17/5/16

Ορθός ο Σερντάρ Ντενκτάς: Τη διζωνική θα την πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι

Υπό Άρη Πετάση
   Πιο κάτω αναδεικνύω μια οικονομική υποχρέωση των Ε/Κ που αποκρύβουν οι επαινέτες της διζωνικής. Η υποχρέωση των Ε/Κ προς την Τουρκία που ανάφερε ο Σ. Ντεκτάς περιορίζεται στα €13δις. Όταν αυτά αποπληρωθούν (από τους Ε/Κ, ενδεχομένως), το θέμα τελειώνει. Το χρέος των €13+δις προς την Τουρκία του ΤΚΚ ισοδυναμεί με 430% του σημερινού ΑΕΠ (€3δις) των κατεχομένων.  Άρα αδύνατο να πληρωθεί από το ΤΚΚ. Έτσι, έχει δίκαιο ο Σ. Ντεκτάς, πως στην πράξη το χρέος θα πληρωθεί κυρίως από το ΕΚΚ ώστε να μην καταρρεύσει η ομοσπονδία. Υπάρχει όμως μια άλλη οικονομική υποχρέωση των Ε/Κ που μάλλον δεν θα τελειώσει ποτέ. Απλά, το τούρκικο κράτος Κύπρου (ΤΚΚ) δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμο χωρίς την οικονομική στήριξη, από νέους φόρους, του ελληνικού κράτους Κύπρου (ΕΚΚ).
Σε μια ομοσπονδία οι δύο πλευρές πρέπει να είναι οικονομικά περίπου ίσες.  Οι Ε/Κ δεν θα μπορούν να είναι αδιάφοροι στην οικονομική κατάντια της άλλης πλευράς (βλέπουμε παράδειγμα πρώην δυτικής-ανατολικής Γερμανίας). Ας μην ξεχνούμε πως τα δύο κράτη στην Κύπρο θα είναι συνέταιροι και συνιδρυτές δεμένοι μαζί με ένα λεπτό λουρί που θα λέγεται ομοσπονδία και «κεντρική κυβέρνηση». Έτσι, ο ένας συνέταιρος οφείλει να στηρίζει οικονομικά τον άλλο για να μην καταρρεύσει ο συνεταιρισμός και παρασύρει τους Ε/Κ.  Επίσης εάν το ΕΚΚ αγνοήσει τα οικονομικά του ΤΚΚ μέσα σε χρόνο ρεκόρ θα γίνει στόχος της ΕΕ, των Αγγλοαμερικάνων, των πάσης λογής διεθνιστών, μπολσεβίκων, «ρεαλιστών», νέο-ταξικών και «διανοούμενων». Οι Ε/Κ θα διασύρονται σαν πλεονέκτες, φανατικοί εθνικιστές που θέλουν να εξοντώσουν οικονομικά το ΤΚΚ. Θα απειλούνται πως θα φέρουν ακεραία την ευθύνη διάλυσης της ομοσπονδία. Οι Ε/Κ, σαν απλή κοινότητα πλέον, δεν θα μπορούν να αντισταθούν ποσώς.
   Η ατέρμονη οικονομική υποχρέωση του ΕΚΚ προς το ΤΚΚ θα αφορά κυρίως τα έξοδα εξισορρόπησης των δύο οικονομιών--μάταια όμως γιατί το λιλιπούτειο ΤΚΚ δεν θα μπορεί να καταστεί βιώσιμο.  ΕΕ και διεθνείς οργανισμοί δεν θα επιτρέψουν στο ΕΚΚ να απολαμβάνει συντάξεις, ωφελήματα, κοκ κατά πολύ ανώτερα αυτών του συνεταιρικού ομόσπονδου κράτους. Έτσι, συστηματικά και εσαεί το ΕΚΚ θα μεταβιβάζει χρήματα στο ΤΚΚ φορολογώντας τους Ε/Κ.  ΔΝΤ, ΕΚΤ, Τουρκία και αγγλοαμερικάνοι (εφευρέτες της διζωνικής) θα επιμένουν σε άμεση εφαρμογή μιας άπιαστης εξισορρόπησης.  Όποιος αμφιβάλλει ας μελετήσει προσεκτικά τι γίνεται στην πρώην δυτική και ανατολική Γερμανία τα τελευταία 25 χρόνια χωρίς όμως να επέλθει ακόμα εξισορρόπησης.    
   Οι νέοι φόροι του ΕΚΚ θα μεταβιβάζονται στο ΤΚΚ για: α.) στήριξη των εκεί συστημάτων κοινωνικής βοήθειας (συντάξεις,  επιδόματα ανεργίας, κοκ) εφόσον στα κατεχόμενα οι κοινωνικές ασφαλίσεις είναι βασικά ανύπαρκτες, β.) καταβολή επιδομάτων ανεργίας/αποζημιώσεων στο πλεονάζον προσωπικό του δημόσιου τομέα που σήμερα εργοδοτεί 52,000 άτομα και που χωρίς πλεονασμούς θα πτωχεύσει το ΤΚΚ άμεσα, γ.) ανάπτυξη/συντήρηση ποιότητας δημοσίων υπηρεσιών, δ.) στήριξη κρατικών ταμείων εφόσον το ΤΚΚ θα εισπράττει πολύ λιγότερους κατά κεφαλή φόρους από το ΕΚΚ.  Επειδή τα δύο κράτη θα πρέπει να έχουν στην διάθεση τους τα ίδια ποσά φόρων κατά κεφαλή το ΕΚΚ θα συμπληρώνει τα ελλείμματα του ΤΚΚ στην αρχή του equalized per capita-tax revenues (παράδειγμα Γερμανία).
   Οι ετήσιες εισφορές του ΕΚΚ προς το ΤΚΚ υπολογίζονται στο 3.5- 4% του συνολικού ΑΕΠ.  Δηλαδή, €700εκ - €800εκ σε νέους φόρους. Ακολουθώντας την πρακτική της Γερμανίας οι φόροι μπορεί να πάρουν την μορφή: solidarity surcharge (φόρος επί του φόρου)--7,5% στην περίπτωση Γερμανίας, αύξηση ποσοστού ΦΠΑ--5% στην Γερμανία, αύξηση των εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων, κοκ. Η διζωνική είναι συνώνυμη με νέους φόρους (που θα συνθλίβουν).    

1 σχόλιο:

  1. Απ' όπου κι αν δει κανείς τις προσπάθειες για επιβολή ΔΔΟ το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Και αυτός που θα τολμήσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Τούρκων και θα συμφωνήσει κάτι τέτοιοι θα ΕΠΙΚΥΡΗΧΘΕΙ από τους Έλληνες της Κύπρου και η μοίρα του θα είναι αυτή που αξίζει σε έναν προδότη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.