάλου σου.

      Διαγραφή
    14. http://www.vrisko.gr/dir/neyrologikes-psyxiatrikes-klinikes/

      Διαγραφή
  2. Αν δεν υπάρχει ποίμνιο, ψάχνουμε τουρίστες. Αν δεν υπάρχουν ούτε τουρίστες βάζουμε τραπεζάκια - δεν καθόμαστε να τον κοιτάμε..
    Το βασικό είναι να συντηρείται ο ναός να μην πέσει.

    Αλλά ξέχασα, το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και ο ιδιοκτήτης του εκ Ζυρίχης είναι ΠΟΛΥ πατριωτικό βρε παιδί μου. Για το "άδολα" δεν ξέρω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί η εκκλησίες είναι το σπίτι
    Του θεού .Εκεί πάμε για να εκκλησιαζόμαστε και να υμνούμε τον
    Κύριο.Οι τούρκοι δεν έχουν το δικαιώμα
    Να ασελγούν τους ναούς μας.Και ο κύριος
    Βλέπει από ψηλά και κρίνει.
    Παρακαλώ κάπιοι να σταματήσουν να
    Δικαιολογούν τους τούρκους.Οπως εμείς
    Δεν ασελγούμε στους χώρους λατρείας τους,απαιτούμαι να σέβονται και αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ THEOKLITOS THEOKLITOU,

      Αγαπητέ, οι ναοί (ναοί ονομάζονται - όχι εκκλησίες) είναι λατρευτικοί χώροι. Ο Θεός, είναι παντού - δεν χρειάζεται τον ναό για να στεγαστεί. Λες λοιπόν, ο Θεός που συνέταξε το άπαν Σύμπαν με τελειότητα που δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε, να έχει καημό και ζόρι αν θα του κτίσουμε εμείς οι άνθρωποι τούβλα στοιβαγμένα το ένα πάνωστο άλλο για να βάλει από κάτω το κεφαλάκι του?

      ...ωραίες σκέψεις. Τελικά, πόσο εγωϊσταροι είμαστε και πόσο ανόητοι. Όχι μόνο δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε αυτό το "κάτι" που έπλασε την απεραντοσύνη του Σύμπαντος, όχι μόνο είμαστε τόσο ανόητοι να διεκδικούμε "εμείς και κανείς άλλος" το αποκλειστικό δικαίωμα να "μιλάμε" μαζί του, αλλα του δώσαμε και όνομα, τον φανταστηκαμε κιόλας σαν γερο με λευκα γενια και σαν να μην εφταναναν όλα αυτά, σκαρφιστηκαμε κιόλας κι ένα σπίτι να κατοικεί εκεί μεσα. Όπως συμπεριφερόμαστε δηλαδή και στο σκύλο μας...

      ...η ΑΠΟΛΥΤΗ βλακεία. Η ντροπή της ανθρώπινης σκέψης. Απορώ! Αν άνθρωπος είναι τόσο ηλίθιος να κάνει τετοιες ανόητες σκέψεις, απορώ πως τα καταφέραμε ως είδος και εξελιχτήκαμε επί πολλές εκατονταδες χιλιάδες χρόνια και επιβιώσαμε έως σήμερα

      Τελικά, θα έχουν δικιο τα τζιμανια του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα, που υποστηρίζουν επισήμως οτι η Γη δημιουργηθηκε το 5508 πχ. Δεν θα μου έκανε εκπληξη αν πιστευαν οτι είναι και επίπεδη.

      Διαγραφή
    2. @ THEOKLITOS THEOKLITOU

      Κι εμείς έχουμε μετατρέψει πολλά πρώην τζαμιά που υπήρχαν επι τουρκοκρατίας.
      Τι θα τα κάναμε, θα καθόμασταν να τα κοιτάγαμε?

      Κύριοι, ο πολύς εθνικισμός σκοτώνει και την ευθυκρισία σας και τον πατριωτισμό σας. Ο εθνικισμός και ο ναζισμός είναι Γερμανικά κατασκευάσματα. Είναι αδύνατον να δέσουν με τον Ελληνικό πατριωτισμό. Αν μας άκουγαν σήμερα ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης θα έκλαιγαν..

      Διαγραφή
    3. @ Νικο μην εξισωνουμε τον κατακτητη με τον σκλαβο στο ονομα καποιας πολιτικης ορθοτητας που ευνοει τον κατακτητη. Τα Τζαμια της μειονοτητας μια χαρα λειτουργουν! Τα αλλα τζαμια που εχουν μεινει εχουν γινει μουσεια και ορθως. Ειναι συμβολα κατακτησης και τιποτα αλλο. Δεν ειναι θεμα εθνικισμου! Ο Εθνικισμος δεν εχει επισης καμια σχεση με τον ναζισμο μην μπερδευετε τα πραγματα! Ο εθνικισμος καμια σχεση με την γερμανια επισης δεν εχει, εθνικιστης ηταν και ο Τσε γκε βαρα!

      Διαγραφή
    4. Δεν εξισώνω τίποτα. Νομίζεις οτι μ'αρέσει; Καθόλου, Αλλά προσπαθώ να βλέπω το συγκεκριμένο θέμα σκληρά ρεαλιστικά. Και δεν με ενδιαφέρει καθόλου να μείνουν οι Εκκλησίες μας σαν μνημεία, χωρίς Έλληνες. Αν είναι να μείνουν χωρίς Έλληνες ας γίνουν και καφενεία.

