13/5/16

Υπόθεση Λαϊκή – Ο πόλεμος άρχισε

Ελίνα Σταματίου  
  Υπόθεση Λαϊκή – Ο πόλεμος άρχισε
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Marfin Laiki, και τους κατηγορούμενους Ευθύμιο Μπουλούτα και Μάρκο Φόρο, μετά και την μη εμφάνισή τους χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, παρά την έκδοση εναντίον τους ευρωπαικού εντάλματος σύλληψης από τις κυπριακές δικαιοδοτικές αρχές, αλλά και την απόφαση του Αρείου Πάγου -στον οποίο κατέφυγαν προκειμένου να ανακόψουν την έκδοσή τους στην Κύπρο- όπως προχωρήσει η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης.

Αναμένόμενες λοιπόν ήταν κι οι εξελίξεις που ακολούθησαν, με τον Πρόεδρο της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλος να προχωρά σε μία ανεύ προηγουμένου αντεπίθεση, κατηγορώντας από την μία την ελληνική δικαιοσύνη ότι “εξυπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα της Κύπρου στις πρωτοφανείς και απολύτως κακόπιστες ενέργειες των αξιωματούχων της εναντίον της MIG”, και από την άλλη την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου για απόπειρα δωροληψίας.

Στον απόηχο των εξελίξεων, ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε πως αναμένανε ότι η άλλη πλευρά θα χρησιμοποιούσε κάθε μέσο, είτε δικαστικό είτε πολιτικό ή άλλο, αλλά όπως ξεκαθάρισε, οι ίδιοι ως Γενική Εισαγγελία θα το αντιμετωπίσουν.

Η χθεσινη μέρα

Να θυμίσουμε ότι χθες η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Σοφία Χατζηκυριάκου έδωσε χρόνο ως τις 23 Ιουνίου για έλεγχο εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου και παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι αναζητούνται από τις ελληνικές Αρχές με τις οποίες η Κύπρος είναι σε συνεχή επικοινωνία, ενώ υποστήριξε ότι η μη εμφάνιση των κατηγορούμενων αποτελεί εμπαιγμό για τη δικαστική διαδικασία.

Στο ίδιο πλαίσιο η κατηγορούσα αρχή κατέθεσε χθες στο Δικαστήριο τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες αποφασίστηκε η εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των δύο κατηγορούμενων για τις δύο κατηγορίες της χειραγώγησης της αγοράς και για ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία και πληροφορίες.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των Μπουλούτα – Φόρου, Αντρέας Χαβιαράς, διάβασε δήλωση των πελατών του ενώπιον του δικαστηρίου με την οποία αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι είχαν ανακοινώσει ότι θα παρίσταντο στη διαδικασία τελικά θεώρησαν αναγκαίο να μη το πράξουν, με στόχο τη διαφύλαξη άλλων διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και προς αυτό αναφέρθηκε στη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι, αλλά και ήδη ενεργοποιημένη διαδικασία ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης για τα ίδια θέματα.

Η επίθεση Βγενόπουλου κατά πάντων

Ο Πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, περνώντας στην αντεπίθεση έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία υποστήριξε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη “εξυπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα της Κύπρου στις πρωτοφανείς και απολύτως κακόπιστες ενέργειες των αξιωματούχων της εναντίον της MIG και των στελεχών της”, ισχυριζόμενος ότι τα στελέχη της MIG “διώκονται από την Κυπριακή Δικαιοσύνη για ανύπαρκτες χρηματιστηριακές παραβάσεις”.

Κάλεσε παράλληλα τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να διατάξει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης” της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση.

Παράλληλα ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών, μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου για απόπειρα δωροληψίας της, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε ενώπιον του κατάπληκτου ακροατηρίου του, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Με μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης, ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για εμπλοκή στην υπόθεση εκτός από την κ. Θάνου, επιχειρηματία φίλης της και συγγενικών της προσώπων.
Η μηνυτήρια αναφορά -την οποία επέλεξε να μη δώσει στη δημοσιότητα- αφορά τα αδικήματα της εμπορίας-επιρροής, απόπειρα εκβίασης, παράβασης καθήκοντος.

Οι παράνομες πράξεις των υπόπτων, σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της MIG, σχετίζονται τόσο με τις δικαστικές διαδικασίες που σχετίζονται με την έκδοση στην Κύπρο δύο εκ των συνεργατών του κ. Βγενοπούλου, και πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, των κ.κ. Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, όσο και με την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη.

Η κ. Τσατάνη έγινε ευρέως γνωστή από την καταγγελία της σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, για παρεμβάσεις στο έργο της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απάντησε ότι "δεν ασχολείται με τον κ. Βγενόπουλο", ενώ η Βασιλική Θάνου σχολιάζοντας τις ενέργειες του Ανδρέα Βγενόπουλου, είπε πως "δεν ασχολείται με αθλιότητες". Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε νέα δήλωσή της χαρακτήρισε εξάλλου "ανακριβή" και "κατασκευασμένα" τα όσα κατήγγειλε σε βάρος της ο πρόεδρος της Μarfin και προσέθεσε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της και "όταν ενημερωθεί θα πράξει τα δέοντα".

Ποιοι είναι οι Μπουλούτας – Φόρος και γιατί κατηγορούνται

Ο Ευθύμιος Μπουλούτας ανέλαβε το Φεβρουάριο του 2006 τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Marfin Bank A.T.E. και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Marfin Financial Group και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το Νοέμβριο 2006 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας (Ελλάς) Α.Ε. Τον Ιούλιο του 2007 διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Marfin Popular Bank και ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου για τις εργασίες του Ομίλου στην Ελλάδα. Το Φεβρουάριο του 2008 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank.

Ο Μάρκος Φόρος διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της πρώην Λαϊκής.

Η υπόθεση για την οποία κατηγορούνται οι Μπουλούτας και Φόρος, αφορά τις κατηγορίες της χειραγώγησης αγοράς και των ανακριβών ανακοινώσεων προς το κοινό.

Οι Κυπριακές αρχές τους είχαν αποδώσει τις κατηγορίες: 1) της χειραγώγησης της αγοράς, 2) της συνωμοσίας προς καταδολίευση, 3) της παρουσίαση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και απόκρυψης της απομείωσης της υπεραξίας της Τράπεζας και 4) της τήρησης ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών. Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε ομόφωνα  ότι ο κ. Μπουλούτας και κατά πλειοψηφία (4-1) ο κ. Φόρος πρέπει να εκδοθούν μόνο για δυο αδικήματα.

Οι κατηγορίες της χειραγώγησης της αγοράς και των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών συνιστούν στην Κύπρο ποινικά αδικήματα, που σε περίπτωση καταδίκης τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα έτη ή με χρηματική ποινή μέχρι εκατόν χιλιάδες λίρες (Λ.Κ.100.000) ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Στο δικαστήριο πάντως χθες εμφανίστηκαν οι συγκατηγορούμενοί τους στην ίδια υπόθεση, Παναγιώτης Κουννής ο οποίος από τον Ιούλιο του 2007 είχε διοριστεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Marfin Popular Bank Public Co Ltd και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος με ευθύνη τις εργασίες του Ομίλου στην Κύπρο, και Νεοκλής Λυσάνδρου, ο οποίος από το 1999 είχε αναλάβει ως Γενικός Διευθυντής όλων των Τραπεζικών Υπηρεσιών Εσωτερικού της πρώην Λαικής.


http://www.cytoday.eu/index.php?id=17&nid=9542472

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.