21/5/16

Χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ για νέα εξέδρα στον Πρίνο

Σύμβαση Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης (EBRD) και Energean Oil
Δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος της Energean Oil & Gas (ύψους 200 εκατ. δολαρίων), υπέγραψαν την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) και η μοναδική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πεδίων του Πρίνου και του Έψιλον στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας, καθώς και την χρηματοδότηση των επενδύσεων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης,

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από την δεκαετία του 80, η οποία περιλαμβάνει 15 παραγωγικές γεωτρήσεις καθώς και την εγκατάσταση μίας νέας υπεράκτιας εξέδρας, η οποία θα προστεθεί στο υφιστάμενο συγκρότημα του Πρίνου.

Η Energean είναι μια ανεξάρτητη, ιδιωτική εταιρεία της οποίας οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, διατηρώντας ένα διαφοροποιημένο παραγωγικό, αναπτυξιακό και ερευνητικό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο.

Η εταιρεία διαθέτει 30 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένων αποθεμάτων πετρελαίου (2Ρ) καθώς και 28 εκατ. βαρέλια δυνητικά αποθέματα πετρελαίου (2C), τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους εκτιμητές. Επιπλέον, διαθέτει σημαντικό ερευνητικό δυναμικό, το οποίο έχει εντοπισθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης σεισμικής έρευνας διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της παραχώρησης του Πρίνου.

Το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή ενέργειας στην Ελλάδα, καλύπτοντας περίπου το 50% του ενεργειακού εφοδιασμού. Με δεδομένο ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες επενδύσεις, εδώ και αρκετές δεκαετίες, το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας έχει παραμείνει σαφώς υποαναπτυγμένο.

Η EBRD θα χορηγήσει δάνειο ύψους 75 εκατ. δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής αλλά και της ενεργειακής απόδοσης. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις της περιόδου 2016-2018 για τις γεωτρήσεις, την εγκατάσταση της υπεράκτιας εξέδρας καθώς και την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Με αφορμή την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ο διευθυντής Φυσικών Πόρων της EBRD κ. Έρικ Ράσμουσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το χρηματοδοτικό πακέτο που συμφωνήθηκε με την Energean, καθώς, όπως επεσήμανε, η EBRD έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσα σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ.Μαθιός Ρήγας, χαρακτήριζε ως ορόσημο τη χρηματοδότηση από την EBRD. Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Ο Πρίνος είναι ένα ώριμο κοίτασμα 300 εκατ. βαρελιών με χαμηλό μέχρι σήμερα συντελεστή αποληψιμότητας και το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό του και να αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή πάνω από τις 10.000 βαρέλια, χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές και τις νέες εγκαταστάσεις».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.