      Για τον εθνικισμό, το γνωρίζεις πως είναι μια εισαγόμενη λέξη, απευθείας μετάφραση απο το ευρωπαϊκό nationalism. Όντως όμως στην χώρα μας υπάρχει ένα θέμα ορισμού. Ας πω τον δικό μου:

      "ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ": Αγαπάω την πατρίδα μου σιωπηρά και βαθιά μέσα μου. Δεν υποτιμώ τους άλλους, αλλά δουλεύω και κοιτάω να κάνω την πατρίδα μου ισχυρή και υπόδειγμα, να την βλέπουν οι άλλοι και να την θαυμάζουν.
      "ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ": Μπαίνω σε ένα ξένο σπίτι και αρχίζω να κομπάζω για τα κατορθώματα του προπάππου μου, ποσο σπουδαιότερο και ανώτερο είναι το σόι απ'όπου κρατάω, πως το ένα είναι δικό μου, το άλλο είναι δικό μου, ακόμα κι αν δεν μπορώ ούτε να τα αγγίξω γιατί είμαι απροετοίμαστος και θα μου κόψουν τα ποδάρια αν απλώσω χέρι. Ο εθνικιστής δλδ είναι ένας γραφικός ή το πολύ ενοχλητικός φωνακλάς.

      Ο εθνικιστής ΠΑΝΤΑ χάνει και ζημιώνει την πατρίδα του, διότι είναι καθηλωμένος σε συναισθηματικές φαντασιώσεις και σε βολικά ψέματα. Ή υποτιμά τους άλλους και υπερεκτιμά τον εαυτό του ή υποτιμά τον εαυτό του (γι αυτό και φωνάζει το πόσο σπουδαίος είναι) και υπερτιμά άλλους. Ο πατριώτης δεν υποτιμά ούτε υπερτιμά κανέναν. Προετοιμάζεται.

      Συμφωνώ πως ο Έλληνας εθνικιστής διαφέρει απο τον Γερμανό εθνικιστή, κατα το ότι ο Έλληνας εθνικιστής βασικά έχει κόμπλεξ κατωτερότητας, βασικά υποτιμά τον εαυτό του ενώ υπερτιμά τους αρχαίους πρόγονούς του, δλδ είναι μια περίεργη μορφή νεογραϊκυλισμού.

      ("εθνικισμός" και "πατριωτισμός" λοιπον είναι αντίθετα πράγματα. Τον εθνικισμό τον ανακάλυψαν τα ευρωπαϊκά κράτη για να ενώσουν τον διαιρεμένο ταξικά και οικονομικά πληθυσμό τους, εμείς έχουμε συνεχόμενη ιστορία και πατριωτισμό τουλάχιστον εδώ και 3000 χρόνια..)

      Συνιστώ θερμά να διαβαστεί το ακόλουθο απο την "κοσμοϊδιογλωσσία".
      Φιλότιμο, Ρωμηοσύνη, Νεογραικισμός

      Διαγραφή
    5. Νίκο την μετάφραση την κανεις λαθος! Nation σημαίνει γένος και όχι έθνος σε απευθείας μετάφραση! Τώρα αν θες να διαβάσεις για ελληνικό εθνικισμό πρεπει να διαβάσεις Δραγουμη, αυτα που λες δεν έχουν καμία απολύτως βάση! Τα ευρωπαϊκά κράτη άσκησαν ιμπεριαλιστική ¨πολιτικη¨ και όχι εθνικιστική ειναι μεγάλη κουβέντα. αλλα έχεις μια αντίληψη αυτήν την αντίληψη που έχουν περάσει τα ψευτοαριστερών ψευτοδιεθνιστικα μεσα στην Ελλαδα. Αν σε ενδιαφέρει σου προτείνω να διαβάσεις. Αυτα που γράφεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και με το τι σημαίνουν οι έννοιες πραγματικά! Ο εθνικισμός ειναι πατριωτισμός και αγάπη για το έθνος αυτο και τιποτα άλλο. Διάβασε για τον εθνικισμό στην Αφρική την Ασία και τη. Νότιο Αμερική και μπορεί να καταλάβεις εκει ανήκει και ο ελληνικός εθνικισμός, ο εθνικισμός ο δικός μας δεν ειναι ιμπεριαλισμός. Ο Δραγουμης βέβαια όσον αφορά τον ελληνικό εθνικισμό ειναι ο καλύτερος. Και μετά ο Παναγιώτης Κονδυλης, αν και ο δεύτερος ειναι λιγο πιο απρόσιτος αν δεν έχεις μπει λιγο στο νόημα των πολιτικών εννοιών. Δεν ειναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά ο εθνικισμός επισης....Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα έγραψα ξεκάθαρα την άποψη μου. Η εκκλησία λειτούργησε πέρυσι οι Τούρκοι το πιο απλό που είχαν να κάνουν για να σεβαστούν τα δικαιώματα των δικών τους πολιτών ήταν να ρωτήσουν πριν κάνουν οτιδήποτε τον πατριάρχη. Εάν το έκαναν καλώς, εάν όχι απλώς αποδεικνύουν τις προθέσεις τους και την βάρβαρη νοοτροπία τους. Αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

      Διαγραφή
    6. Μισό λεπτό. Θα μπερδευτούμε.

