30/5/16

Αρχίζει αύριο η πολυεθνική άσκηση Αργοναύτης - Πολυεθνικό συντονιστικό κέντρο η Κύπρος


Δύο 24ωρα αρχής γενομένης από αύριο θα διαρκέσει η πολυεθνική άσκηση "Αργοναύτης 2016". Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την εκκένωση ξένων πολιτών από γειτονική χώρα. Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από 17 χώρες.
Αρχίζει τα ξημερώματα και ολοκληρώνεται την Τρίτη η διεθνής πολιτικοστρατιωτική άσκηση "Αργοναύτης 2016", η οποία συνδιοργανώνεται από την Πολιτική Άμυνα, το Υπουργείο Εξωτερικών την Εθνικής Φρουρά και συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση που έγινε ποτέ στην Κύπρο με τη συμμετοχή μάλιστα μεγάλων χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση συμμετέχει διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από 17 χώρες με 150 ξένους και 150 Κύπριους.

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις σε χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της επαρχίας Λάρνακας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και του FIR της Κυπριακης Δημοκρατίας.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει δυσμενείς εξελίξεις σε γειτονική χώρα που θέτουν σε κίνδυνο και απειλούν την ασφάλεια πολιτών από ευρωπαϊκές και δυτικές χώρες.

Αποφασίζεται η εκκένωση τους από την χώρα σε ασφαλή προορισμό, ο οποίος για την άσκηση είναι η Κύπρος.

Δημιουργείται πολυεθνικό συντονιστικό κέντρο σε χώρους της Πολιτικής Άμυνας και η κυπριακή δημοκρατία συνεργάζεται με τις πρεσβείες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα συντονιστικά κέντρα και οι χώροι καταγραφής πολιτών και προσωρινής φιλοξενίας θα στελεχωθούν και θα λειτουργούν κάτω από συνθήκες πλήρους επιχειρησιακής δράσης .

Η τελική φάση της άσκησης, την Τρίτη θα διεξαχθεί στο λιμάνι της Λάρνακας παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.