26/5/16

Στο στόχαστρο της Λευκωσίας ο Άιντα: Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Μπάιντεν

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών `Εσπεν Μπαρθ `Αιντα με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΚΥΠΕ
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών `Εσπεν Μπαρθ `Αιντα με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η Λευκωσία αναμένει δημόσια εξηγήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για τα όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, με τις μεθοδεύσεις για αναβάθμιση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Χωρίς να υπάρξουν ικανοποιητικές εξηγήσεις/διευκρινίσεις η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν θα προχωρήσει και την ευθύνη θα έχει ο ΟΗΕ, ανέφερε αρμόδια πηγή. Η Λευκωσία θέλει ο ΟΗΕ να καταστήσει σαφές ότι άλλο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και διαφορετικό ο διακοινοτικός διάλογος και οι δύο κοινότητες.

Η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο για τα όσα διαδραματίσθηκαν τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος παρά το γεγονός ότι γνώριζε τη θέση της Λευκωσίας, προχώρησε και διευθέτησε συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στο περιθώριο της Ανθρωπιστικής Συνόδου. Ακόμη και να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα των Ηνωμένων Εθνών ότι την πρόσκληση στον Ακιντζί την απεύθυνε η Τουρκία και δεν είχαν εμπλοκή, υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο ατόπημα που έγινε. Δεν είναι πειστικά τα Ην. Έθνη για τη συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Μπαν Κι Μουν. Στη σκιά των όσων διαδραματίσθηκαν στην Πόλη, η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών είχε χαρακτήρα αποχαιρετισμού ενόψει της αποχώρησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Ανδρέας Μαυρογιάνης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη αρχές Ιουνίου, καθώς όπως είναι γνωστό είναι υποψήφιος για την προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις εκλογές που χρονικά τοποθετούνται στις 13 Ιουνίου.

Μια δεύτερη συνάντηση, που θα γινόταν το απόγευμα στην παρουσία του κ. Άιντα, δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ακυρώθηκε από την ε/κ πλευρά. Μέχρι να υπάρξει ξεκαθάρισμα από τον ΟΗΕ, η Λευκωσία προχωρεί σε διαβήματα. Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Επαφές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού θα έχει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χθες είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενημέρωσε τον Αμερικανό αξιωματούχο για το φιάσκο της Κωνσταντινούπολης. Αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία και προσερχόμενος στο συνέδριο της ΣΕΚ, δήλωσε σαφώς ενοχλημένος για τα όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη ότι δεν δέχομαι με καθοιονδήποτε τρόπο να υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη «έστησαν παγίδα» στην Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι «δεν νομίζω να είναι θέμα παγίδας. Είναι θέμα κακών χειρισμών οι οποίοι, όμως, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτοί. Δεν δέχομαι με κανέναν τρόπο να υποβαθμίζεται καθοιονδήποτε τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα είναι ο διακοινοτικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και άλλο είναι το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεθνώς αναγνωρίζεται».

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Τζό Μπαιντεν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία είπε πως «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επί μακρόν, διότι πληροφορήθηκε τα όσα έχουν συμβεί και θέλω να πιστεύω ότι θα αναληφθεί μια δράση, έτσι ώστε να αποφευχθούν ανάλογα ή παρόμοια φαινόμενα». Ερωτηθείς αν η εμπλοκή του ειδικού σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα στα γεγονότα όπως έχουν εξελιχθεί ήταν άμεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θέλω να προβώ σε περαιτέρω σχόλια». Κληθείς να πει αν τίθεται θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει την αποχώρηση του κ. Άιντα, o Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «να μου επιτρέψετε να παραμείνω σε αυτά που έχω πει».

Γενικολογίες για Κυπριακό είπε ο Ερντογάν στον Τσίπρα – Προετοιμάζονται νέες τριμερείς με Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο

Το θέμα των όσων διαδραματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη συζήτησαν χθες στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι ποίοι ξεκαθάρισαν πως τέτοιες κινήσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Στη συνάντηση, η οποία κράτησε δυο ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς, μέσα από έγγραφο που είχε ενώπιον του, για την πορεία των συνομιλιών. Αναφέρθηκε στα τέσσερα κεφάλαια τα οποία συζητήθηκα και στα εκκρεμούντα δυο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το θέμα των εγγυήσεων, για το οποίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμορφώνει ιδέες. Η βασική θέση των δυο κυβερνήσεων είναι πως σε μια συμφωνία δεν μπορεί να προβλέπονται εγγυήσεις. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και για τις δυο κυβερνήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη Δευτέρα. Όπως συναφώς προκύπτει από την ενημέρωση, ο Ερντογάν επανέλαβε τις γενικές ρητορικές του εξάρσεις. Φέρεται να έχει πει στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «θα πρέπει να τελειώνουμε σύντομα με το Κυπριακό». Επί της ουσίας, βέβαια, δεν έχει αναφέρει οτιδήποτε. Στη συνάντηση Τσίπρα- Αναστασιάδη, έγινε συζήτηση για τις τριμερείς συνεργασίες και σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται να γίνουν με Ισραήλ, Ιορδανία και με Αίγυπτο ( τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου). Υπήρξε, επίσης, συζήτηση για τα ενεργειακά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενώπιον των δημοσιογράφων και πριν ξεκινήσει η συνάντηση είπε πως Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. Ο ρόλος αυτός μας βοηθά να δούμε με καλύτερους όρους την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, όμως έχουμε σκαμπανεβάσματα, έχουμε να κάνουμε με δρόμο αντοχής και όχι ταχύτητας, είπε ο κ. Τσίπρας. ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως «ακολουθούμε μια γραμμή με σύνεση και αποφασιστικότητα και θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά και για να είναι βιώσιμη η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη». Είπε επίσης πως αυτή είναι μια κρίσιμη και ενδιαφέρουσα περίοδος για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη την Ελλάδα γιατί κλείνει, όπως είπε, ένας κύκλος αβεβαιότητας. Να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα, θα έρθουν καλύτερες μέρες, πρόσθεσε.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.