      Για να μην μπλέξουμε στα γλωσσικά και πάμε πίσω στο τι εννοούσαν πχ οι λόγιοι του 18ου αιώνα και Ρωμαίοι κλπ κλπ χρησιμοποιώ ένα ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ αγγλοελληνικό λεξικο του ΣΗΜΕΡΑ:
      nation = έθνος.
      Nationalism = εθνικισμός

      Ο όρος nationalism απ'ευθείας μεταφορά του οποίου στα Ελληνικά είναι ο εθνικισμός, εφευρέθηκε απο τον Γερμανό Johann Gottfried Herder, στα μέσα προς το τέλος του 18ου αιώνα (1700-1800). Στην σύγχρονη έννοιά του καταστάλαξε με τα Ευρωπαϊκά εθνικιστικά κινήματα των Ναζί στην Γερμανία, των Φασιστών στην Ιταλία και Ισπανία και αλλού. Και φυσικά στην Ελλάδα με τον γερμανόπληκτο δικτάτορα Μεταξά.

      Το όλο πακέτο λοιπόν στην σημερινή εκδοχή του είναι 100% Γερμανική ιδέα και μεταφέρθηκε σε μας αυτούσιο απο Γερμανοσπουδαγμένους.

      Ο Ίων Δραγούμης τώρα ήταν κι αυτός Γαλλοσπουδαγμένος και γερμανοδιαβασμένος. Αλλά δεν τον κατατάσσω με τίποτα στους στρερεοτυπικούς αρχαιολάγνους εθνικιστές, είχε ένα δικό του ξεχωριστό και ενδιαφέρον όραμα. Ήταν σπουδαίος, ΔΕΝ ήταν εθνικιστής (με την έννοια που εννοούμε σήμερα), και επίσης ΔΕΝ σημαίνει πως είχε και σε όλα δίκιο ή αν θες, δεν σημαίνει πως πρέπει να συμφωνούμε και σε όλα μαζί του.

      Τέλος πάντων, δεν στέκομαι στις λέξεις. Ας σταθούμε στον λόγο και κυρίως στις πράξεις. Ανακεφαλαιώνω λοιπόν. Καλό θα ήταν να μην βάζανε τραπεζάκια, αλλά αν αυτό ήταν το μόνο ή το σοβαρότερο πρόβλημά μας με την Τουρκία....

      Διαγραφή
    7. @ niko νικο.
      Το nation σημαινει κυριως χωρα,κρατος ενώ κατά τον Δραγουμη το εθνος σημαινει φυλη,ριζα,αιμα,ριζες.
      Πολλες λεξεις δεν μπορουν να μεταφραστουν με το λεξικο αλλα με την καρδια καιμ το συναισθημα.
      Φανταζεσαι τους αγωνιστες του 21 να περιμεναν να ανακοινωθεί με πολιτικους ορους η διακυρηξη της επανάστασης ;.Θα ειχαν σκουριασει τα γιαταγάνια.
      Παντως αξιζει μια κουβεντα για τις λεξεις του συρμου όπως εθνικισμος,φασισμος,σωβινισμος κλπ.

      Διαγραφή
    8. Μωρε και για μένα, το εθνος σημαινει φυλη,ριζα,αιμα,ριζες. Δεν είμαι κατά του έθνους. Το αντίθετο.

      Απλά αυτό το "φυλη", "αιμα", "ριζες" για μένα σημαίνει άλλο πράγμα απ'ότι ας πουμε για την χρυσή αυγή. Είμαστε αναγκαστικά χαμένοι στην μετάφραση :) :)

      Διαγραφή
    9. Νικο οι λεξεις ειναι πολυ σημαντικες αν οχι ο,τι πιο σημαντικο εχουμε. Λοιπον, η ακριβης μεταφραση κειμενων ειναι κατι που απασχολει παρα παρα πολυ ολους τους συγχρονους πολιτικους επιστημονες! Η ακριβης μεταφραση του nation ειναι γενος και οχι εθνος η οποια ειναι διαφορετικη λεξη στα αγγλικα http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/ethnos Ο Δραγουμης αυτοπροσδιοριζοταν ως εθνικιστης και σοσιαλιστης. Αν θες να μαθεις για το ποσο σημαντικη ειναι η ενοχοποιηση των λεξεων ριξε μια ματια τα εργα του Φουκο. Επισης ψαξε λιγο για τον εθνικισμο του Νιρερε και για τον εθνικισμο εκτος Ευρωπης, οπου Ευρωπη εννοουμε τις πρωην αυτοκρατορικες χωρες. Βεβαια ακομα και εκει ο εθνικισμος ακομα και με την ελευθερη μεταφραση του nationalism ειναι αλλο πραγμα απο τον ιμπεριαλισμο με τον οποιο που αυτοι που θελουν να ελεγξουν την γλωσσα ταυτιζουν. Το χρακτηριστικοτερο παραδειγμα που εχω εγω ακουσει ηταν σε ντοκυμαντερ του history channel οπου νεολαιος των ΝΑΖΙ ο οποιος εργαζοταν ως γραφιας στην γραμματεια του γραφειου του Χιτλερ, ναζιστης με τη βουλα δηλαδη ειπε επι λεξη: Οταν εισβαλλαμε στην Τσεχια καταλαβαμε οτι ο Χιτλερ μας κοροιδεψε...δεν ηταν εθνικιστης αλλα ιμπεριαλιστης...Τελος παντων μεινε μακρια απο στερεοτυπα και μην ενοχοποιεις εννοιες οπως αλλοι προσταζουν και επισης μην θεωρεις τις εννοιες ως στασιμες και μη μεταβαλλομενες. Για παραδειγμα αυτο που ονομαζουμε εμεις δημοκρατια σημερα στην Ελλαδα οι Αρχαιοι Ελληνες θα το ονομαζαν οχλοκρατια, αυτο που ονομαζουμε εμεις ως ολιγαρχικο πολιτευμα στη Σπαρτη ηταν σιγουρα πιο δημοκρατικο απο το σημερινο εκτρωμα.

