13/5/16

Βρετανικό Κοινοβούλιο: Απέτυχε η επιχείρηση «Σοφία» εναντίον διακινητών μεταναστών στη Λιβύη

επιχείρηση Σοφία
Η ναυτική επιχείρηση «Σοφία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των διακινητών μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης απέτυχε και δεν συνέβαλε παρά μόνο στο να ενθαρρύνει τους διακινητές να αλλάξουν τη στρατηγική που ακολουθούν, υποστηρίζει μια έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η επιχείρηση Σοφία της Eunavfor MED, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, «δεν μειώνει τον αριθμό των μεταναστών, δεν ενοχλεί τα δίκτυα των διακινητών, ούτε εμποδίζει τη διακίνηση ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο» αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση αυτή, η επιχείρηση Σοφία είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστες συλλήψεις (περίπου 50), συνήθως όμως επρόκειτο για ανθρώπους που είχαν δευτερεύοντες ρόλους στα δίκτυα και όχι για τα ηγετικά στελέχη τους τα οποία σταμάτησαν πλέον να επιβιβάζονται στα πλεούμενα για να μεταφέρουν τους επίδοξους μετανάστες στην Ευρώπη. Από την άλλη, η καταστροφή περίπου 80 πλοιαρίων με τα οποία γινόταν η διακίνηση, οδήγησε τα δίκτυα αυτά να χρησιμοποιούν μικρά φουσκωτά που είναι ακόμη πιο επισφαλή για τους μετανάστες.

Από την έναρξή της, η επιχειρήση αυτή που συνίσταται στην παρακολούθηση μιας τεράστιας περιοχής στα ανοιχτά της Λιβύης αποτελούσε μια «τεράστια πρόκληση», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Λόρδος Τούγκενχατ στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Ήταν «ελάχιστες οι πιθανότητες» η επιχείρηση Σοφία να διαταράξει τον τρόπο λειτουργίας των διακινητών δεδομένου ότι δεν επεκτεινόταν ούτε στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ούτε στο λιβυκό έδαφος, εξήγησε.

«Τα δίκτυα ξεκινούν από τη Λιβύη και επεκτείνονται στην Αφρική. Χωρίς την υποστήριξη μιας σταθερής λιβυκής κυβέρνησης οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να πλήξουν τους διακινητές στην ξηρά», συνέχισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να περάσει σε μια πιο «επιθετική» φάση της επιχείρησης αυτής, όμως δεν μπορεί να το κάνει αν δεν υπάρξει κάποιο αίτημα από μια νόμιμη και σταθερή κυβέρνηση στη Λιβύη και περιορίζεται μόνο στα διεθνή χωρικά ύδατα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.