29/4/16

Συρία: H ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΜΑΑΛΟΥΛΑ

Une icône abîmée par des djihadistes
To Sputnik επισκέφθηκε τη Maaloula, ένα μικρό χωριό στα ΒΑ της Δαμασκού.Δεν  οφείλει τη θλιβερή του φήμη στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του μιλάει αραμαικά τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Χριστός αλλά γιατί οι τζιχαντιστές ήρθαν το 2013 για να καταστρέψουν την ιστορία κια να καταπατήσουν την πίστη των χωρικών.Πορτραίτο ένός μαρτυρικού χωριού.

Διασχίζουμε τα λιβανοσυριακά σύνορα και μια ώρα σχεδόν αργότερα είμαστε στη Maaloula.Ο ήλιος ήταν ήδη στο ζενίθ του όταν μας υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του χωριού και ο π. Toufik. Η εκκλησία του Αγ.Γεωργίου μέσα στην οποία αυτός λειτουργούσε καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 2013 από τους τρομοκράτες των Daech, Al Nostra και jaych El Islam..


Εμείς ακούσαμε τις μαρτυρίες των κατοίκων αυτοί μας έδειξαν φωτογραφίες από τα κατεστραμμένα σπίτια τους το 2013, τα συνθήματα μίσους που άφησαν στους τοίχους οι τζιχαντιστές: « Θα σας σφαγιάσουμε όλους ακάθαρτα γουρούνια χριστιανοί! » Τόσες αναμνήσεις από τις αποτρόπαιες ώρες χαράχθηκαν για πάντα στη μνήμητου καθένα.Πολλοί κάτοικοι βασανίστηκαν βιάστηκαν ή σκοτώθηκαν.Σύμφωνα με τον π. Toufik, ήταν περισσότερο μια επίθεση κατά των χριστιανών συγκεκριμένα εξ αιτίας της πίστης τους.
Το εσωτερικό της εκκλησίας φέρει ακόμη τα στίγματα της επίθεσης των τζιχαντιστών.Εικόνες κάηκαν ή καταστράφηκαν το πρόσωπο των αγίων χαραγμένο…
Maaloula: le cœur araméen de la Syrie

Προχωρώντας προς το χωριό πέσαμε στο σπίτι όπου εκτελέστηκαν οι 3 μάρτυρες της Maaloula.Ο π.Toufik μας περιγράφει το δράμα: αυτό το σπίτι ήταν το πρώτο που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών όταν αυτοί επιτέθηκαν στη Maaloula. Τρεις κρύφθηκαν στο εσωτερικό του: ο Sarkis, που ήταν στο β χρόνο του πανεπιστημίου , ο Antoine που ήταν ο ταχυδρόμος της Maaloula και ο Michail πατέρας 3 παιδιών  εκ των οποίων ο 1 απαήχθη από την Daech.Οι 3 άνδρες εκτελέστηκαν.
Έπειτα ανεβήκαμε στο λόφο όπου η θέα σου κόβει την ανάσα. Στ΄αριστερά ένα παλιό ξενοδοείο 4 αστέρων ολοκληρωτικά κατεστραμμένο από τους τρομοκράτες της Daech, που το χρησιμοποιήσαν ως βάση.
Οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού της Maaloula, μας δίνουν ένα ωραίο μάθημα θάρρους.Παρά όλο το κακό που είδαν τα μάτια τους και βίωσαν στο πετσί τους βρήκαν τη δύναμη να σηκωθούν και να πάνε εμπρός.© SPUTNIK 28/4/16
Martyrs de Maaloula

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.