      Διαγραφή
    10. @ Alexandros
      (1) Ναι βρε φίλε μου, ας πούμε οτι έχεις 100% δίκιο. Αλλά τώρα, ΣΗΜΕΡΑ, η λέξη nationalism μεταφράζεται απο ΟΛΑ τα λεξικά "εθνικισμός" και η λέξη εθνικισμός έχει αποκτήσει μία ΠΟΛΥ συγκεκριμένη σημασία για το 90% του πληθυσμού. Αυτή του κεντροευρωπαϊκού "νασιοναλισμού" που παραπέμπει στους Γερμανούς, στους Ναζί στον Κεμαλισμό και όλα τα φασιστικά εγκλήματα σε Αφρική, Ευρώπη και Ασία. Και στο ξύλο του Μεταξά και στην απώλεια της Κύπρου για να πω τα δικά μας. Τι να κάνουμε τώρα;

      Θα "ξαναλλάξουμε" την μετάφραση και την έννοια της λέξης, ή θα πάρουμε μια άλλη με παρόμοιο του επιθυμητού περιεχόμενο - όπως ο πατριωτισμός - να τελειώνουμε; Σου είναι ΤΟΣΟ σημαντική μια λέξη;


      (2) Όσον αφορά το πολίτευμα, προφανώς θέλει αλλαγές. Μαζεύεις ένα 30% και μετά κάνεις ότι σου καπνίσει. Πως να μην καταντήσει κάτι ανάμεσα στην οχλοκρατία και τον αυταρχισμό; ΚΑι υπ'όψη, πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην .. ας την πω "απόλυτη δημοκρατία" και την κυβερνησιμότητα.. Διότι ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές και δεν μας παίρνει για πειραματισμούς...

      Διαγραφή
    11. @ Alexandros
      Και επειδή διαισθάνομαι πως έχεις το κλασσικό Ρωμαίικο κουσούρι να βλέπεις την κουβέντα σαν μπρα ντε φερ, να πω πως είμαστε εκτός θέματος.

      Επαναλαμβάνω την δικιά μου θέση. Γνώμη μου και όποιος συμφωνεί συμφωνεί.

      Καλό θα ήταν να μην βάζανε τραπεζάκια, αλλά αν αυτό ήταν το μόνο ή το σοβαρότερο πρόβλημά μας με την Τουρκία....

      Διαγραφή
    12. Δεν εχω καμια επιθυμια να επιβαλλω καμια αποψη, γραφω τη δικη μου αν σου αρεσει εχει καλως αν οχι δεν τρεχει τιποτα. Δεν υπαρχουνε μπρα ντε φερ, ανταλλασσουμε αποψεις και μαθαινουμε, εγω τουλαχιστον εχω μαθει παρα πολλα, εφοσον μιλαμε για καλοπιστες αποψεις. Οι λεξεις ειναι σημαντικες ναι αλλο ειναι ο πατριωτισμος και αλλο ειναι ο εθνικισμος. Ο πατριωτισμος ειναι η αγαπη για την πατριδα, ο εθνικισμος η αγαπη για το εθνος, το εθνος δεν ταυτιζεται με την πατριδα, το εθνος ζει και εκτος πατριδας και το ενα δεν αναιρει το αλλο. Βεβαιως και πρεπει να ξαναμαθουμε τις εννοιες και πρεπει να ξαναμαθουμε ολες τις εννοιες και οχι μονον τον εθνικισμο. Επισης σε πληροφορω οτι ο εθνικισμος δεν εχει αρνητικο προσημο παρα μονο στους κυκλους των ψευτοκουλτουριαρηδων και αυτο φαινεται σε ολη την Ευρωπη. Η αγαπη για την πατριδα δεν ειναι κακη. Η χρυση αυγη ειναι η χρυση αυγη καμια σχεση δεν εχω μαζι της και ουτε και θελω να αποκτησω καμια σχεση. Το κομμα στην Ελλαδα ειναι ενα το κομμα της βουλης. Εισαι καινουριος στο ιστολογιο θα τα πουμε και σε αλλα θεματα. Σου ειπα την αποψη μου ξεκαθαρα για το συγκεκριμενο θεμα. Κανενα προβλημα δεν εχω με τα τραπεζακια, αλλα οι λεπτομερειες κανουν τη διαφορα! Ζητησαν αδεια οι Τουρκοι απο τον πατριαρχη? Αν ναι κανενα προβλημα αν οχι ομως αλλαζει ολο το κινητρο του γεγονοτος. Συμφωνεις σε αυτο?

