25/5/16

«Λευκός καπνός» σε... δόσεις - Συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος με αστερίσκους

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ EUROGROUP«Λευκός καπνός» σε... δόσεις - Συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος με αστερίσκους
Σε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης κατέληξε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση δέκα ωρών. Οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία και για το χρέος.
Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπήρξε συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως υπήρξε στο ζήτημα του χρέους συμφωνία στα βραχυπροθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ' ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα» τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, είπε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ. Δύο βήματα θα προηγηθούν, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.
«Λευκός καπνός» σε... δόσεις - Συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος με αστερίσκους
Μια πρώτη αποτίμηση που γίνεται για τις αποφάσεις μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση συγκλίνουν στην άποψη ότι υπήρξε μεν μια συμφωνία «πακέτο», όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, αλλά με πολλούς αστερίσκους και πολλές, συνεχείς αξιολογήσεις.
* Για παράδειγμα, ναι μεν έκλεισε η αξιολόγηση και δεν θα ζήσουμε το περσινό δραματικό καλοκαίρι, ωστόσο, η εκταμίευση της δεύτερης δόσης το φθινόπωρο θα γίνει μετά από νέα... αξιολόγηση. Μπαίνουν συγκεκριμένοι όροι και κυρίως αυστηροί έλεγχοι για το αν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Οπως αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν:
«Οι επόμενες εκταμιεύσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την περαιτέρω ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Οι εκταμιεύσεις για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπόκεινται σε υποβολή εκθέσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση των καθυστερήσεων.
Η πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους θα υπόκεινται σε ορόσημα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποίησεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων, την τραπεζική διακυβέρνηση, την υπηρεσία εσόδων και τον τομέα της ενέργειας, που θα πρέπει να αξιολογούνται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να επαληθεύονται από το EWG και τον ΔΣ του ESM».
Επίσης, για την πρώτη δόση των 7,5 δισ. στις αρχές Ιουνίου επισημαίνεται ότι «Η Ευρωομάδα έδωσε εντολή στο EWG να εξακριβώσει στις επόμενες μέρες την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών ενεργειών με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα, ιδίως οι διορθώσεις στην νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς για την πώληση των δανείων, και για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και την ολοκλήρωση όλων των προηγούμενων ενεργειών που σχετίζονται με τις εκκρεμείς ενέργειες της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».
Εδώ πρόκειται για τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι υπουργοί και για τις διευκρινίσεις που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα σχετικά με μέτρα που ψήφισε πρόσφατα.
Ο «οδικός χάρτης» για το χρέος 
Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αποφασίστηκε να ρυθμιστεί σε τρεις φάσεις:
Βραχυπρόθεσμα συμφωνήθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως τα τέλη του προγράμματος το 2018. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ένα πιο ήπιο προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF με βάση την μέση, σταθμισμένη ωρίμανση και την χρήση διαφοροποιούμενης στρατηγικής του EFSF/ESM για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου. 
Μεσοπρόθεσμα, και δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εφαρμοστεί μια δεύτερη σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. 
Μακροπρόθεσμα, όπως τονίζεται, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για τα βασικά μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους μαζί με την επιτυχημένη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM και την επίτευξη του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο δρόμο. «Tην ίδια ώρα, το Eurogroup συμφώνησε στην δημιουργία ενός δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί μετά το πρόγραμμα του ESM για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που ένα δυσμενέστερο σενάριο κάνει την εμφάνισή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup. 
Είναι θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση άνοιξε και ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των δανειστών για ρύθμιση. Ωστόσο, τονίστηκε με κάθε επίσημο τρόπο ότι αποκλείεται το «κούρεμα» του χρέους ονομαστικά ενώ υπενθυμίστηκε στην Ελλάδα πως ο στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Καθώς απαλείφθηκε από την έκθεση βιωσιμότητας του ESM η πρόβλεψη για συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για μια 10ετία μετά το 2018, έμεινε εκτός συζήτησης τελικά και κάθε αναφορά σε άλλο ποσό ή ποσοστό ή μέτρο ελάφρυνσης πoυ είχε πέσει στο τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση ή το ΔΝΤ, αφού όλα θα κριθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019. Ουσιαστικά «χάθηκε» το σχέδιο του Ταμείου που προέβλεπε γενναία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με πάγωμα επιτοκίων και πληρωμές έως το 2080.
Και για μετά το 2019, όπως είπε ο κύριος Ρέγκλινκ, η Ελλάδα θα τελεί υπό διαρκή παρακολούθηση για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.