22/5/16

Κατεδαφίζονται 19 σπίτια στο χωριό Βουνό της Χιμάρας

 
Την εβδομάδα που πέρασε, η πολεοδομική υπηρεσία της Αλβανικής αστυνομίας, σε συνεργασία με το αλβανικό στρατό προχώρησε στην κατεδάφιση σπιτιών στο χωριό Βουνό της Χιμάρας. Πρόκειται για νέες κατοικίες και ανακατασκευασμένες παλιές κατοικίες που ανήκουν στους κατοίκους το χωριού και έχουν κατασκευαστεί μετά το 1991.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια λίστα με τα 19 σπίτια που θα κατεδαφιστούν αλλά από την πολεοδομική υπηρεσία και το Δημαρχείο Χιμάρας δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ούτε καν έχουν ιδιοποιηθεί οι ιδιοκτήτες. Για τους λόγους αυτούς δεν θα δημοσιεύσουμε την εν λίστα αν και τη διαθέτουμε.

Οι κατοικίες αυτές βρίσκονται εντός της περιοχής του χωριού Βουνό που κηρύχθηκε πρόσφατα ως ιστορικό κέντρο με απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης (Άρθ. 30 ημ. 20 Ιανουαρίου 2016) μαζί με το χωριό Δρυμάδες και την παλιά Χιμάρα. Όπως είχαμε προβλέψει στο παλαιότερο άρθρο μας «Νέα ευτράπελα για Χιμάρα, Βουνό και Δρυμάδες» η κήρυξη των περιοχών αυτών σε ιστορικά κέντρα θα μπορούσε να συνοδευτεί με κατεδαφίσεις. Δυστυχώς, είχαμε δίκιο.

Οι κατεδαφίσεις γίνονται στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου σχεδίου ανάπτυξης που χρηματοδοτείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Τράπεζας Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για το ίδιο λόγο κατεδαφίστηκαν πάνω από 23 σπίτια και άλλες κατασκευές στο χωριό Δρυμάδες την μεγάλη εβδομάδα και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Οι κατεδαφίσεις αναμένεται να επεκταθούν και στην παλιά Χιμάρα.

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.