      Διαγραφή
    13. @Alexandros

      Δεν καταλαβαίνω πως το έθνος ζει εκτός πατρίδας.. Μιλάμε άλλη γλώσσα.

      "Γειά σας, το έθνος μου είναι η Ρουμανία και η πατρίδα μου η Πολωνία."
      "Γειά σας, είμαι εθνικιστής και σας αγαπώ πολύ. Παλιοπροδότη.."

      Θα συνόψιζα πως εθνικιστής είναι αυτός που αγαπάει το έθνος του, αλλά μισεί τουλάχιστον το 50% +1 των συμπατριωτών του.

      Για τους Τούρκους. Δεν ξέρω αν ζήτησαν την άδεια του Πατριάρχη.
      Την ζήτησαν - δεν την ζήτησαν, για μένα το Τουρκικό κράτος είναι απο την ίδρυσή του και σχεδόν αδιάλειπτα ένα εχθρικό κράτος.

      Το ότι δεν σέβεται ναούς χωρίς ποίμνιο είναι για να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο.

      Διαγραφή
    14. Το έθνος ζει εκτός πατρίδας με την ομογένεια η αγάπη για κάτι δεν συνεπάγεται μίσος για κάτι αλλο, εκείνη η εκκλησία μπορεί να είναι σημαντική για 10 η ακομα κια για εναν Έλληνα αυτό είναι αρκετό για να νοιαστουμε αυτός είναι ο ρόλος του κράτους

      Διαγραφή
    15. Πατρίδα μου είναι η Αρκαδια ζω στην Αγγλια, νοιαζομαι για την Κύπρο σαν να ήταν πατρίδα μου επειδή μένουν Έλληνες, νοιαζομαι για όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη γιατί είναι Ελλήνων πολιτεία νοιάζονται για όλους τους Έλληνες όπου κι αν είναι

      Διαγραφή
    16. Το περίμενα οτι θα το πείς αυτό :)

      Διαγραφή
  4. Υπάρχει λύση για να εκδιωχθούν τα τραπέζια-καρέκλες-μπαμπου από τον ναό και να μην ξαναπατήσουν οι μιαροί Τούρκοι μέχρι να ξυπνήσει ο μαρμαρωμένος βασιλιάς και να τους ρίξει ένα χέρι ξύλο αυτοπροσώπος.

    Μπορούμε αρχικά να τους απειλήσουμε οτι θα στείλουμε τον Πανίκα ντυμένο Ζορό (μαζί με το άλογο). Αν δεν βάλουν μυαλό, τότε κλιμακώνουμε την αντεπίθεση μας, με τις ακόλουθες μεθόδους:

    Α) Να τους "συνωστίσουμε",

    Β) Να στείλουμε την Χρυσή Αυγή να τους διαλύσει τους πάγκους επειδή δεν κόβουν αποδείξεις,

    Γ) Να εφαρμόσουμε το υπέρτατο όπλο: Τους ψαλμούς που αναγκάζουν σε υποχώρηση οτιδήποτε Τουρκικό,

    Αν δεν πιάσουν τα παραπάνω "συμβατικά" μέτρα, τότε θα αναγκαστούμε σε έχατες απάνθρωπες λύσεις:

    Θα τους ευχηθεί ο Αμβρόσιος να σαπίσουν τα τραπέζια, οι καρέκλες και όλα τα εμπορευματά τους... με αγάπη πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε μεγαλε πατριωτη πολυ σε βλεπω να κοπτεσαι για την υπερασπιση του νεοοθωμανου....

      Διαγραφή
    2. @ Alexandros,

      Όταν σε μουντζώνουν πρέπει να αντιληφτείς την κίνηση & το γιατί. Όχι να μετράς τα δάχτυλα. Για να σου το κάνω λιανά και να σου απαντήσω σαν να μιλάω σε 5χρονο (για να μπορείς να το αντιληφθείς), δεν είναι κακό να αγαπάμε την Πατρίδα μας - αυτό είναι το σωστό, το ιδανικό, το όμορφο. Δεν είναι καθόλου κακό, να αγωνιζόμαστε για το συμφέρον της δικής μας Πατρίδας, του δικού μας Έθνους. Το κακό είναι να απαιτούμε μονοπώλιο στον Πατριωτισμό και να θεωρούμε πως οι "απέναντι" δεν έχουν το δικαίωμα να αγαπουν την δική τους πατρίδα και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μας πλήξουν. Κακό επίσης είναι να θεωρούμε πως για δικές μας αποτυχίες φταίνε πάντα οι "ξένοι" ή οι "κακοί απέναντι". Εμείς φταίμε, που δεν προβλέψαμε, που δεν αγωνιστήκαμε αρκετά.

      Στο δια ταύτα Alexandros (που φερεις και όνομα ζηλευτό και σπουδαίο). Το να αισθάνεται κανείς Έλληνας μέχρι τα μύχια της ψυχής του και να πλημμυρίζει η καρδιά του Ελλάδα, δεν σημαίνει οτι πρεπει να αποδέχεται και τις ανοησίες για κρίνους, για θαυματουργούς προφήτες, για εβραϊκές μυθολογίες, για μωησήδες αβράαμηδες κλπ. Λυπάμαι που θα σε/σας στεναχωρήσω, αλλά θεωρώ πως το να είναι / νιώθει Έλληνας κάποιος, δεν σημαίνει απαραιτήτως οτι αποδέχεται και τις χαζομάρες των ρασοφόρων. Θεωρώ (οποιαδήποτε) θρησκεία ως πνευματική αποχάυνωση και υποδούλωση σε κάτι που δεν υπάρχει παρά μόνο στη φαντασία.

      Για εμένα η (οποιαδήποτε) θρησκεία κάποιου (δηλαδή η εμμονή του να πιστευει σε κάποιες αναπόδεικτες "αλήθειες") έχει τόσο σημασία, όσο το να υποστηρίζει κάποιος με φανατισμό μία ποδοσφαιρική ομάδα. Ξέρεις, υπάρχουν αυτοί οι ακραίοι, οι σχεδόν αστείοι που πιστευουν οτι "ανήκουν" σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, που νομίζουν οτι κάτι κάνουν (ενώ η ομάδα τους έχει γραμμένους), που ζούνε κι αναπνέουν (δήθεν) για κάποια χρώματα, ενώ η ζωή περνάει μπρος από τα ματια τους και αυτοί εχουν τα μάτια τους στραμμένα αλλού. Ε, η (οποιαδήποτε) θρησκεία, κάνει ακριβώς το ίδιο πραγμα - σε πείθει πως ανήκεις "κάπου", σε φανατίζει για να πιστεψεις οτι μόνο η δική σου "ομάδα" είναι η "αληθινή" και όλοι οι άλλοι "απιστοι", ενώ στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία μα καμία σημασία εάν ανήκεις σε κάποια "ομάδα".

      Για να το φέρω στα μέτρα σου - δηλαδή σε ευφυΐα 5χρονου - και να το καταλάβεις ευκολα και γρήγορα:

      Ήταν ο Αλέξανδρος, ο Λεωνίδας, ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης, ο θεμιστοκλής, ο Νέαρχος, Έλληνες? Σαφως και ΝΑΙ! Ήταν χριστιανοί? Με βεβαιότητα ΟΧΙ.

      Ήταν ο Μακρυγιάννης, ο Κανάρης, ο Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Δαβάκης, ο Παυλος Μελάς, ο Κατσάνης, ο Σιαλμάς Έλληνες? Σαφως και ΝΑΙ. Ήταν χριστιανοί? Θεωρούμε πως ΝΑΙ

      Τι σε κάνει να πιστευεις πως οι "χριστιανοί" Έλληνες, είναι πιο-Έλληνες από τους μη-χριστιανούς Έλληνες? Και μην βιαστείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα ή να συνδέσεις τον Ελληνισμό ή το να είναι Πατριώτης κάποιος με (οποιαδήποτε) θρησκεία, διότι έχω ονόματα Ελλήνων προδοτών που δήλωναν χριστιανοί, που θα μας χρειαστούν όλες οι σελίδες του blog για να τα απαριθμήσουμε, και πάλι δεν θα είναι αρκετές.

      Διαγραφή
    3. Δεν καταλαβαινω τι σχεση εχουν αυτα που γραφεις με αυτα που γραφω εγω. Μπορει να ειμαι χαζουλης δεν αμφιβαλλω αλλα σχολιασα κατι πολυ συγκεκριμενο! Σου ξαναγραφω λοιπον. Εαν οι Τουρκοι πηραν αδεια απο τον πατριαρχη καλως εβαλαν μαγαζακια, εαν δεν πηραν ομως δεν αλλαζει το κινητρο της πραξης? Δεν θα ηταν το ιδιο με το να παμε να βαλουμε μαγαζακια στα τζαμια της μουσουλμανικης μειονοτητας χωρις να ρωτησουμε την μειονοτητα η την θρησκευτικη της ηγεσια τελος παντων? Θα ηταν αυτο σωστο? Τα υπολοιπα που γραφεις δεν χριζουν σχολιασμου ειναι παραλληρημα που δεν εχει σχεση με αυτα που γραφω εγω!

      Διαγραφή
    4. @ Unknown

      Έχεις άδικο για την θρησκεία.
      Μην κρίνεις εξ ιδίων. Κάποιοι δεν έχουν ανάγκη να πιστεύουν, κάποιοι όμως έχουν, γιατί η ζωή είναι φορές που γίνεται ΠΟΛΥ σκληρή και "ανερμήνευτη". Εγώ παρόλο που ο θεολόγος του γυμνασίου και πιο πριν ένας ... τραγόπαπας κατάφεραν να με κάνουν εντελώς άθεο, τώρα που ωρίμασα και για καθαρά πατριωτικούς λόγους (και όχι εθνικιστικούς) είμαι υπέρ της πίστης για όποιον νοιώθει έτσι. Θέλω οι συμπολίτες μου να είναι όσο πιο ΟΚ γίνεται. Άσε που η Κυριακή στην εκκλησία είναι και ο μοναδικός ίσως χώρος να βρίσκονται οι πολίτες μαζί και να κάνουν πράγματα απο κοινού.. Παρα-ιδιωτεύσαμε.

      Επίσης το να πιστεύεις, να προσεύχεσαι, ν'ανάβεις κανα καντίλι και να πηγαίνεις στην εκκλησία ΔΕΝ σημαίνει πως χάνεις και την κριτική ικανότητα ή το πρακτικό σου πνεύμα, ούτε σημαίνει πως το ρίχνεις στα πνευματιστικά ματζούνια.. Αυτά είναι απόρροια άλλων πραγμάτων.. Αρώστια της εποχής.. Όπως και τα ναρκωτικά...

      Διαγραφή
  5. @ niko νικο,

    Άκου αδερφέ μου διότι στα βασικά δεν διαφωνούμε. Ούτε με εσένα, ούτε με τον Alexandros παραπάνω, ούτε με άλλους αναγνώστες. Άλλωστε, για να είμαστε εδώ μέσα, πάει να πεί οτι μάλλον θα έχουμε μια αγνή πατριωτική φλόγα μέσα μας. Σωστά?

    Αυτό που πραγματικά δεν καταλαβαίνω, είναι η εμμονή μερικών (όπως έκανε πριν ο Alexandros - ίσως από λάθος του διότι βιάστηκε, ή επειδή έτσι συνηθισε ή επειδή έτσι διδάχθηκε) να προσδίδουν πολιτική χροιά σε κάποιον που δεν συμφωνεί θρησκευτικά ή εθνικά μαζί τους. Για παράδειγμα, μερικοί χαρακτηρίζονται αδίκως ως φασίστες ή ρατσιστές επειδή ακφράζουν τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα, ενώ μερικοί άλλοι επίσης αδίκως χαρακτηρίζονται αριστεράτζες, κουμουνιστές, απλυτοι κλπ, εάν δηλώσουν πως δεν τους αγγίζουν οι θρησκευτικές ανησυχίες. Μέγα λάθος.

    Ως Έλληνα αδερφό θα σε κρίνω από τη στάση σου ως πατριώτη. Από αυτό και μόνο. Το να σε κρίνω αν είσαι χριστιανός, βουδιστής ή απλά άθεος είναι σαν να σε κρίνω βάσει της προτίμησής σου στα μακαρόνια ή στα γιουβαρελάκια ή βάσει ποιάς ποδοσφαιρικής όμαδας συμπαθείς - δηλαδή λεπτομέρειες στις οποίες δεν συμφωνούμε, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε κιόλας.

    Για παράδειγμα, εγώ δεν είμαι καπνιστής. Μισώ το τσιγάρο. Φροντίζω να επιλέγω τις παρέες μου να είναι επίσης μη-καπνιστές, αλλά αν τύχει και καπνίζεις, αλλα είσαι καλός χαρακτήρας θα ανεχθω την αδυναμία / εξάρτησή σου στο τσιγάρο - επίσης θα σου λέεω με κάθε ευκαιρία οτι κάνει κακό στην υγεία σου. Φέρνοντας το τωρα στα μέτρα της θρησκείας, αν είσαι Ελληνας πατριώτης, σε καμία περίπτωση δεν θα σε ξεκόψω επειδή πιστευεις σε κάτι που εγώ προσωπικά θεωρώ χαζομάρα - αν εσένα σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, εμένα μου αρκεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι το "ναρκωτικό" που έχεις ανάγκη γι ανα νιώθεις καλά, είναι και φυσιολογικό. Ελπίζω να με αντιλαμβάνεσαι.

    Κλείνοντας, λυπάμαι που θα στεναχωρήσω του περισσότερους, αλλά για εμένα δεν υπάρχει "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια". Για εμένα υπάρχει "πατρίδα - πατρίδα - πατρίδα". Η οικογένεια συμπεριλαμβάνεται μέσα στην εννοια πατρίδα και μέσα από την οικογένεια διδάσκεται και καλιεργείται η έννοια της πατρίδας. Αν δεν υπάρχει αγάπη μέσα στην οικογένεια, δύσκολα θα φυτευτεί ο σπόρος της πατρίδας. Ειλικρινά, δυσκολευομαι να βρώ θέση για την θρησκεία σε αυτό το τρίπτυχο. προσωπικά ζω χωρίς αυτό, δεν αισθάνομαικαν την αναγκη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει οτι δεν σέβομαι τηςν Θεία υπόσταση της Δημιουργίας, αλλά με συγχωρείς δεν μπορώ να φανταστώ νοήμονες ενηλίκους να πιστευουν ασύστολα και γελοία ψέμματα - ο μόνος λόγος που οι "πιστοί" πιστευουν, είναι διότι από μικρα παιδιά γαλουχήθηκαν με τις αστείες αυτές ιστοριούλες που συναγωνίζονται τα παραμύθια και πλέον τα έχουν καταπιεί και είναι δύσκολο η λογική να επιβληθεί της συνήθειας. να είσαι σίγουρος οτι εάν (υποθετικά μιλάμε) από μικρα παιδιά διδασκόμασταν οτι οι γαιδαροι πετούν, παρά τογεγονός οτι ποτέ δεν εχουμε δεί γαιδαρο να πετά, οι "πιστοί" θα πιστευαν οτι ναι, οι γαιδαροι πετούν. Και μην θεωρήσεις το ανωτερω παραδειγμα ως υπερβολικό, διότι γνωρίζεις πολύ καλα οτι δεν είναι.

    Εν ολίγοις, ο Ελληνας είναι στην ψυχή και στη συνειδηση - όχι στο πόσα κεριά ανάβει στο ναό και στο πόσα κυρ ελεησον ψάλλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ niko νικο,

    Άκου και κάτι άλλο. Προσωπική ιστορία. Όταν υπηρέτησα πριν πολλά χρόνια την στρατιωτική μου θητεία (τότε που η θητεία του οπλίτη πλησιάζε τα 2 χρόνια), συναντησα ως συνεκπαιδευόμενο στη ΣΧΑΛ μια περίπτωση ανθρώπου που μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση - σε όλους είχε κάνει εντύπωση. Επρόκειτο για ένα παληκάρι με ΞΕΝΙΚΟ όνομα, ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ (όχι απλώς σοκολατι, μιλάμε πιο μαυρο από το καρβουνο), τέκνο καποιου πατέρα Έλληνα 2ης ίσως 3ης γενιάς που ζούσε στην Αφρική και μιας μητέρας από το Ζαϊρ. Δεν θα αναφέρω το όνομά του, ας τον λέμε "Χ".

    Ο "Χ" λοιπόν, μιλούσε ΑΡΙΣΤΑ Ελληνικά, ήταν γνώστης της Ελληνικής Ιστορίας περισσότερο από ότι εμείς που είμασταν συνομήλικοί του, είχε βαθεία Ελληνική Παιδεία (με Π κεφαλαίο) και δάκρυζε απο υπερηφάνεια που ήταν ΚΔ στην ΣΧΑΛ. Εν ολίγοις, ο "Χ" είχε τις καλύτερες επιδόσεις όλων (αξκων και οπλιτών στο συγκεκριμένο Σχολείο) και παρέμεινε στη 2η ΜΑΛ, όπου συμπλήρωσε περισσότερα από 30 άλματα, τοτε που οι οπλίτες προλάβαιναν μεσα σε μια θητεία να ξεπεράσουν τα 30 αλματα και να παρουν την αστεροπουλαδα. Ηταν η εποχή που οι οι ΔΕΑ της ΣΧΑΛ καταφερναν να συμπληρώσουν αρκετα μεγαλύτερο αριθμό και να κανουν και σχολείο ελευθερας.

    Που θέλω να καταλήξω. Ο "Χ" ΔΕΝ ηταν χριστιανός ορθόδοξος. Ο "Χ" ΗΤΑΝ πιο μαυρος κι από τον "Γουϊλι τον θερμαστη". Ο "Χ" είχε όνομα που στο ακουσμα του νόμιζες πως είναι καποιος φύλαρχος κανίβαλος. Ο "Χ" όμως ήταν ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ Ελληνας, ΑΡΙΣΤΟΣ καταδρομεας, και Ελληνόπουλο από τα λίγα! Μάλιστα, κάποτε στο παρόν blog, θυμάμαι ενα αρθρο του φαηλου Κρανιδιώτη που είχε αναφερθεί στον "Χ" όταν μας είχε (ως ΣΧΑΛ / 2α ΜΑΛ) στην παρέλαση του Μαρτίου στην Αθήνα.

    Και ερωτώ λοιπόν: Είναι αυτό το παλληκάρι λιγότερο Ελληνας από εσάς, διότι δεν ήταν χριστιανορθόδοξος? Μήπως ήταν λιγότερο Έλληνας επειδή ήταν μαυρος? Μήπως ήταν λιγότερο Έλληνας επειδή όταν προσπαθείς να πεις το όνομά του, παθαίνει κράμπα η γλώσσα?

    Αρα λοιπόν, απο που κι ως που για μερικούς ο ορισμός του Ελληνα Πατριώτης "πρεπει" να είναι ταυτόσημος με τον χριστιανισμό? Ερωτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρα λοιπόν, απο που κι ως που για μερικούς ο ορισμός του Ελληνα Πατριώτης "πρεπει" να είναι ταυτόσημος με τον χριστιανισμό? Ερωτώ!

      Όχι βέβαια, ο Χ για εμένα είναι Έλληνας και είμαι σίγουρος ότι κ αυτός
      ενοχλείτε με την ασέβεια των Μογγόλων γειτόνων μας ασχέτου αν είναι Χριστιανός η όχι!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ, ναι. Σήμερα θρησκεία και πατρίδα δεν είναι έννοιες ταυτόσημες. Άλλωστε έχουμε και αρκετούς πατριώτες καθολικούς ετσι;

      Όμως ένας σωστός πατριώτης πάντα στέκεται με σεβασμό και αγάπη προς την πνευματικότητα και προς τις παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων και πολύ περισσότερο της πλειοψηφίας. Ελπίζω να με αντιλαμβάνεσαι :)

      Τώρα, η υπερβολική θρησκοληψία και οι μάγισσες και οι χαρτορίχτρες αλλά και ο θρησκευτικός φανατισμός είναι άλλο κεφάλαιο. Ο πατριώτης τις κοιτάει με υψωμένο φρύδι, γιατί επηρεάζουν την ευθυκρισία και την αποτελεσματικότητα του έθνους. Σε δύσκολες εποχές...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.